Potrivit deputatului, problema dispariției școlilor profesionale este comună și în Occident, nu doar în România. Acesta mai spune și că meseriașii ar putea câștiga foarte bine în țara noastră.
„Sunt niște cifre foarte îngrijorătoare care arătau că România se află printre primele locuri în Europa în rândul tinerilor care nici nu merg la școală și nici nu muncesc, un lucru foarte îngrijorător pentru o generație care ar trebui să ducă țara mai departe. V-aș întreba, în țară cât de bine credeți să funcționează corelația învățământ-loc de muncă. Pregătește școala românească specialiștii de care aveți dumneavoastră nevoie în privat?”, a întrebat Bogdan Bolojan.
„Este o temă destul de importantă. Prin noile legi al educației se va schimba ceva în acest sens. Din ceea ce m-am documentat și din ceea ce am văzut în România, până în momentul actual era o problemă pentru că nu mai erau acele școli de meseriași, dispăruseră.
Această problemă este inclusiv a Occidentului unde toți părinții vor ca ai lor copii să se facă avocați, doctori, dar nimeni nu se mai gândea să formeze meseriași.
În România este o lipsă acută de meseriași, inclusiv electricieni, instalatori, care ar putea să câștige, la ora actuală, în România foarte bine. Este clar că trebuie să facem, din acest punct de vedere, ceva și pe partea legislativă încât aceste școli de meserii să funcționeze mai bine și să formeze persoane în toate domeniile de activitate.
România are nevoie de meseriași.”, a spus Valentin Făgărășian.
„Prin muncă poți să te realizezi"
„Cred că principala problemă era faptul că se intra cu medii foarte mici la o școală profesională. Poate ar trebui să fie ridicată ștacheta acestor școli. Dumneavoastră ce părere aveți?”, a întrebat Bogdan Bolojan.
„Din câte am văzut acum cu evaluările care au fost făcute și mediile, în funcție de medii se intră în licee, cei care nu reușesc să intre la liceu se duc către aceste școli profesionale, de meserii sau postliceale.
Cred că trebuie să vedem bine acest proces și să urmărim în decursul anilor cum va crește sau va scădea nivelul acestor tineri care se duc către școlile profesionale pentru că chiar dacă astăzi fiecare dintre noi ne dorim ca copiii să meargă către școli mai bune, poate nu toți copiii sunt pregătiți să meargă către aceste școli.
Eu cred că trebuie să încurajăm tinerii și să nu le fie rușine să muncească pentru că munca nu este o rușine, dimpotrivă. Prin muncă poți să te realizezi.",a spus Valentin Făgărășian la emisiunea „Diaspora în direct", de pe DC News și Știridiaspora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News