De ce se scufundă insulele artificiale din Dubai

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
De ce se scufundă insulele artificiale din Dubai (Foto: Unsplash)
De ce se scufundă insulele artificiale din Dubai (Foto: Unsplash)

Au trecut mai bine de 20 de ani de când a început construcția insulelor artificiale din Dubai, cel mai mare arhipelag artificial din lume. Anunțat pe scară largă ca fiind proiectul vedetă al dezvoltării urbane al Emiratelor Arabe Unite, două decenii mai târziu, povestea este foarte diferită de ceea ce și-au imaginat dezvoltatorii inițial. 

Insulele artificiale din Dubai se află de ani buni în atenția lumii. Experții au explicat de de se scufundă insulele artificiale din Dubai, dar și ce se va întâmpla cu celebrul oraș în următorii ani.

De la insulele care nu au fost încă finalizate, la proiecte abandonate și marea care își revendică spațiul, Dubaiul nu se dă bătut și este încrezător că, în ciuda întârzierilor, visul liderilor săi va deveni realitate.

Care e starea actuală a insulelor din Dubai

 

La începutul secolului XXI, Dubaiul a cunoscut o frenezie a dezvoltării urbane, poziționând emiratul arab drept capitala excentricităților și a recordurilor arhitecturale. Cel mai ambițios proiect a fost construirea Insulelor Palm, la care s-au adăugat ulterior arhipelagurile The World (Lumea) și The Universe (Universul), aflate în prezent în construcție. În total, vorbim de un grup de cinci arhipelaguri artificiale promovate ca o oază de lux.

Insulele Palm. Alcătuit din Palm Jumeirah, Palm Jebel Ali și Palm Deira complexul măsoară 5,6 km², 8,4 km² și, respectiv, 46,35 km² și a mărit suprafața plajelor din Dubai cu 320 km. Deira a primit primii vizitatori în decembrie 2020, în timp ce Jebel Ali este încă în curs de dezvoltare, iar Jumeirah este cel mai dezvoltat dintre cele trei.

The World. Un grup de 300 de insule care formează harta lumii. La cei 9,34 km² s-au adăugat 232 de kilometri de coastă. În ciuda faptului că proiectul a fost demarat în urmă cu 17 ani, încă nu a fost finalizat și este cel care a întâmpinat cele mai multe probleme.

Universul. O reconstituire a constelațiilor care urmează să fie finalizată între 2023 și 2028.

În douăzeci de ani, numeroase probleme diferite au dus la întârzieri ale lucrărilor, la neplată, la datorii, la probleme juridice, la un impact ireparabil asupra mediului, la scufundarea unor insule în mare. În ciuda tuturor acestor circumstanțe neprevăzute care au amenințat fezabilitatea proiectului, dezvoltatorul, Nakheel, nu renunță la el.

insulele-artificiale-din-dubai

De ce se scufundă insulele artificiale din Dubai: Arhipelagul lumea, în pericol 

 

Încă din anul 2010, compania maritimă Penguin Marine a avertizat că acest grup de arhipelaguri se scufundă înapoi în mare, scrie publicația Tomorrow.City. Compania, responsabilă cu furnizarea de servicii logistice și de transport către insule, a efectuat în mod regulat măsurători în scopuri de siguranță.

Motivul principal este că nisipul extras de pe fundul mării pentru a construi cele 300 de arhipelaguri, se întorce treptat la locul de origine. O fotografie realizată de pe Stația Spațială Internațională în februarie 2010, a arătat că, într-adevăr, apele Golfului Persic se ridică, iar insulele încep să dispară.

Acest lucru a dus, de asemenea, la obstrucționarea canalelor dintre insule. Nakheel, dezvoltatorul proiectului, a negat toate aceste acuzații și a sfârșit prin a câștiga procesul împotriva Penguin Marine, care dorea să își anuleze contractul.

Potrivit informațiilor publicate de NASA, Palm Jumeirah se scufundă, de asemenea, cu o rată de cinci milimetri pe an.

Eroziunea prematură a materialelor de construcție

 

Insulele artificiale sunt construite în principal pe un pat de nisip și rocă. În ciuda faptului că Dubaiul este înconjurat de deșert, pentru construirea insulelor artificiale s-a folosit nisip marin, care este mai potrivit pentru acest tip de construcție, deoarece este mai compact.

Potrivit concluziilor obținute în urma studiilor de mediu prezentate de cercetătoarea Bayyinah Salahuddin, plajele din Dubai pierd între 10.000 și 15.000 de metri cubi de nisip în fiecare an. Construcția de la Palm Jumeirah, care a afectat fluxul natural al vântului, a făcut ca mareele să crească această rată de eroziune. Rezultatul este că depozitele de sedimente marine s-au deplasat 40 de kilometri într-o perioadă de cinci ani.

Toate modificările cauzate în timpul construcției au afectat biodiversitatea marină, îngropând bancurile de stridii și provocând daune ireparabile coralilor de pe fundul mării.

Creșterea nivelului mării

 

Creșterea nivelului mării nu este o problemă exclusivă pentru Dubai. În 2017, Agenția de Mediu din Abu Dhabi a avertizat că, în cel mai pesimist scenariu privind efectele schimbărilor climatice, nivelul mării ar crește cu 9 metri, ceea ce ar fi catastrofal pentru Dubai și insulele sale artificiale. Aproximativ 85% dintre locuitorii din Emiratele Arabe Unite trăiesc în zonele de coastă.

Pentru a-i proteja de valuri, insulele sunt înconjurate de un sistem antivaluri. Acesta se află la doar 2 metri deasupra nivelului mării pentru a se asigura că rezidenții și vizitatorii au o priveliște optimă.

Pe termen lung, este puțin probabil ca această barieră să fie suficientă în cazul celor mai pesimiste previziuni sau chiar al celor mai optimiste dintre acestea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel