Cu toții suntem vinovați de acest lucru - alarma se declanșează, te trezește brusc la prima oră a dimineții, înainte de muncă, și ai da orice pentru a avea câteva ore în plus în pat.
Dar, câteva ore nu vă sunt oferite, ci doar 10 sau 15 minute. Așa că ne întoarcem, apăsăm pe butonul de somn și apoi uităm că s-a întâmplat vreodată.
Problema este că, atunci când trebuie să te trezești în ultima clipă, te simți oribil. Butonul de snooze pare o idee grozavă în acel moment, dar rareori reușești să te trezești mai odihnit sau mai pregătit pentru ziua de azi.
Care este explicația științifică
Vorbind în cadrul podcastului său, Mel Robbins - care se descrie ca fiind "unul dintre cei mai respectați experți în schimbare și motivație" - a explicat motivul științific pentru care nu faci decât să te rănești pe tine însuți dacă te strecori în acele ultime câteva minute.
Este mai bine să te ridici pur și simplu.
Robbins a spus: "Vrei să știi motivul științific pentru care nu ar trebui să apeși niciodată pe butonul de somn? Lasă-mă să te lovesc cu ceva neuroștiință aici. Două cuvinte: inerția somnului. Când apeși butonul de somn, ești treaz, iar când alarma se oprește, creierul tău se întoarce în somn.”
Ea a continuat: "Iată ce au descoperit cercetătorii - atunci când te întorci la somn după ce te-ai trezit, creierul tău începe un ciclu de somn.
Ciclurile de somn durează între 75 și 90 de minute pentru a se finaliza. Deci, atunci când alarma se declanșează din nou și nouă minute și tu ești ca și cum "oh, Doamne" - ai observat vreodată că ești în somn profund atunci când te întorci la somn?
Asta pentru că ești la nouă minute într-un ciclu de somn de 75 de minute, acel sentiment de epuizare groggy pe care îl ai, nu este o funcție de cât de bine ai dormit. Asta înseamnă că tu și cu mine suntem niște idioți pentru că am apăsat butonul de somn și ne-am pus creierul într-o stare de inerție a somnului.
Creierul tău are nevoie de aproximativ patru ore pentru a trece de acea senzație de groggy-a**", a conchis ea: "Când sună alarma, ridică-ți fundul din pat."
În loc să te aștepți ca 10 minute în plus de somn să facă toată diferența, mai bine te scoli
După ce te-ai trezit puțin, te vei simți mai bine pentru asta.
Robbins vorbește despre astfel de subiecte în detaliu pe podcastul ei, pe care îl puteți găsi aici. a concluzionat ea: "Când sună alarma, ridică-ți fundul din pat".
Iată - în loc să alergi după un vis imposibil și să te aștepți ca 10 minute în plus să facă toată diferența, mai bine te tragi în picioare și intri la duș.
Odată ce te-ai trezit puțin, te vei simți mai bine pentru asta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News