David Popovici era destinat să fie marea senzație a Mondialelor de la Fukuoka, unde a participat la cele două probe principale, 100 și 200 m liber, unde a amenințat chiar marile recorduri care încă nu au fost doborâte. A fost însă un eșec.
Fenomenul românesc, care la 16 ani a înotat finala Jocurilor de la Tokyo în proba de 100 liber, la 17 ani a devenit dublu campion mondial la Budapesta și a fost deținătorul recordului mondial la 100 liber (46,86) și al treilea cel mai rapid înotător din istorie la 200 (1:42,97), a fost departe de versiunea sa la Fukuoka.
Încă de la începutul cursei, a fost clar că Popovici va trebui să transpire pentru a urca pe podium. El a ieșit al patrulea în primii 50 de metri și a fost depășit cu ușurință. Aurul i-a revenit înotătorului australian Kyle Chalmers, care a revenit în 24,11 (al treilea cel mai rapid din istorie) și a înregistrat un timp de 47,15.
David Popovici a avut parte de un eșec memorabil
Argintul i-a revenit americanului (47,31), iar bronzul francezului Maxime Grousset, cu 47,42. Chinezul Zhanle Pan, în vârstă de 18 ani, a doborât recordul asiatic (47,43). Popovici pleacă de la Fukuoka în alb și fără a putea reînnoi titlurile cucerite anul trecut la Budapesta.
De partea pozitivă s-a situat tânăra canadiană Summer McIntosh, câștigătoare a patru medalii la ultimele Campionate Mondiale. McIntosh a cucerit aurul în proba de 200 fluture (2:04.06), timp în care a doborât recordul mondial de juniori. "Sunt încă în proces, acumulez experiență la nivel internațional, vreau să mă îmbib de energia mulțimii și să mă distrez", a explicat canadianca, care a fost aproape de a doborî recordul mondial. A doua care a atins zidul a fost australianca Elizabeth Dekkers (2:05.46), iar bronzul i-a revenit americancei Regan Smith, cu 2:06.58.
Australia conduce în clasamentul pe medalii
Proba de 50 de metri spate a fost câștigată de australianca Kaylee McKeown, care a realizat cel mai bun rezultat personal și recordul Oceaniei (27,08). Regan Smith (27,11) a trebuit să se mulțumească cu argintul, iar Lauren Cox din Marea Britanie (27,20) cu bronzul.
Și la ștafete, Australia și-a reafirmat poziția de lider la medalii, iar ștafetele sale feminine trec de Statele Unite de gât. În proba de 4x200 liber, cu Ariarne Titmus și Mollie O'Callaghan în frunte, Australia a câștigat aurul și și-a doborât propriul record cu 7:37,50. Statele Unite au luat argintul, iar China bronzul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News