EXCLUSIV  De ce sunt "iertate" de autorități firmele din Germania care își bat joc de muncitorii români? Erich Mocanu: "Asta e problema"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Firmele din Germania care își bat joc de muncitorii români sunt "iertate" de autorități. Cum e posibil?
Firmele din Germania care își bat joc de muncitorii români sunt "iertate" de autorități. Cum e posibil?

Companiile din Germania care lucrează cu muncitori români și care "uită" să le plătească salariile nu sunt penalizate sau sancționate deloc. Cum e posibil așa ceva? Erich Mocanu explică legea din Germania în domeniul muncii și lipsurile importante din ea. 

Românii din Germania care nu sunt plătiți la timp de firmele la care lucrează sau care sunt concediați pe nedrept pot apela la instituțiile statului pentru a-și face dreptate, însă companiile respective scapă de orice fel de pedeapsă. Acest lucru este posibil datorită unor lipsuri importante din legea muncii din Germania, care nu prevede și sancțiuni în cazul în care o firmă iși bate joc de angajații săi.

Erich Mocanu, fondatorul Asociației AEBS, care luptă pentru drepturile românilor din Germania și Austria, a vorbit, în exclusivitate pentru StiriDiaspora, despre acest subiect.

"De-a lungul timpului, am discutat cu mai mulți avocați și judecători cu care sunt în contact. Problema care este? Avem o lege. Dar legea nu prevede penalități. În lege scrie că fiecare angajator este obligat să ofere muncitorului un contract de muncă. Dar tot în această lege nu există o penalizare dacă angajatorul nu-i oferă un contract de muncă muncitorului.

Deci avem o lege pe care când vreau o aplic, când vreau nu o aplic, pentru că nu mi se poate întâmpla nimic. 

Și la salariu avem o problemă. Dacă nu-i plătești salariul muncitorului, în momentul ăla îi provoc o pagubă. Mă gândesc că un muncitor a plănuit ziua de naștere pentru copil și a programat ceva pentru familia lui. Ce-i spune? Că nu a primit banii?

Pe cazul acesta, poți da în judecată angajatorul, dar nu există o pedeapsă pentru că și-a bătut joc de angajat", a explicat Erich Mocanu, în cadrul unui interviu acordat jurnalistului Bogdan Bolojan.

Românii care se consideră victimele unui abuz pot merge singuri la tribunal

 

Românii care se consideră victimele unui abuz pot merge la judecătorie în căutarea dreptății.

"Poți obliga angajatorul să plătească suma exactă pe care muncitorul trebuie s-o primească. Pentru că nu i-ai plătit banii la timp, trebuie plătite ceva penalități. Eu aș face legea în așa fel încât să-i dai salariul dublu, dacă nu i-ai plătit la timp. 

Să dai în judecată în dreptul muncii este foarte simplu și nu te costă nimic în primă fază. Te poți duce personal la judecătorie și poți depune o cerere în care să reclami că nu ți-ai primit salariul. În 3-4 săptămâni ai termen de judecată, în fața judecătorului, îți câștigi procesul.

Problema este alta. Atât timp cât nu există o pedeapsă pentru angajator, firma poate să facă șmecheria asta cât vrea.

În Germania și Austria legea muncii e foarte bună, însă lipsesc articole de lege care să prevadă penalitățile. Penalizare pentru neplata salariului la timp sau pentru concedierea fără drept nu există. Asta e problema în legislația muncii din Germania. Nu există pedeapsă să-l pedepsești pe angajator că nu și-a respectat contractul", a mai spus Erich Mocanu la interviurile ȘtiriDiaspora. 

VIDEO

Youtube video image
 

Salariul minim în Germania creşte la 12 euro pe oră

 

Salariul minim legal în Germania va creşte la 12 euro pe oră, începânc cu luna octombrie a acestui an.

Creşterea salariului minim a fost aprobată cu voturile coaliţiei de centru-stânga - social-democraţi (SPD), Verzi şi liberal-democraţi - precum şi ale formaţiunii de stânga Die Linke. Opoziţia conservatoare şi formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania s-a abţinut.

În acelaşi timp, remuneraţia maximă pentru aşa-numitele “joburi cu timp redus” va creşte de la 450 de euro, la 520 de euro în octombrie.

Ministrul muncii Hubertus Heil a spus că femeile şi lucrătorii din fosta Germanie de Est vor fi principalii beneficiari ai creşterii salariului minim.

Opoziția spune că salariul minim nu va proteja oamenii de scumpiri

Cancelarul german Olaf Scholz (SPD) a făcut din creşterea salariului minim una dintre promisiunile-cheie ale campaniei sale electorale de anul trecut.

Mai mulţi vorbitori au afirmat în cadrul dezbaterii că inflaţia ridicată este unul dintre motivele pentru care creşterea este vitală.

Partidele de opoziţie au argumentat că salariul minim nu va proteja oamenii de noi creşteri ale preţurilor şi că există alte moduri de a creşte puterea de cumpărare menţinând economia Germaniei competitivă.

Un milion de români muncesc oficial în Germania

 

Potrivit Ministerului Muncii, 800.000 de români muncesc cu forme legale în Germania, iar 200.000 muncesc sezonier.

Germania a devenit atractivă după ce economiile din Spania și Italia, unde trăiau mari comunități de români, nu și-au revenit din cauza pandemiei.

În multe oraşe, românii au devenit cei mai numeroși, după turci și polonezi.

 

-------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel