Temperaturile din ianuarie cresc, iar prețul gazului scade. Aceasta este o veste bună pentru Europa și o veste proastă pentru președintele rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, scăderile de preț sunt încă departe de a se vedea pe facturile de energie pentru consumatori și întreprinderi, scrie Politico.
Deși criza energetică în care se află Europa este încă foarte departe de a se fi încheiat, anul 2023 nu ar fi putut începe mai bine pentru factorii de decizie politică preocupați de modul în care să mențină lumina aprinsă în această iarnă. Vremea excepțional de blândă - inclusiv o zi de Anul Nou record în mai multe țări - a atenuat și mai mult cererea de gaz, care era deja în scădere, contribuind la o scădere a prețurilor en detail, care au ajuns acum la niveluri nemaiîntâlnite de dinainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu mai bine de 10 luni.
Prețurile la gaz au început să crească încă din 2019
Căldura neobișnuită pentru acest sezon, combinată cu o reducere prealabilă și drastică a cererii de gaze în Germania și în alte economii europene, a făcut ca prețurile gazelor pentru luna următoare să se tranzacționeze marți la 70,80 euro pe megawatt-oră la principala bursă europeană, TTF din Olanda.
Nu trebuie să ne facem totuși o impresie greșită: acesta este foarte scump, de aproximativ cinci ori mai mare decât în 2019, când prețurile europene la gaz au început să crească. Și, ceea ce este crucial în ceea ce privește competitivitatea globală a industriei europene, prețul este încă considerabil mai mare decât cel al gazelor naturale din SUA.
Cu toate acestea, este aproximativ la jumătate din prețul observat recent, în octombrie, și de aproape cinci ori mai mic decât vârful record din august anul trecut.
Impactul asupra consumatorilor
Scăderea prețului la gaze naturale nu se va traduce imediat în facturi mai mici pentru consumatorii casnici și pentru companiile din Europa, care se luptă în prezent să facă față costurilor ridicate, în ciuda sprijinului oferit de o serie de programe guvernamentale de subvenționare.
Craig Lowrey, consultant principal la firma de cercetare în domeniul energiei Cornwall Insight din Marea Britanie, a declarat că scăderea prețurilor angro nu va duce imediat sau automat la o scădere corespunzătoare a facturilor populației. Companiile energetice, care furnizează gaze consumatorilor casnici și de afaceri, cumpără gaze de pe piața angro cu mult timp înainte.
"Trebuie să existe o notă de precauție în ceea ce privește ceea ce vedem pe piață, având în vedere cu siguranță cât de repede au crescut prețurile anterior într-un interval de timp atât de scurt", a declarat Lowrey. "Da, le-am văzut coborând și în acest moment există potențial motive de optimism. Cu toate acestea, acesta este un drum foarte lung și foarte anevoios pentru piața energiei - și, din păcate, pentru facturile clienților - pentru lunile și anii următori."
Dar nu există nicio îndoială că piețele înregistrează o "relaxare semnificativă", în parte din cauza vremii anormal de calde din această iarnă, potrivit lui Georg Zachmann, cercetător senior la think tank-ul Bruegel.
Terminale de import de gaze naturale lichefiate
Noile capacități de import de gaze naturale lichefiate (GNL) contribuie, de asemenea, la scăderea prețurilor. Noile terminale, inclusiv în Olanda și Germania, vor avea o capacitate anuală combinată de aproape 40 de miliarde de metri cubi (mld. mc) până la sfârșitul anului 2023 - puțin sub 10% din ceea ce a consumat UE în 2021.
Între timp, reducerea "semnificativ mai puternică" a cererii în întreaga UE - care a scăzut cu 20% între august și noiembrie - a contribuit, de asemenea, la calmarea piețelor, a declarat Zachmann.
Rezolvarea problemei stocării
Nivelurile de stocare a gazelor sunt mai mari decât tendințele istorice și chiar în ușoară creștere, rezervele UE fiind în medie pline în proporție de 83,5 la sută, față de 54 la sută în această perioadă a anului trecut - cu stocuri de peste 90 la sută în Germania, Polonia, Croația, Danemarca, Spania și Portugalia, potrivit Gas Infrastructure Europe.
Tom Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză a gazelor din cadrul Independent Commodity Intelligence Services, a declarat că a fost "neobișnuit" să se constate o creștere a nivelurilor nete de stocare la nivelul UE în luna ianuarie.
"Adevărata preocupare pentru piață nu a fost doar să treacă prin această iarnă, ci și cum să ne pregătim pentru iarna care va începe în octombrie 2023. Preocuparea a fost că, dacă ne bazăm prea mult pe depozitare în această iarnă, reumplerea anul viitor va fi deosebit de dificilă", a spus Marzec-Manser.
În prezent, este "plauzibil" ca UE să ajungă la sfârșitul iernii cu instalațiile de stocare pe jumătate pline, a adăugat el, dar acest lucru ar necesita o vreme blândă în continuare, importuri susținute de GNL și eforturi continue de conservare a gazelor din partea consumatorilor. Acesta ar fi un "rezultat foarte bun", care ar ușura presiunea asupra țărilor europene în așa-numitul sezon de injecție a gazelor, când depozitele trebuie umplute în timpul primăverii și verii.
UE a importat 134,8 miliarde de metri cubi de GNL anul trecut, în creștere de la 81 miliarde de metri cubi în 2021, a scris pe Twitter Miguel Gil Tertre, economist-șef al Direcției Generale pentru Energie a UE. Acest lucru a ajutat la înlocuirea reducerii dramatice a gazului din gazoductul rusesc, care obișnuia să furnizeze 40% din cererile UE și a scăzut acum la mai puțin de 10%.
Scăderea prețurilor și scăderea vânzărilor reprezintă o veste proastă pentru monopolul rusesc de export de gaze Gazprom. Directorul general Alexey Miller a declarat săptămâna aceasta că producția Gazprom a scăzut cu aproximativ o cincime în 2022 față de 2021, iar exporturile au scăzut cu 45,5%.
Dar este mult prea devreme pentru a sărbători. Este încă probabilă o luptă în primăvară și vară pentru rezervele globale limitate de GNL, ceea ce ar putea duce din nou la creșterea prețurilor.
În ciuda scăderii prețurilor en-gros, criza energetică nu s-a încheiat încă, mai avertizează specialiștii.
------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News