De ce este bine să avem o dietă bogată în roșii: ajută la îmbunătățirea sănătății intestinale

Alexandra Curtache |
Data publicării:
De ce este bine să avem o dietă bogată în roșii: ajută la îmbunătățirea sănătății intestinale / Foto: Unsplash
De ce este bine să avem o dietă bogată în roșii: ajută la îmbunătățirea sănătății intestinale / Foto: Unsplash

Bogate în multe substanțe nutritive esențiale, roșiile sunt cunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătate. Însă, nu multă lume știe cât de importante sunt aceste legume pentru intestinele noastre.

Vitamina C din roșii acționează ca un antioxidant și este importantă pentru piele, oase și țesut conjunctiv. De asemenea, favorizează vindecarea și ajută organismul să absoarbă fierul.22

Potasiul este un mineral necesar pentru a construi proteine în organism, inclusiv mușchi; pentru a descompune și utiliza carbohidrații; și pentru a regla ritmul cardiac și echilibrul pH-ului.23

Vitamina K este necesară pentru coagularea sângelui și, de asemenea, ajută la menținerea oaselor puternice la adulții în vârstă.24

Folatul ajută la producerea ADN-ului, elementul de bază al corpului uman. De asemenea, ajută la formarea celulelor roșii din sânge pentru a preveni anemia și lucrează cu vitaminele B12 și C pentru a ajuta organismul să descompună, să utilizeze și să creeze noi proteine și țesuturi.

 

Roșiile pot ajuta la prevenirea constipației

 

Lichidul și fibrele insuficiente pot declanșa constipația. Roșiile furnizează ambii nutrienți, o roșie întreagă conținând un gram și jumătate de fibre.

Conținutul de apă și fibrele dietetice găsite în roșii sunt cunoscute pentru a susține hidratarea și mișcările intestinale sănătoase. Roșiile sunt o sursă importantă de fibre alimentare atât solubile, cât și insolubile. Fibrele solubile rețin apa pentru a crea o textură asemănătoare unui gel în timpul digestiei, în timp ce fibrele insolubile adaugă volum scaunului.

Ambele modificări formează deșeuri care sunt mai ușor de eliminat. Mai exact, fibrele de celuloză, hemiceluloză și pectine din roșii sunt rezistente la digestie în intestinul gros și ajută la formarea scaunului sănătos.

 

Cercetătorii au examinat efectele unei diete bogate în roșii asupra intestinelor

 

Într-un nou studiu, cercetătorii au examinat efectele unei diete bogate în roșii asupra microbiomului intestinal folosind un model animal.

Cercetătorii au hrănit purcei cu o dietă suplimentată cu roșii timp de 14 zile și au constatat că echilibrul bacteriilor intestinale ale acestora s-a schimbat spre un profil mai sănătos și mai favorabil. Rezultatele au fost publicate recent în Microbiology Spectrum.

Autorul principal al studiului, Jessica Cooperstone, Ph.D., profesor asistent în cadrul Departamentului de Știință și Tehnologie Alimentară de la Ohio State University din Columbus, a declarat pentru Medical News Today:

"Consumul de roșii a fost corelat cu o varietate de rezultate pozitive pentru sănătate, iar acestea sunt a doua cea mai consumată legumă din Statele Unite. Aproximativ 22% din consumul total de legume provine din roșii, așa că suntem interesați să înțelegem mai bine efectele asupra sănătății ale acestui aliment consumat în mod obișnuit".

 

Studierea impactului unei diete bogate în roșii

 

Cercetătorii au folosit 20 de purcei masculi care s-au născut în vara anului 2019 la OSU Swine Facility din Dublin, OH. După ce au fost înțărcați de la scroafele lor, au fost hrăniți cu o dietă de bază timp de 1 săptămână.

Apoi, cercetătorii au repartizat în mod aleatoriu 10 purcei la o dietă cu roșii constând în pulbere de roșii liofilizate adăugată la dieta bazală. Restul de 10 purcei au primit dieta de control, constând în dieta de bază modificată pentru a se potrivi cu conținutul de zahăr, fibre și alți macronutrienți din dieta cu roșii.

"Am vrut să ne asigurăm că putem oferi porcilor o sursă consistentă de roșii pe tot parcursul studiului", a declarat Dr. Cooperstone.

În plus, pentru a evita orice răspândire non-alimentară a bacteriilor, porcii au fost adăpostiți doar cu ceilalți membri ai grupului lor, pe o parte a unei pasarele. Boxele au permis contactul bot la bot între companionii din grup.

La finalul experimentului, nu au existat diferențe de greutate corporală între cele două grupuri de purcei, conform Medical News Today.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel