A trecut aproape un an de când omenirea a făcut cunoștință cu noul coronavirus, însă specialiștii abia acum încep să înțeleagă modul în care SARS-CoV-2 atacă organismul.
„Știm cum se transmite, știm structura biomoleculară. Discutam de curând cu un medic specialist în Anestezie - Terapie Intensivă care spunea că este paradoxal că un virus - pe care toți îl percepem ca un virus respirator - are mai degrabă efecte la nivelul vaselor de sânge. E ceva ce nu prea s-a mai văzut”, a explicat Mixich, la Știrile PRO TV.
Trebuie să treacă o anumită perioadă de timp ca să putem trage concluziile cele mai bune și pentru a vedea ce tratamente sau vaccinuri sunt eficiente împotriva noului coronavirus. Este nevoie de timp, deoarece perioada de testare a unui antidot pentru Covid-19 durează, ca specialiștii să fie siguri că poate fi folosit în siguranță și nu va avea efecte adverse.
„Ca să fie siguri că vaccinul e sigur să fie administrat, trebuie să aștepte ca oamenii să se îmbolnăvească natural de Covid-19. Iar chestia asta nu poți să o grăbești. Nu e etic să îi expui artificial. Trebuie să aștepți ca acel număr să se îmbolnăvească natural, fără ca tu să intervi. Pentru că în momentul în care intervi, nu mai poți fi sigur că rezultatul acestui studiu este 100% obiectiv. Trebuie să fii psihopat ca să nu fii sigur 99,99% că un vaccin sau medicament funcționează bine și să îl dai la oameni. Din fericire, oamenii care lucrează în sănătate nu sunt psihopați”, a spus Vlad Mixich.
Lipsa siguranței este motivul pentru care Mixich spune că nu și-ar face vaccinul Sputnik V, dezvoltat de Rusia, însă ar fi de acord să îi fie administrat unul aprobat de instituțiile internaționale din Europa sau SUA.
„Nu am încredere în ei. Știu foarte bine cum lucrează instituțiile europene și americane. Frica mea este să nu cedeze la presiunea politică. Vedem politicieni mari care fac presiune, ca să poată să se laude înainte de alegeri”, a mai spus Mixich.
Acesta spune că un vaccin va apărea cel mai devreme în luna noiembrie, iar potrivit celor mai pesimiste prognoze - peste un an.
De ce refuză românii să poarte măști
Știința are o doză de incertitudine, iar experții nu au reușit să le explice oamenilor trei elemente foarte importante: că autoritățile sanitare își fac treaba, știu ce fac și nu încearcă să profiite de cetățeni. Una dintre aceste incertitudini este legată de măști. La începutul pandemiei, autoritățile sanitare - inclusiv OMS - au transmis populației că măștile nu ne protejează de Covid-19, însă acest lucru s-a schimbat complet după câteva luni, când măștile au devenit obligatorii în spațiile închise.
„Comportamentul acesta e determinat de ce zic specialiștii. Pentru mine e cel mai sigur semn că științele medicale și sănătatea publică funcționează cum trebuie. La momentul respectiv, în martie, cu ce știam în momentul acela despre coronavirus, datele spuneau că purtatul măștilo chirurgicale ajută într-o mică proporție. Dar atunci știam mult mai puțin decât știm astăzi despre coroanvirus. În momentul în care datele arată că purtatul măștii este eficient, oamenii de știință nu au avut nicio ezitare să spună că datele au evoluat și acum lucrurile arată altfel. Chiar dacă asta dă apă la moară conspiraționiștilor. Asta e o chestie de bun simț”, este explicația lui Vlad Mixich pentru această situație.
Mulți români refuză în continuare să poarte masca, în ciuda recomandărilor specialiștilor, și susțin că ne fac mai mult rău decât bine, pentru că reduc cantitatea de oxigen din organism. Vlad Mixich spune însă că purtatul măștii este sigur.
„Nu e plăcut să porți mască, e sănătos ca dacă porți mască o perioadă mai lungă de timp să mai iei o pauză, să iei o gură de aer curat. Există tot felul de teorii, în special legate de copii, că respirând în mască, inspiri înapoi un aer cu un conținut de dioxid de carbon mai mare decât în mod normal. Dar astea sunt doar teorii, nu sunt lucruri dovedite științific”, a mai explicat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News