David Popovici nu reușește să urce pe podium la 100 m liber. Românul a terminat pe locul patru

Alexandra Curtache |
Data publicării:
David Popovici domină la Europenele de Natație: Cel mai bun timp în finala de 100 metri liber la Belgrad
David Popovici domină la Europenele de Natație: Cel mai bun timp în finala de 100 metri liber la Belgrad

David Popovici nu reușește să urce pe podium în proba de 100 m liber. A terminat pe locul patru, cu un record mondial de juniori, într-o probă câștigată de favoritul, australianul Chalmers.

Competiția de înot în bazin scurt necesită anumite abilități care o diferențiază de cea din bazinul olimpic. Așa se explică, în parte, de ce dominatorul absolut al probei de 100 de metri de-a lungul anului 2022, românul David Popovici, care a bătut recordul mondial realizat în 2009 cu costume de înot din plastic de brazilianul Cesar Cielo, nu a reușit să urce pe podium în finala acestor Campionate Mondiale.

 

David Popovici locul 4 la 100 m liberi

 

Popovici a fost al patrulea, cu un timp excelent de 45,64, un nou record mondial de juniori, depășindu-l pe cel stabilit în semifinale (45,91), dar a fost devansat de australianul Kyle Chalmers (45,16), francezul Maxime Grousset (45,41) și italianul Alessandro Miressi (45,57).

Aceștia din urmă au fost învinși de român atât la Campionatul Mondial, cât și la cel European din vara anului trecut.

Au fost trei curse în finală: medaliații au fost umăr la umăr până când Chalmers s-a dezlănțuit ]n a doua parte a cursei. Înotătorul din Insulele Cayman, Jordan Crooks, cel mai rapid înotător din semifinale, a condus până la ultima întoarcere, dar a cedat în ultimii 25 de metri și a terminat pe locul șase.

Și David Popovici, care a fost al șaptelea în cea mai mare parte a cursei, dar care a produs cel mai bun final pentru a câștiga trei locuri. Românul nu și-a dezvoltat încă tot potențialul la starturi și flip-uri. Acest lucru a fost evident chiar și în concursurile sale din vara trecută. Acest deficit și-a pus amprenta pe traseul scurt, dar Popovici a reușit totuși să țină piept înotătorilor mai obișnuiți cu vertijul bazinului de 25 de metri.

 

Chalmers este deținătorul recordului mondial de 44,84

 

Câștigătorul, Chalmers, este deținătorul recordului mondial (44,84) și în această finală a doborât recordul mondial al campionatelor. El a declarat recent că mai are două obiective de atins în cariera sa, în care deține deja titlul de campion olimpic la 100 liber de la Rio 2016: să cucerească titlurile mondiale în ambele bazine. Unul dintre ele a fost deja realizat în fața publicului său din Melbourne.

A fost sărbătoare locală și pentru una dintre vedetele lor feminine, Emma McKeon, marea câștigătoare de la Tokyo 2020 (șapte medalii). La prima sa competiție internațională de atunci, McKeon a demonstrat că este încă în vârful jocului său.

Marți, ea a produs cea mai rapidă ștafetă de 100 m mixt din istorie în victoria echipei sale la ștafeta 4x100 liber, iar în finala probei de în linie a câștigat, deși într-o cursă strânsă cu Siobhan Haughey din Hong Kong. O zecime le-a despărțit pe cele două (50,77 și 50,87), cu un record al campionatului pentru McKeon, care nu s-a putut apropia de recordul mondial al compatrioatei sale Cate Campbel (50,25).

Bronzul i-a revenit înotătoarei olandeze Marrit Steenbergen (51,25), care s-a impus ca fiind cea mai rapidă europeană în acest an, în absența suedezei Sarah Sjostrom.

 

Revenirea lui Le Clos

 

Un alt înotător care demonstrează particularitățile traseului scurt și calitățile proprii de a excela în el este sud-africanul Chad Le Clos, care în ultimele două sezoane nu a mai urcat pe podium în competițiile majore. După ce a depășit o serie de probleme fizice și după ce și-a bazat pregătirea în Germania, el strălucește din nou.

Le Clos a câștigat o finală de 200 de metri fluture în care a lipsit doar cel mai bun de pe distanță, ungurul Kristof Milak. Sud-africanul a câștigat în mod opus față de modul în care abordează de obicei cursele. De data aceasta, a venit din urmă cu un nou record african și un record personal (1:48,27), depășindu-i pe japonezul Daiya Seto (1:49,22) și pe italianul Noe Ponti (1:49,42) în ultimii 50 de metri, cu un extraordinar înot subacvatic după salturi. Un alt italian și candidat la victorie, Alberto Razzetti, a fost al patrulea (1:50.12).

În finala masculină a probei de 100 bras, britanicul Adam Peaty a urcat pe podium, dar nu pe cea mai înaltă treaptă, ca de obicei. De această dată, Peaty a fost al treilea (56,25), devansat de americanul Nick Fink (55,88) și de italianul Nicolo Martinenghi (56,07), care l-a depășit pe britanic în ultima lungime.

A existat o dublă americană în această probă, deoarece cursa feminină a fost câștigată de Lilly King (1:02.67). Duelul ei cu deținătoarea recordului mondial, lituanianca Ruta Meylutite, a fost frustrat și a fost descalificată. Podiumul a fost completat de înotătoarea olandeză Tes Schouten (1:03.90) și de germanca Anna Elendt (1:04.05), conform Marca.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel