Te-ai întrebat vreodată de ce hainele au mucegai sau de ce au miros a depozitare? Hainele pe care nu le mai folosim, hainele care au fost depozitate fără ventilație corespunzătoare, pantofii, totul este depozitat într-un loc mic fără aerisire, așa că nu este de mirare că umezeala se instalează, mai ales în colțurile dulapului. Cunoaștem acel miros caracteristic ca un miros închis, dar pentru a scăpa de el, nu este necesar doar să deschideți dressingul. În acest articol StiriDiaspora.ro vă explicăm cum să eliminați mirosul de mucegai din dulapuri cu cele mai eficiente trucuri.
Orez
Dacă te înnebunește să afli cum să elimini mirosul de mucegai de pe haine, ar trebui să știi că soluția este mai aproape decât crezi. Folosirea câtorva boabe de orez din cămară de bucătărie va fi un remediu casnic foarte eficient pentru a elimina mirosul de mucegai din dulapul tău.
Orezul absoarbe rapid umezeala, așa că plasarea unui recipient cu o cantitate mică de orez în colțul dulapului va face ca mirosul de mucegai să devină trecut atunci când îl deschideți. Schimbați-l din când în când și păstrați întotdeauna o cană cu orez pentru a preveni revenirea mirosului de mucegai.
Dezumidificatoare pentru dulapuri
Sunt o soluție practică și inovatoare dacă umiditatea a făcut ca hainele tale să aibă un miros de mucegai.
Așa cum există dezumidificatoare concepute pentru spații mari, ai și altele mici, perfecte pentru dulapuri sau sertare. Aceste dezumidificatoare absorb umiditatea mediului și, spre deosebire de cele tradiționale, transformă microparticulele de abur în gel, astfel încât mediul din dulapul tău să rămână uscat și să poți elimina mirosul de mucegai de pe haine.
Odorizant de dulap de casă
Ierburile aromatice stau la baza pentru realizarea odorizantelor ideale pentru casă pentru a ști cum să îndepărtezi umezeala din dulapuri și sertare, înlocuind-o cu arome florale delicate. Lavanda este una dintre cele mai recomandate plante aromatice în acest scop, deși o crenguță de cimbru, rozmarin sau niște petale de trandafir sunt, de asemenea, o alegere excelentă. Vă explicăm cum să faceți un odorizant de casă cu aceste caracteristici urmând acești pași simpli.
Faceți pungi de casă cu o bucată de pânză tip sac și faceți mici găuri pentru a elibera parfumul odorizantului. În ele poți pune plantele dorite. Întindeți bucata de material pe o suprafață plană și puneți în centru plantele la alegere. Modelați punga aducând cele patru colțuri ale țesăturii în centru și legați-le cu o panglică sau sfoară. Pune în dulap sau fă mai multe și atârnă-le direct pe niște umerase. În câteva zile mirosul neplăcut va dispărea.
Uleiuri esențiale
Uleiurile esențiale sunt un remediu infailibil pentru a vă face hainele să miroasă grozav chiar dacă le-ați depozitat în dulap și nu le purtați săptămâni sau luni. Uleiurile esențiale concentrează arome intense și de lungă durată, făcându-le perfecte pentru a evita mirosurile neplăcute din dulap.
Alege uleiul esențial preferat: levănțică, violetă, iasomie, citronella, eucalipt sau oricare altul. Luați 2-3 bile de vată și puneți pe ele doar câteva picături din uleiul esențial preferat. Distribuiți bumbacurile parfumate în interiorul dulapului și lăsați parfumul delicat să își facă efectul.
Cărbune activ
Cărbunele activ sau activat este un material care se obține în general din arderea elementelor vegetale precum lemnul, bambusul sau coji de nucă de cocos. Rezultatul este un material foarte poros care, prin urmare, are o mare capacitate de a absorbi umiditatea și mirosul de închis al dulapului.
Nu oferă nicio aromă, dar este suficient să puneți înăuntru o pungă de cărbune activ pentru a îndepărta mirosul urât din dulap.
Sare și condimente
Umiditatea poate deveni o adevarată problemă în dulapurile care nu sunt deschise foarte des. Este, de exemplu, un inconvenient foarte des întâlnit la cele care sunt rezervate pentru depozitarea textilelor de casă precum lenjerii de pat, prosoape sau fețe de masă. În aceste cazuri, umiditatea crește mirosul de închis și ai nevoie de un odorizant de casă care să combine o aromă bună cu o capacitate mare de absorbție.
Încercați să vă faceți singur amestecând sare grunjoasă cu un condiment aromat, cum ar fi anasonul sau cuișoare. Pune un vas mic de sticlă într-un colț al dulapului cu un pumn de sare grunjoasă și două-trei cuișoare, iar data viitoare când vei deschide dulapul vei vedea că ți-ai atins dublu obiectiv: garderoba ta fără umiditate și cu un miros plăcut.
Săpun
Remediul casnic la care au recurs deja bunicile noastre pentru a menține sertarele și dulapurile fără miros de închis, continuă să funcționeze. Pune o bucată de săpun de mâini înăuntru, fie într-o pungă de pânză, fie direct în fundul dulapului.
Vei observa că mirosul urât al hainelor dispare.
Oțet și lămâie
Dulapul tău miroase a închis și chiar observi pete de mucegai în interiorul lui? Ai nevoie de o soluție pentru a o curăța în profunzime care să lase și o aromă plăcută. Oțetul și lămâia sunt doi compuși folosiți pe scară largă în curățarea gospodăriei, deoarece sunt de casă, naturale și au proprietăți excelente dezinfectante și de albire. Pentru a-l folosi în dulapul tău cu miros de mucegai, urmează următorii pași.
Goliți-vă dulapul pentru a aerisi hainele. Pregătiți următoarea combinație: o jumătate de cană de oțet alb, o jumătate de cană de apă și sucul de la o jumătate de lămâie. Înmoaie o cârpă curată în acest amestec și trece-o prin pereții și rafturile dulapului tău. Dacă trebuie să îndepărtați petele de mucegai, utilizați un burete. Lăsați-l deschis să se usuce și puneți-vă hainele la loc. Mucegaiul și mirosul de mucegai nu vor mai fi o problemă.
Boabe de cafea
Cafeaua este un alt remediu casnic pentru a elimina mirosul unui dulap închis. Este foarte eficient și sigur ai în casă. Aroma cafelei și capacitatea ei de absorbție sunt cei mai buni aliați ai tăi pentru a scăpa de mirosurile neplăcute de la haine și pantofi.
Pentru a le folosi, trebuie doar să pui niște boabe de cafea într-un bol sau să le pui într-o pungă de pânză. Pune-le în dulap uită pentru totdeauna de mirosurile urâte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News