Adrian Albu a povestit că, după tragedia de la Colectiv, doar câțiva pacienți au primit dosarele medicale, printre care și el, care a primit dosarul surorii lui. El a remarcat că ministrul de atunci a ordonat să nu fie oferite dosarele. De asemenea, a explicat că în dosarul surorii sale erau trecute cantități nerealiste de lichid de reumplere folosit în tratament, în scopul de a justifica costuri mai mari.
„Doi sau trei au primit dosarele medicale, printre care și eu. Restul nu au primit. Sora mea a fost mutată de la Sfântul Ioan la Spitalul de Arși, ca să moară la Spitalul de Arși pentru că la Sfântul Ioan mureau prea mulți. Din 5-6, care au fost acolo, unul singur a supraviețuit pentru că a fost trimis afară, altfel murea și el. Bogdan Mureșanu era singurul supraviețuitor dintre cei care au fost în același salon cu sora mea.
Am primit dosarul medical pentru că nu a murit la Sfântul Ioan și Sfântul Ioan a făcut greșeala. Ministrul de atunci, Costache, a spus: „Nu le dați dosarele!”. În dosarul surorii mele, tratamentul pentru arși se face cu lichid de reumplere. Sunt niște pungi de jumătate de litru care se dau proporțional cu suprafața arsă, profunzimea arsurii și greutatea corporală.
Pe calculul pe care l-au făcut cei din Franța, unde am fost eu la recuperare, mi-au spus că trebuia să primească undeva la 8 litri, adică 16 pungi, și ea a primit 45, dar nu vă imaginați că se băgau 20 și ceva de litri de lichid de reumplere. Deci au umflat cifrele pentru că punga din aia costa 700 de lei și de acolo se scad cheltuielile. Deci 700 de lei înmulțit cu mult. Și asta e doar la lichide de reumplere.", a spus Adrian Albu.
De ce nu au fost transferați oamenii
Adrian Albu susține că pacienții nu au fost transferați în alte spitale deoarece statul român deconta spitalului costuri pentru diverse materiale medicale care, în realitate, nu erau utilizate.
„Știți cât sunt seringile de mici. Am adunat volumul la toate seringile care scriau acolo că au fost folosite și erau 11 litri. Vă imaginați umplând o găleată de apă cu seringa? Vă ia trei săptămâni. Atât a fost la sora mea. Seringi, ace, mănuși, pansamente, lichide de reumplere și o grămadă de alte lucruri pe care statul român le-a decontat către spital, spitalul nefăcând acele cheltuieli. De asta nu au fost transferați oamenii!
Când m-am întors în țară din Austria, făceam recuperare la Elias, unde am fost și internat, și o doctoriță de acolo, când i-am spus de chestia asta, mi-a spus: „Păi fură ei de la bolnavii de cancer, te aștepți să nu fure de la voi?”, a spus Adrian Albu.
Cum au făcut o afacere din suferința oamenilor
Adrian Albu a dezvăluit că, după ce a primit un kit medical, a verificat online prețul componentelor și a constatat că valoarea reală era de aproximativ 1400 de lei, nu 2700 de lei, cât fusese decontat. Acesta estimează că au fost deturnate sute de mii de euro și că, de fapt, ar fi fost doar 50 de kituri medicale, nu 400, așa cum se susținea.
„După asta, am primit niște kituri medicale. S-au făcut plângeri pentru chestia asta, dar nu s-a mai întâmplat nimic după. Acolo s-au furat 200 și ceva de mii de euro, după calculul pe care eu l-am făcut și e demonstrabil. Când ne-au spus că ni le dau, au fost făcute 400 de kituri medicale. Fiecare kit costa 2700 de lei. Când l-am primit am mers acasă, am scos laptopul, am desfăcut kit-ul, le-am împrăștiat pe canapea și am căutat în farmacie online cât costă fiecare. Suma pe care am obținut-o pe farmacie online era 1400 de lei, nu 2700. Scădem TVA-ul și scădem adaosul comercial.", a spus Adrian Albu.
„Deci au făcut o afacere din suferință, din viață și moarte.”, a completat Oana Stănciulescu.
„Știți cine a făcut asta? Statul român. E o agenție care ar fi trebuit să ne dea nouă acele kituri medicale pentru că acele kituri medicale cred că au fost vreo 50 toate, nu 400.”, a spus Adrian Albu la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, de pe DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News