„Admite apelul formulat de inculpatul Tudorache Daniel împotriva sentinței nr. 369 din data de 17 iulie 2024, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția Penală, desființează, în parte, hotărârea atacată, doar în ceea ce privește individualizarea pedepsei și a modalității de executare și, în rejudecare: reduce cuantumul pedepsei aplicate inculpatului Tudorache Daniel pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, sub forma participației penale a complicității, de la 3 ani și 6 luni închisoare, la 3 ani închisoare. În baza art. 91 din Codul penal, dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Tudorache Daniel pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Obligă inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile în cadrul Administrației Domeniului Public București - Sector 1 sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sector 1. Definitivă”, se precizează în hotărârea instanței.
Această decizie vine după ce Daniel Tudorache a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în martie 2022 pentru complicitate la trafic de influență și spălarea banilor, fiind plasat sub control judiciar cu o cauțiune de 1.000.000 de euro.
Detalii din „Dosarul diamantelor”
Dosarul poartă numele sugestiv de „Dosarul diamantelor” datorită descoperirii unor sute de bijuterii și pietre prețioase în locuința fostului primar, a căror valoare depășește 9 milioane de lei. Conform anchetatorilor, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, Ion Niță, o persoană apropiată lui Tudorache, ar fi pretins un comision de 10% din valoarea unui contract de servicii derulat de o societate comercială cu o instituție din subordinea Primăriei Sectorului 1. Niță ar fi promis că va interveni, inclusiv prin intermediul lui Tudorache, pentru ca plata facturilor și actualizarea tarifelor să se facă în mod favorabil omului de afaceri implicat.
Procurorii au stabilit că o parte din bani au fost folosiți pentru achiziționarea de bunuri de lux, inclusiv diamante și bijuterii, iar aceste bunuri erau ulterior trecute pe numele fostei soții a lui Tudorache, Constanța Adina Tudorache, pentru a disimula proveniența fondurilor.
Achitarea fostei soții și pedeapsa intermediarului
În același dosar, instanța a menținut decizia de achitare pentru Constanța Adina Tudorache, care fusese judecată pentru complicitate la spălarea banilor.
În schimb, Ion Niță, considerat intermediarul mitei, a fost judecat separat și condamnat definitiv la 9 ani și două luni de închisoare pentru trafic de influență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News