David Popovici, campion mondial în înot, s-a alăturat proiectului încă de la lansare, donând o medalie câștigată în proba de 200 m liber pentru a sprijini copiii bolnavi de cancer. Luni, un panou cu 100 de fundițe aurii a fost expus la Institutul Clinic Fundeni, urmând să fie oferite celor care au învins boala.
În cadrul vizitei sale la Institutul Clinic Fundeni, Popovici a oferit primele 20 de fundițe copiilor care au supraviețuit luptei cu cancerul. El a recunosccut că acești copii au câștigat mult mai multe "medalii" decât el, prin curajul și forța lor de a înfrunta boala.
„Nu e corect ce li se întâmplă şi trebuie să îi ajutăm”
"Eu sunt un campion, dar doar pentru că am reușit să ating peretele bazinului mai rapid decât alții. Eu doar înot rapid. Dar consider că responsabilitatea mea și a tuturor, datoria noastră este să îi ajutăm pe ceilalți atunci când putem," a declarat Popovici.
„Mă simt onorat să fiu alături de atât de mulţi învingători. Nu e corect ce li se întâmplă şi trebuie să îi ajutăm. Iar eu mă pot alătura acestui program de testare genetică, unul care ajută şi aduce tratamente personalizate. Trebuie să ajutăm atunci când putem, asta e motivaţia mea. Această medalie este una dintre cele două cele mai importante câştigate de mine, titlurile mondiale.
Dar ştiu că pentru alţii, această medalie poate însemna mult mai mult decât pentru mine. Important este mesajul, şi anume că speranţa nu moare de cancer. Medalia este aici şi ajunge la mulţi, mulţi copii, care au nevoie de ea mai mult decât mine, dacă aş ţine-o undeva într-un dulap ca să ştiu că o am. Este doar o medalie", a spus Popovici.
„Statul ar trebui să aibă un rol major”
Testele genetice oferite prin programul "Speranţa nu moare de cancer" au un cost de aproximativ 3.000 de euro, dar sunt oferite gratuit copiilor. Popovici a subliniat că și statul ar trebui să joace un rol major în susținerea proiectelor de acest gen.
"Cu siguranță e nevoie de cât mai mulți bani pentru că e nevoie de cât mai multă finanțare, de cât mai multă susținere din partea entităților private, dar și din partea statului. Și statul ar trebui să aibă un rol major în asemenea proiecte, să fie un sponsor major," a adăugat el.
David Popovici a reafirmat importanța programului de testare genetică, menționând că acesta oferă o șansă uriașă copiilor bolnavi de cancer prin diagnosticul genomic care ajută la identificarea particularităților tumorii și la alegerea celor mai potrivite tratamente personalizate.
Programul "Speranţa nu moare de cancer" a fost lansat de MedLife cu un an în urmă și a reușit să înscrie peste 250 de copii recent diagnosticați cu afecțiuni oncologice. Acesta oferă teste genetice complexe, cu acoperire națională, pentru îmbunătățirea succesului terapeutic în cazul copiilor diagnosticați cu cancer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News