EXCLUSIV  De ce cred românii că țara merge într-o direcție greșită? Profesorul Sebastian Văduva: "E o trăsătură culturală pe care o avem"

Roxana Neagu |
Data publicării:
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Sebastian Văduva, profesor universitar doctor la Oradea, vorbește despre tendința românilor de a vedea partea goală a paharului, mai ales când vine vorba despre propria țară. El a trăit 20 de ani în SUA, după care a revenit acasă. 

Un sondaj efectuat recent de Institutul Argument arată că o majoritate covârșitoare a românilor – 72% – consideră că țara merge într-o direcție greșită. În același timp, doar 28% dintre cei intervievați sunt de părere că România este pe un drum bun, în ciuda apartenenței la NATO și Uniunea Europeană și a progreselor economice realizate.

Invitat în emisiunea "România are nevoie de tine, implică-te", Sebastian Văduva, profesor de business la Universitatea Griffith Emanuel din Oradea, a vorbit și despre această percepție a românilor. 

Percepția negativă românilor, o trăsătură culturală?

 

Bogdan Bolojan: Vă citesc dintr-un sondaj realizat recent. 72% dintre români spun că direcția în care merge țara este greșită, iar doar 28% sunt de părere că direcția este bună. În acest context, România, țară membră NATO și UE, cu progrese economice fantastice, se află sub umbrela NATO, având războiul la graniță. Cu toate acestea, este foarte dificil să se întâmple ceva notabil, deoarece nu suntem singuri. De unde vine această percepție constantă a românilor, care susțin mereu că direcția țării este greșită?

Sebastian Văduva este de părere că trăsăturile culturale care ar putea sta la baza acestei percepții negative constante. El a subliniat că tendința de a se plânge și de a fi critic la adresa situației țării este aproape „la modă” în cultura românească.

„Nu știu de unde provine acest comportament, poate l-am moștenit de la francezi, poate de la ruși. Cu cât ești mai deprimat, cu cât ești mai negativ și mai critic, cu atât te crezi mai deștept și mai intelectual”, a explicat profesorul Văduva. El a continuat spunând că, din păcate, românii tind să se concentreze mai mult pe aspectele negative decât pe cele pozitive.

„Nu pot să ignor această trăsătură culturală pe care o avem. Când ne întâlnim, doi români, este foarte ușor să ne plângem. Dacă cineva vorbește de bine, dacă spune că se întâmplă lucruri pozitive, o să vedeți chiar și comentariile pe care le vom primi la acest reportaj, în care eu spun că România s-a îmbunătățit în ultimii 20 de ani. O să fie mulți care vor susține că nu este adevărat, că eu nu știu, că nu am văzut.”

În contrast, Văduva a evidențiat atitudinea mai optimistă și încrezătoare specifică culturii americane, unde oamenii au o mentalitate de tip „can-do” (se poate face). El a subliniat că această abordare pozitivă se reflectă adesea în realitate: „Chiar și atunci când nu au lucruri grozave, ei își mențin încrederea de sine și optimismul... Este interesant că ceea ce au în minte se reflectă mai devreme sau mai târziu în realitate.”

Mulți români trăiesc încă în trecut

 

Profesorul Văduva a remarcat că mulți oameni trăiesc încă în trecut, blocându-se în problemele care s-au întâmplat cu ani în urmă. Deși admite că lucrurile nu au mers bine în trecut, el îi îndeamnă pe români să privească spre prezent și să se concentreze pe viitor. 

„Personal, îi îndemn pe toți să ne pregătim și să sărbătorim o dată specifică: 16 decembrie 2029. Dacă Bunul Dumnezeu ne ajută să ajungem până atunci, România va marca 40 de ani de la Revoluție. Conform accepțiunii biblice, aceasta ar fi perioada de ‘pustie’ și am intra, simbolic, în ‘Țara Canaanului’”, a spus el.

În acest sens, Văduva consideră că întrebarea principală nu ar trebui să fie legată de ceea ce a mers prost în trecut, ci de ceea ce se poate face pentru viitor. El a subliniat importanța de a se pregăti pentru perioada de după 2029 și a provocat românii să gândească pe termen lung, până în 2050: „Ce putem face pentru copiii și studenții noștri? Pe mine mă animă viitorul – copiii, elevii, studenții, inclusiv propria mea fiică, dar și studenții pe care îi am sub responsabilitatea mea. Pentru ei m-am întors în România și pentru ei lucrez".

Urmărește emisiunea integrală

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel