Oana Jinga, unul dintre fondatorii companiei BotsAndUs, care construiește roboți în Marea Britanie, a fost invitată la interviurile ȘtiriDiaspora.
Antreprenoarea a explicat că, din punctul său de vedere, tinerii români care își doresc să plece peste graniță sunt motivați de percepția "afară e mai bine".
"Există percepția că afară este mai bine. Până nu experimentezi lucrul ăsta, până nu ieși și te lovești, nu ai cum să spui cum e. Generația tânără, 20-30 de ani, avem dorința asta de a experimenta, de a vedea lucruri noi, de a cunoaște lucruri noi. Atunci avem impresia că trebuie neapărat să ieși din țară ca să fii expus la lucrurile respective. Până la un punct, trebuie. Am avut colegi la facultate din 13 țări și este foarte greu să cunoști astfel de oameni și să le înțelegi cultura stând în România. Atunci, ei vor trece prin experiența asta. Dacă e mai bine ca acasă, este o altă discuție. Cred în continuare ca e doar percepția asta că trebuie să ai experiență internațională", spune Oana Jinga, unul dintre fondatorii companiei BotsAndUs.
VIDEO
Jumătate din tinerii români vor să plece din țară
Aproximativ jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 34 de ani și-au făcut deja planuri să plece din România, explică sociologii.
„Știm din sondajele realizate că aproximativ jumătate dintre tinerii între 16 și 34 de ani au planuri de plecare în străinătate, planuri structurate. (...) Procentul celor care au intenții, de pe băncile facultății, de a pleca în străinătate este foarte apropiat de 47% – 48% pe totalul tineret. Mai mult, intențiile acestea sunt mai bine structurate în cazul celor care sunt în faza de licență, la cei de la master sau la doctorat, dat fiind faptul că cei care au avut intenții să plece, au plecat – procentul este mai mic”, a explicat Dumitru Sandu, sociolog, director Centrul de Studii pentru Migrație,
Fenomenul de migrație a tinerilor români nu este însă ireversibil. Țări europene care au trecut prin același proces au reușit să se redreseze cu ajutorul investițiilor europene pentru dezvoltare sustenabilă.
„Atitudinea publică actuală din România este: Migrația este o fatalitate. Nu este o fatalitate, se pot face lucruri. Pur și simplu, punctez exemple de soluții care pot duce în direcția pe care am semnalat-o anterior. Unu - și astea nu le iau din opinii personale, le iau din experiența istorică europeană. Situația noastră a avut-o Portugalia, a avut-o Spania. Ce au făcut cu ani înainte? Au știut să folosească fondurile europene. Acolo se ocupă forță de muncă, acolo sunt o groază de oportunități”, mai explică specialistul, potrivit Mediafax.
Tinerii spun că vor să plece din România pentru salariile mai mari practicate de companiile din străinătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News