EXCLUSIV  De ce românii din diaspora au mai multă încredere în vecinii străini

Dana Mihai |
Data actualizării: | Data publicării:

Comunitățile de vecini străini par mai unite decât cele din țară. 

Încrederea scăzută în cei din afara cercului de rude și prieteni duce la o lipsă de interes pentru participarea civică

 

În contextul finanțării de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a unui proiect privind participarea cetățenească a românilor din diaspora, DC News Media Group a derulat o serie de cercetări sociologice în vara acestui an. Astfel, a fost aplicat un chestionar la nivel național și au fost realizate patru focus grupuri cu români plecați în străinătate, ambele cercetări având aceleași tematici. Amintim că rezultatele cercetărilor nu reprezintă punctul de vedere oficial al DRP.

Încrederea în ceilalți este un bun predictor al participării cetățenești

Există studii conform cărora participarea cetățenească, în oricare dintre formele, sale, este influențată de încrederea pe care membrii comunității o au unii în ceilalți și de încrederea în instituțiile publice. O încredere mare în rude, familie, prieteni, vecini încurajează participarea și asocierea, iar  încredere mare în instituții încurajează luarea unor poziții publice față de anumite acțiuni ale administrației, având certitudinea că punctele de vedere astfel exprimate vor fi luate în considerare.

Românii au cea mai mare încredere în familie și cea mai puțină încredere în vecini și străini, astfel că asocierea în vederea participării civice este puțin probabilă

În privința încrederii în ceilalți ca și factor de predicție pentru implicarea cetățenească, sunt interesante și opiniile românilor rămași în țară: aceștia au cea mai mare încredere în familia restrânsă (aproape 93%), apoi în rude (58%), prieteni (39.2%), colegi de serviciu (32.4%), vecini (27%) și străini (7.9%). Aparent, cu cât scade frecvența sau intensitatea interacțiunilor sociale, cu atât scade și nivelul încrederii. Din acest punct de vedere, rezultatele sunt consistente cu opiniile exprimate de românii plecați în afara granițelor țării.

Diaspora face diferență între încrederea în vecinii din România și cei actuali

Răspunsurile privind încrederea în vecinii actuali diferă mult. Unii dintre românii plecați în străinătate spun că au încredere în vecini, dar mai mult în cei care și ei la rândul lor sunt emigranți și mai puțin în populația de baștină.  În Republica Dominicană nu ești bine primit ca și alb, plus că au impresia că le datorezi ceva dacă ești în țara lor.

Alții spun că au încredere în vecini pentru că în general este un mediu foarte sigur acolo unde locuiesc, fără criminalitate.

Alți respondenți care sunt chiriași în străinătate și stau în rezidențe numai cu chiriași, se înțeleg bine cu vecinii.

Unii respondenți fac direct comparația între situația de acum și cea din România. O parte dintre ei menționează că au mai mare încredere în vecinii pe care îi au în momentul prezent; se ajută cu unele cumpărături mici, cu preluarea pachetelor etc., petrec timp împreună. Alții, din contra, au încredere mai mare în vecinii din România decât în cei de acum. Există și cazul celor care au încredere în vecinii de acum, dar aveau și în cei din România.

Românii din diaspora care nu au încredere în vecini spun că aceștia nu sunt demni de încredere

Cei care, din contra, nu au încredere în vecinii pe care îi au în străinătate, au de asemenea motive pertinente pentru atitudinea pe care o manifestă: nu au încredere în populația majoritară în general, nu au încredere pentru că sunt mulți emigranți și pentru că cei care sunt cetățeni ai țării respective acolo în zonă, nu sunt chiar un exemplu bun pentru societate; alții nu au încredere în vecini pentru că nu îi cunosc, nici pe cei din localitatea în care trăiesc acum, nici pe cei din România, mai ales din cauza lipsei timpului.

Alții menționează că nu li se pare că oamenii de acolo ar fi demni de încredere. Cineva nuanțează și spune că încrederea se acordă necondiționat; atunci când cineva te ajută pentru o recompensă oarecare, oferta de ajutor nu mai are la bază încrederea.

Încrederea românilor în vecinii din țară poate proveni din simplul fapt să sunt de același neam

Atitudinile sunt diverse și atunci când se face referire la încrederea pe care o au în vecinii din România; în unele cazuri, încrederea în cei din jur vine pur și simplu din faptul că sunt de același neam cu tine. Unul dintre respondenți consideră că atitudinea celorlalți față de tine este o oglindă a propriilor percepții și comportamente și nu trebuie pornit cu percepții greșite, stereotipii sau idei preconcepute.

Nu poți avea încredere în cineva care ți-a omorât câinele

Motivele celor care nu au încredere în vecinii din România sunt și ele diverse. O parte dintre respondenți sesizează un climat general de neîncredere în ceea ce privește relațiile cu vecinii din țară. Unii cred că nu îți dorești să stabilești legături apropiate cu oameni care au probleme și îți pot transmite o stare de spirit negativă. Alții spun că nu au încredere în vecini pentru că au adus atingeri iremediabile patrimoniului personal (un respondent spune că vecinii i-au omorât câinele) .

Încrederea se construiește treptat în comunități și nu depinde neapărat de locul în care te afli (acasă sau în străinătate)

Unii apreciază că atitudinea de a avea sau nu încredere în vecini depinde de comunități, depinde de oameni și nu de țară. Cu cât comunitățile sunt mai puțin numeroase, cu atât oamenii se cunosc mai mult între ei și dezvoltă încredere unul în celălalt.

Altă opinie interesantă este că cei care sunt proprietari sunt mai interesați de comuniune pașnică și de a stabili relații bune cu vecinii pentru că așa se construiesc comunitățile și așa le este mai bine tuturor; în schimb, chiriașii nu sunt foarte interesați de comunitate și comuniune.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel