De ce românii trimit mai mulți bani în țară, deși sumele provenite din Italia și Spania scad constant. Sociologul Dumitru Sandu explică motivele 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Lista rosie actualizata
Lista rosie actualizata

Datele recente arată că românii trimit mai mulți bani în țară, deși sumele care provin din Italia și Spania sunt tot mai mici. Sociologul Dumitru Sandu a publicat o analiză recentă care arată motivele. 

Sociologul Dumitru Sandu spune că românii au început să se reorienteze atunci când vine vorba despre migrație, către nordul mai bogat al Europei. De asemenea, printre motive sociologul menționează și creșterea constantă a numărului de români care au plecat din țară. 

"(...) Este foarte probabil că acest spor de remitențe vine fie din sporul net al diasporei de dată recentă din România, fie din câștigurile suplimentare asociate cu reorientarea emigrării românești de la Sudul relativ sărac al Europei spre Nord-Vestul relativ bogat, fie din activarea proiectelor de revenire în țară pentru tot mai mulți emigranți. Desigur, pot fi implicați și alți factori, mai mult sau mai puțin asociați cu cei menționați, de genul accentuării migrației circulatorii între țară și străinătate, accentuarea antreprenoriatului transnațional, consolidarea în creștere a culturii de a trimite bani acasă de către cei din diaspora. Este de așteptat ca toți factorii anterior menționați – migrația internațională circulatorie, transnaționalismul antreprenorial, cultura unei orientări spre țara de origine prin remitențe – să aibă un efect pozitiv asupra orientării spre țara de origine prin remitențe. În lipsa unor date de sondaj adecvate, ne vom referi în continuare la primii trei factori menționați -creșterea numerică a diasporei, reorientarea migrației externe spre Nord-Vestul mai bogat în defavoarea Sudului mediu-dezvoltat și proiectele de refenire în țara de origine," explică Dumitru Sandu.

De asemenea, Dumitru Sandu constată că numărul de români plecați a crescut cu un milion în ultimii zece ani, iar sumele de bani trimise din Spania către România au început să scadă începând cu 2015. De asemenea, sumele trimise din Italia au început să fie mai mici începând cu anul 2021. 

"Conform datelor EUROSTAT, numărul de cetățeni români imigranți în UE a crescut cu aproape un milion de persoane între 2014-2023. Creșterea respectivă a fost anuală. Dacă urmărim procesul în detaliu, observăm, însă, o diferențiere importantă la nivelul principalelor țări de atracție a românilor în UE, în ceea ce am denumit „hexagonul de atracție migratorie europeană a românilor” (Sandu 2023). Între cele șase țări europene de maximă atracție pentru români apare o diferențiere importantă, consistentă, însă, cu așteptările noastre: țările nord-vestice ale continentului din „hexagon” atrag din ce în ce mai mulți români în intervalul 2014-2023 dar cele sudice, Italia și Spania, pierd migranți. Scăderea sumei în Italia devine vizibilă începând din 2021 iar cea din Spania este semnalată încă din 2015. Este o schimbare majoră care indică o foarte probabilă reorientare a emigrării românești în Europa de la sudul mediu dezvoltat spre nord-vestul dezvoltat. Reorientarea se face, foarte probabil, nu numai din România ci și cu românii care pleacă direct din țările sudice spre cele nord-vestice ale continentului. Constatarea este foarte importantă pentru că aduce argumente empirice în favoarea unei idei esențiale pentru a înțelege dinamica emigrare-remitențe pentru români.

Concluzii

România este departe de a fi singulară în Uniunea Europeană sub aspectul dinamicii remitențelor. Banii trimiși acasă de migranții europeni din Europa au continuat să crească nu numai înainte de pandemie ci și după.

Contribuția remitențelor în bugetele naționale a fost foarte mare, în țări precum România, Bulgaria și Portugalia. Primele două menționate sunt țări de emigrare, în care emigrarea este mai puternică decât imigrarea. Portugalia se apropie mai mult de tipul țărilor de emigrare-imigrare.

Bună parte din creșterea remitențelor în România este legată nu numai de sporul de emigranți în țările europene ci și de reorientarea acestora în mai mare măsură spre nord-vestul bogat al continentului, cu reducere treptată a emigrării românilor spre sudul mediu-dezvoltat al continentului. Materialul de față furnizează argumente empirice pentru ideea că emigrarea românilor în Uniunea Europeană a sporit în ultimul deceniu dar cea înspre țările sudice ale continentului a scăzut. Corespunzător, resursele pentru sume mai mari de bani trimiși acasă s-au multiplicat," arată Dumitru Sandu într-un studiu publicat și pe Contributors.ro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel