Potrivit autopsiei, comentatorul Bogdan Socol a murit înecat, suferind și un șoc hipotermic, din cauza temperaturii extrem de scăzute. Bogdan Socol a intrat sub gheață și a rămas blocat, astfel că nu a mai putut ieși de acolo.
Vineri, 10 februarie 2023, Bogdan Socol s-a stins din viață. Comentatorul sportiv avea doar 42 de ani în momentul în care și-a dat ultima suflare. Tragedia s-a petrecut în timp ce înota într-un lac îngheţat din Bragadiru.
Bogdan Socol își descoperise se antrena în condiții extreme. Cu doar cinci zile înainte, scria despre spiritul de echipă extraordinar pe care l-a descoperit în rândul membrilor lotului național de înot în ape înghețate.
„Sunt unul din cazurile foarte rare în care din jurnalist sportiv ajung sa fac parte dintr-o echipa de sportivi. Si dupa doar doua antrenamente alături de membrii lotului național de înot în ape înghețate, remarc ce înseamnă cu adevărat spiritul de echipa, pe care nu l-am întâlnit în peste doua decenii de presa.
Deși unii dintre membrii lotului sunt campioni sau vicecampioni mondiali, nimeni nu te privește de sus, ba chiar exista un respect si o susținere extraordinara din partea fiecaruia pentru orice nou-venit.
M-au impresionat modestia fiecărui component al echipei, spiritul de camaraderie al tuturor si dorinta de a te ajuta, indiferent de nivelul la care esti.
În primul rând, este vorba de respectul fata de aceasta forma de sport extrem, întrucât te face sa îți fortezi limitele fizice si mentale, dar și fata de toți cei care îl practică”, a scris Bogdan Socol.
Care a fost greșeala fatală a lui Bogdan Socol
Dr. Vladimir Beliș, fost șef al INML, a fost întrebat la Realitatea Plus care a fost greșeala fatală a lui Bogdan Socol care l-a costat viața.
"Nu e vorba despre o greșeală fatală. Greșeala fatală a fost că un om, mai ales fără experiență, face experiențe de genul acesta, să intre într-o apă rece. Întâi a stat în pielea goală în zăpadă, care a dus și ea la răcirea corpului, după aceea a intrat într-o apă înghețată. Mecanismul morții în șocul hipotermic este faptul că organismul este adaptat în metabolismul celular la temperatura corpului normală, adică 36,5 - 37. O scădere a temperaturii corpului cu câteva grade duce la încetinirea proceselor metabolice, respectiv a schimburilor gazoase dintre sângele oxigenat și țesuturi sau celule, iar acest lucru duce la imposibilitatea funcționării acestor organe.
Nealimentarea cu oxigen a organelor duce la încetarea funcției acestora și printre organele cele mai importante este cordul. dacă cordul nu este alimentat suficient cu oxigen, funcția lui încetează. Deci nu există niciun mister cu privire la felul cum se moare. Aceasta este cauza. O scădere a temperaturii corpului între 8 și 10 grade, ceea ce înseamnă că stai acolo cel puțin un sfert de oră, dacă nu mai mult, duce la înjumătățirea proceselor metabolice, ceea ce duce la moarte. Este imposibil de supraviețuit în asemenea cazuri", a declarat dr. Vladimir Beliș, fost șef al INML, potrivit DCNews.
Efectul băilor de gheață
Întrebat despre faptul că băile în apă înghețată au devenit o modă în ultimul timp, pe motiv că ar ajuta la întărirea imunității sau la menținerea tinereții, medicul Vladimir Beliș a explicat că această convigere nu are la bază dovezi științifice, iar băile în apa înghețată ne pot face mai mult rău decât bine.
"Este un raționament greșit. Există atâtea și atâtea metode de a-ți menține sănătatea. Acesta este cel mai prost mijloc de a-ți menține sănătatea, să intri în apă înghețată. Este o scorneală care nu are nicio bază științifică", a mai spus dr. Vladimir Beliș, fost șef al INML.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News