Orașul de la Marea Azov, cu aproape o jumătate de milion de locuitori, este strategic în continuarea războiului: prin cucerirea sa, rușii și-ar finaliza controlul asupra coastei ucrainene la Marea Azov și ar reuni peninsula Crimeea - anexată Rusiei în 2014 - cu restul posesiunilor obținând continuitate teritorială.
De aceea, Mariupol se află de câteva zile sub un asediu nemilos. Armata rusă a intrat în oraș și luptă acum stradă cu stradă, cu bombardamente intense care au împiedicat civilii să fugă, transformând orașul într-o capcană a morții cu zeci de victime.
"Asediul de la Mariupol va rămâne în istorie ca un exemplu de crimă de război. Este un act de teroare care va fi ținut minte timp de secole", a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelensky într-un Tweet. Dar de ce este acest oraș atât de important pentru ruși?
Mariupol, oraș cu importanța strategică
Mariupol se află la numai 55 de kilometri de granița cu Rusia și la 85 de kilometri de capitala regională Donețk și se află pe autostrada M14 care leagă Odesa (Ucraina) de Rostov (Rusia).
După cucerirea orașului vecin, Berdiansk, căderea acestuia i-ar permite să "conecteze" la Rusia peninsula Crimeea, cucerită de Kremlin în 2014, și să controleze întreaga coastă nordică a Mării Azov, legată de Marea Neagră printr-o strâmtoare. După cucerirea Mariupol, ofensiva rusă ar putea viza nordul, spre Kiev și Harkov.
Mariupol este inima industrială a Ucrainei
Un port comercial important în Ucraina, Mariupol este principalul centru de export pentru cărbunele din Donbass, precum și pentru oțel și cereale produse în regiunile estice. De asemenea, este considerată inima industrială a țării, deoarece găzduiește unul dintre cele mai importante centre metalurgice din Europa de Est, cu două fabrici mari care angajează mii de oameni.
Printre acestea se numără complexul industrial Metinvest, controlat de o companie deținută de Rinat Akhmetov, oligarhul care deține echipa de fotbal Șahtar Donețk. Acesta este unul dintre motivele pentru care aerul din orașe este considerat unul dintre cele mai poluate din stat, cu un miros puternic de zinc caracteristic, care poate fi simțit chiar și pe plaje.
Asediul continuă. Orașul nu a căzut
Trupele rusești au atacat orașul dinspre sud și est și, după lansarea atacului comun, surse rusești au declarat că s-au întâlnit încă de marți, 15 martie. Evacuarea a peste 200.000 de civili a început sâmbătă 12, dar coridoarele umanitare nu au fost întotdeauna respectate, iar pentru mulți orașul a devenit o capcană mortală.
Între timp, asediul a izolat centrul, stopând aprovizionarea cu alimente și apă, cât și accesul la electricitate și energie pentru încălzire. După 21 de zile de asediu, însă, orașul se află încă în mâinile Kievului. Iar ostilitățile ar mai putea continua.
Potrivit separatiștilor din Donețk, ar putea dura încă o săptămână începând de astăzi, 21 martie, pentru a prelua controlul asupra orașului.
"Nu sunt atât de optimist că două sau trei zile sau chiar o săptămână vor fi suficiente pentru a închide această chestiune. Din păcate nu, orașul este mare", a declarat șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, citat de Interfax.
Va fi suficientă cucerirea Mariupolului pentru a pune capăt războiului?
Cucerirea orașului ar avea o valoare strategică, dar și simbolică pentru Putin, care ar putea pretinde că a atins unul dintre principalele obiective ale "operațiunii militare speciale" din Ucraina, și anume reunificarea Crimeii ocupate cu Rusia. În ciuda rezultatului important, însă, pretențiile liderului de la Kremlin nu s-ar opri aici: independența Donețkului și a Luganskului și recunoașterea internațională a anexării Crimeei sunt ceea ce urmărește Moscova.
Zelensky nu-și poate permite din punct de vedere politic să piardă aceste teritorii, așa că un posibil acord și o pacificare între forțele din teren par încă departe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News