EXCLUSIV  Daniel Oprican, despre votul diasporei: „Lipsa de încredere în partide a dus la o prezență scăzută la urne”

Roxana Neagu |
Data publicării:
Românii din diaspora participă la alegeri (Foto: Ambasada României în Belgia)
Românii din diaspora participă la alegeri (Foto: Ambasada României în Belgia)

Daniel Oprican, președintele Asociației Forța Patriotică din Italia, a participat recent la emisiunea „România are nevoie de tine, implică-te”, unde a discutat despre rolul și implicarea românilor din diaspora în procesul electoral.

Oprican a vorbit despre câteva probleme majore legate de participarea la vot și de încrederea scăzută pe care românii o au în actuala ofertă politică.

„Numărul oamenilor care au ieșit la vot chiar a fost destul de mic, pentru că încrederea în oferta electorală este foarte mică”, a declarat Oprican. El a subliniat că deși se aștepta ca partidele suveraniste, care au câștigat susținători în străinătate, să mobilizeze mai mulți votanți, acest lucru nu s-a întâmplat.

„Eu mă așteptam, pentru că am văzut partidele astea suveraniste pentru că sunt în creștere și au foarte mulți susținători în străinătate, mă așteptam să iasă mai multe persoane la vot. Chiar am fost surprins că au ieșit doar vreo 200 și ceva de mii. Totul se joacă pe încrederea cetățeanului care este la un nivel foarte scăzut în aceste partide”, a adăugat el, referindu-se la prezența redusă la urne. În opinia sa, această lipsă de încredere este cauzată de faptul că cetățenii nu mai cred în capacitatea partidelor de a răspunde nevoilor lor, ci văd politica orientată doar spre interesele marilor grupuri.

Oprican a adus în discuție și percepția din țară despre românii din diaspora care participă la vot. „Cei din țară știu foarte bine că mai sunt mentalități care spun "de ce să vină aia din străinătate să-mi decidă mie ce să fac în țară”, a explicat acesta. 

 

Reprezentarea românilor din diaspora în Parlament

 

Un alt aspect discutat de Oprican a fost reprezentarea românilor din diaspora în Parlament. Deși consideră că este important să existe mai mulți parlamentari care să reprezinte interesele diasporei, el a subliniat că „totul depinde de calitatea acelui parlamentar”. 

„Eu cred că numărul parlamentarilor din diaspora este important, dar depinde de calitatea acelui parlamentar. Atât timp cât noi vom vota mereu aceleași partide care conduc România de 35 de ani și nu încercăm să schimbăm radical acest macaz, acest sens în care ne duc aceste partide, că ne-au dus pe sens unic până acum, doar acela de interes al marilor grupuri și nu al cetățeanului, nu vom reuși să facem mare lucru nici dacă vom avea 100 de parlamentari de diaspora. Este important să avem mai mulți parlamentari de diaspora, dar să îi alegem în cunoștință de cauză și să avem și o ofertă. Oamenii nu se mai implică în politică, și au am vrut de exemplu să mă implic în politică, dar nu am susținerea necesară.” , spune el.

 

„Foarte mulți pun bază pe prezidențiale”

 

Referitor la alegerile prezidențiale, Oprican a remarcat că acestea sunt singurele care generează o mobilizare semnificativă în rândul românilor din diaspora. 

„Foarte mulți pun bază pe prezidențiale. Am observat că în ultimi ani doar la prezidențiale a fost această emulație în rândul societății românilor din străinătate. Ei cred că președintele are cea mai mare putere în stat și el poate să schimbe orice. La fel de importante sunt și celelalte alegeri, dar cetățenii nu au realizat încă. Acum se va depăși această cifră care a fost la europarlamentare, miza este foarte mare iar cetățenii încep să conștientizeze puțin pericolul, situația în care ne aflăm momentan, pentru că avem un război care se poate extinde oricând," a mai spus Oprican. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel