Dacă ar fi depins de David, și-ar fi continuat studiile după școală. Dar banii pur și simplu nu existau. Familia sa era săracă și abia reușea să se descurce. Uneori nu avea nici măcar pantofi pe care să îi poarte la școală. "Uneori îmi puneam cizme", spune el.
David este din România și lucrează în Olanda de cinci ani. Până la 14 ani a avut posibilități să meargă la școală în țara sa natală, era gratuit. Primii patru ani de școală îi putea urma în satul său (zona Bârlad), iar pentru ceilalți patru ani trebuia să meargă într-un sat aflat la câțiva kilometri distanță. După aceea a trebuit să muncească, pentru a putea contribui financiar la familie. A început să lucreze pe câmp și a cules cartofi, cireșe și struguri, printre altele.
Tatăl său a rămas fără o mână în incendiul în care și-a pierdut surioara
David Moldoveanu, în vârstă de 26 de ani, provine dintr-o familie săracă. Este cel mai mare din patru copii și a crescut în Bârlad, un oraș din estul României. Părinții săi sunt nevoiți să trăiască dintr-o pensie mică și asta din cauza unei tragedii care s-a întâmplat în copilăria tatălui său. "Bunicul meu a lucrat la câmp", explică David. "Fratele său mai mare a mers să ajute, iar copiii mai mici au rămas acasă. Pe atunci era normal ca ușa să fie încuiată." Un accident a provocat un incendiu în casă. Tatăl său (pe atunci în vârstă de patru ani) a încercat să o salveze pe sora sa de doi ani, dar în zadar. Ea a murit, iar el însuși a trebuit să-și piardă mâna de atunci încolo.
"Protecția copilului a preluat copiii", spune David. "Apropo, tatăl meu a învățat să poată face totul cu mâna stângă, de exemplu, poate tăia lemne cu ea." Pentru a-și întreține părinții, David și cei doi frați ai săi - Ionatan (22 de ani) și Tiberiu (19 ani), care lucrează și ei în Olanda - le transferă regulat bani părinților lor.
Când avea 17 ani, bunicul său l-a ajutat și i-a găsit un loc de muncă la un șantier naval din orașul Constanța, aflat la sute de kilometri mai la sud. Pentru 6 lei (aproximativ 1 euro) pe oră, el suda piese, nu fără pericol. Dar David a vrut mai mult și, în timpul pauzelor, a întrebat o femeie mai în vârstă, care lucra acolo de zeci de ani, dacă îl poate învăța cum să sudeze. Datorită Irinei Brașovanu a mai învățat o meserie și, ca urmare, salariul său aproape s-a cvadruplat.
David: „Irina mi-a sugerat să plec în străinătate, mi-a dat bani pentru transport"
Irina l-a ajutat pe David în mai multe moduri decât la sudură. Inițial, a finanțat studiile fiicei sale la București, dar fata nu a luat-o prea în serios. A aruncat prosopul și a fumat iarbă. Femeia, pe de altă parte, l-a văzut și pe David, care, după părerea ei, era serios, decent și dornic să învețe, dar nu a avut șansa de a face mai mult din viața lui.
"Mi-a sugerat să plec în străinătate", povestește David. "Și ca să mă ajute, mi-a dat bani pentru transportul în Olanda. Cu un grup de zece am ajuns aici." David îi este foarte recunoscător și o numește și "a doua lui mamă". "Când m-am întors în România, m-am dus la ea cu flori pentru a-i mulțumi pentru această oportunitate", a povestit el pentru nhnieuws.nl.
În serele olandeze a cunoscut-o anul trecut pe prietena sa Oprea Raluca, în vârstă de 21 de ani, tot româncă. "Era modestă, asta m-a atras." Împreună cu un coleg, locuiesc într-un apartament. Raluca a încetat să mai lucreze în sere și acum face curățenie într-un restaurant. De șase luni, David lucrează într-o fabrică din 't Zand.
David: "Mi-am găsit cu adevărat casa aici"
Primul său loc de muncă a fost în 2016, la un producător de seifuri din Doetinchem. "După aceea am încercat să găsesc altceva." A ajuns la un complex de sere la Agriport din Middenmeer. Acolo nu numai că a cultivat ardei, dar acolo a întâlnit-o și pe actuala sa iubită, Raluca. "La început am luat-o la plimbare", povestește David. "De exemplu, a spus că nu vrea să locuiască într-o cameră cu un singur băiat. Apoi i-am spus că nu trebuie să o facă, doar cu mine".
Cu toate acestea, Raluca nu s-a supărat pe David și când acesta a întrebat-o dacă vrea să bea o cafea cu el, a acceptat cu plăcere. Acum sunt împreună de exact un an și trei luni. "Înainte de asta am avut o altă prietenă timp de șase ani. Dar numai cu Raluca văd un viitor pentru mine."
Deși rădăcinile sale sunt în România, David nu vrea să se întoarcă în țară. "Mi-am găsit cu adevărat casa aici", spune el. Vorbește fluent engleza și înțelege puțin olandeza, dar nu o vorbește încă. Un coleg polonez îl ajută în acest sens. "Mi-ar plăcea să învăț olandeză", spune el.
David: „Mă simt mai bine în Olanda decât în România. / Românii au o imagine proastă“
Și el ar vrea să rămână aici. "Olanda este o țară stabilă și civilizată și pot trăi o viață normală aici. De exemplu, poliția de aici nu este coruptă. Vreau să mă integrez aici. În secret, mă simt mai bine în Olanda decât în România."
Are puține sau niciun contact cu alți români. El nu vrea. "Au o imagine proastă. Sunt adesea romi (nomazi și sinti, n.r.) care muncesc din când în când, fură și se întorc în România. Dacă lucrezi în străinătate doar câteva luni pe an, nu trebuie să te înregistrezi și atunci poți face lucruri rele. Dar eu nu sunt așa. Vreau să fac bani. Lucrez și mă duc acasă. Nimic mai mult."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News