David Popovici, înotătorul momentului: „Vreau ca oamenii să își amintească de mine peste 100 de ani. Efortul înseamnă fericire”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
David Popovici, înotătorul momentului: „Vreau ca oamenii să își amintească de mine peste 100 de ani. Efortul înseamnă fericire”
David Popovici, înotătorul momentului: „Vreau ca oamenii să își amintească de mine peste 100 de ani. Efortul înseamnă fericire”

La doar 18 ani, David Popovici este cel mai tânăr deținător al recordului mondial la 100 m, și a câștigat Campionatele Mondiale la proba de 100 și 200 de metri. „Înfrângerea este liniștitoare din când în când. Durerea și oboseala fac parte din viață, trebuie să le accepți pentru a fi liniștit. Învăț să gestionez popularitatea, vreau să inspir lumea.”, spune tânărul într-un interviu.

La ora 7 dimineața, străzile Bucureștiului nu sunt foarte aglomerate. La academia Dinamo, un centru bine dotat, cu două bazine de înot, mai multe mașini deja lasă copiii cu genți mari la intrare. Însă, în mijlocul lor în apă, un cap fără cască, pare că nici nu a mai plecat aici de aseară. Capul este David Popovici, care ascultă cu atenție indicațiile unui bărbat de 30 de ani.

Tânărul înotător este determinat să schimbe istoria acestui sport: la 18 ani, a câștigat aurul la 100 și 200 de metri la Campionatele Mondiale. Este primul înotător din ultimii 49 de ani care are aceeași performanță la aceeași ediție, la Campionatele Europene de la Roma, unde a stabilit recordul mondial la 100 (46''86) și se fac pariuri că va bate recordul la 200 de metri, care este neschimbat din 2009.

Un fizic alungit, o privire magnetică, un chip de erou național, pe care România l-a ales pentru a da imaginea unei țări moderne, un cap superior. Rețineți acest nume, veți auzi mult timp de el, spune publicația italiană care l-a contactat să îi ia un interviu.

 

Cum a luat naștere pasiunea lui David Popovici pentru înot



Campionul Mondial își amintește încă de la primul contact cu apa cum s-a simțit, fiind parcă „ceva natural” pentru el. „Îmi amintesc că prima profesoară, când aveam 4 sau 5 ani, ne învăța să facem bule de aer, ca peștii aurii. Încă mai face asta cu elevii săi! Încă de la început, apa mi-a oferit senzații minunate și ele nu au dispărut niciodată: și când voi ieși la pensie, voi continua să înot foarte des.”, spune tânărul.

Așa a început pasiunea lui David Popovici pentru acest sport. Părinții l-au trimis la lecții de înot pentru o problemă de sănătate, pentru ca ani mai târziu, românul să câștige Campionatele Mondiale. 

„De la vârsta de patru-șase ani era aproape o joacă, vara mergeam la înot de două-trei ori pe săptămână, în principal pentru a face exerciții pentru scolioza mea. Apoi, la vârsta de șapte ani, s-a prezentat o alegere: să continui așa, să mă opresc sau să o fac serios. Am ales această cale și o școală primară orientată spre sport, unde am început să înot o dată pe zi. Odată cu primele curse m-am îndrăgostit de competiție: doar faptul că am înotat umăr la umăr cu cineva care te poate învinge sau pe care îl poți învinge mi-a dat o adrenalină foarte puternică.”

 

„Nu vreau să mă obișnuiesc cu ideea că nu pot pierde niciodată”



Tatăl lui, Mihai, un fost manager care lucrează pentru această academie pentru a crea o tradiție a înotului în București și mama sa, care este psiholog, au știut perfect cum să clădească un campion, un sportiv și un copil puternic, care să știe și să piardă cu capul sus, nu doar să câștige.

„Bineînțeles că nu-mi place să pierd, dar nu mă simt supărat pe lume. De fapt, aceasta poate fi o lecție foarte utilă. Ultima dată când s-a întâmplat, în decembrie, la Campionatele Mondiale de natație în bazin scurt, am depășit toate așteptările mele. Am obținut un loc patru cu recordul mondial de juniori și un loc doi la 200 de metri liber. Nu vreau să spun că a fost bine, dar a fost liniștitor. Nu vreau să mă obișnuiesc cu ideea că nu pot pierde niciodată, pentru că s-ar putea să mi se urce la cap.”, explică David Popovici

De asemenea, sportivul român a mai adăugat că pentru fiecare victorie, în spate există extrem de multă muncă și sacrificii. „Durerea și suferința fac parte din viață, nu te poți aștepta să nu fie acolo. Poate că pe moment te doare antrenamentul, dar când te întinzi în pat simți că ți-ai îndeplinit obiectivul zilei și ești pregătit pentru următoarea. Știi că ai dat tot ce ai avut mai bun și asta este foarte important.”


„Aș vrea să ajut oamenii, folosindu-mă de imaginea și de vocea mea”

 

Un alt mod prin care a impresionat David Popovici a fost prin gândirea sa foarte matură la vârsta de doar 18 ani. Tânărul a spus că obiectivul său este să fie amintit peste 100 de ani: destul de ambițios, nu credeți? 

„Amprenta pe care vreau să o las nu are legătură cu numărul de recorduri sau medalii, pot fi chiar sute: acestea nu mă vor face să-mi las amprenta. Ceea ce îmi doresc este ca alții să beneficieze de darul pe care l-am primit, ca talentul, imaginea și vocea mea să îi inspire pe alții, ajutându-i să ducă o viață mai bună, o viață sănătoasă. Aș vrea să ajut oamenii, folosindu-mă de imaginea și de vocea mea.”

Deși David Popovici a ajuns una dintre cele mai cunoscute persoane din România în prezent, băiatul nu și-a schimbat viața odată cu popularitatea și declară că este destul de obositor. 

„Nu știu dacă sunt cea mai faimoasă persoană, dar este adevărat că atunci când merg pe stradă nouă din zece oameni mă recunosc. Îmi place să am o imagine puternică, o voce care se face auzită, dar a fost foarte obositor la început și aproape că nu mai voiam să ies, mă simțeam mereu privit. Acum sunt în faza în care accept situația și încerc să profit de posibilitățile pe care mi le oferă celebritatea, sau mai degrabă notorietatea: celebru nu este un cuvânt care să-mi placă.”, mai spune David pentru publicația italiană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel