Danemarca: un nou tratament împotriva obezității, stimulează economia țării

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
FOTO: Freepik @stefamerpik
FOTO: Freepik @stefamerpik

Devenit viral pe rețelele de socializare și făcut cunoscut de pacienți celebri care l-au folosit, printre care și Elon Musk, Wegovy se consideră un medicament anti-obezitate, în ciuda îndoielilor care planează asupra lui cu privire la durata tratamentului.

Medicamentul este destinat pacienților cu obezitate severă, ingredientul activ este o semaglutidă, substanță care ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge, care scade pofta de mâncare și crește senzația de sațietate. Este vorba despre aceeași ingredient activ ca și la Ozempic, un medicament folosit pentru a trata diabetul de tip 2.

Cercetările arată că pacienții care folosesc Wegovy pot pierde mai mult de 10% din greutate, însă, în ciuda reacțiilor adverse ca greață și vărsături, după întreruperea tratamentului aceștia recuperează frecvent greutatea. Chiar și așa, vânzările acestuia au crescut anul trecut de cinci ori.

Contrar rezultatelor cercetărilor, vânzarea globală a medicamentului a crescut în așa manieră încât producătorul, Novo Nordisk, firma daneză care produce Wegovy, a devenit anul trecut cea mai valoroasă companie listată din Europa.

Medicamentul este acum disponibil pe piețele din Danemarca, Elveția, Statele Unite, Islanda, Norvegia, Germania, Emiratele Arabe Unite și Regatul Unit și, mai nou, Japonia și se comercializează doar pe baza de rețetă.

În acest moment, cel mai bine vândut medicament pentru diabet din lume este Ozempic. Novo Nordisk, compania farmaceutică care produce și Ozempic și Wegovy, a fost luată prin surprindere de creșterea profiturilor cu 51%.

Pentru Danemarca, țara în care își desfășoară activitatea Novo Nordisk, care are o populație de 6 milioane de locuitori, creșterea economică a fost, în primele nouă luni ale anului trecut, de 1,1%. Fără ponderea companiei farmaceutice, economia daneză s-ar fi contractat cu 0,8%. Ieri, la încheierea tranzacționării, Novo Nordisk avea o evaluare pe bursă de 428 de miliarde de dolari.

În același timp, în Statele Unite, la finalul anului trecut, Eli Lilly, companie farmaceutică americană, a primit acreditarea pentru a vinde, în SUA, Zepbound, un rival al lui Wegovy. Înainte de acesta, Eli Lilly, comercializa deja pe piața americană medicamentul său pentru tratarea diabetului, Mounjaro.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel