Românii care locuiesc în Germania s-au învățat deja că magazinele sunt închise duminica. Cei mai mulți sunt familiarizați cu acest inconvenient și au învățat să trăiască cu frustrarea supermarketurilor închise în a șaptea zi a săptămânii. Dar de unde vine această regulă?
De ce sunt magazinele din Germania închise duminica?
Potrivit publicației The Local.de, principiul Sonntagsruhe sau "odihna de duminică" este parte integrantă a culturii germane, atât de mult încât este prevăzut în Constituția germană (Grundgesetz).
Articolul 140 din lege, care a rămas neschimbat din 1919, spune: "Duminicile și sărbătorile publice recunoscute de stat rămân protejate prin lege ca zile de odihnă de la muncă și de înălțare spirituală".
Dar practica de a nu lucra duminica există de mult mai mult timp. Ideea că a șaptea zi a săptămânii este o zi de odihnă datează din Vechiul Testament și a fost declarată zi de odihnă generală în Imperiul Roman încă din 321, de către împăratul roman Constantin.
Totuși, în secolele care au trecut de atunci, cea mai mare parte a Europei a relaxat treptat interdicția strictă a activităților comerciale duminica. Dar în Germania, regulile rămân deosebit de stricte. Este puțin probabil să se schimbe prea curând, în parte din motive religioase, dar și din motive care țin de interesele lucrătorilor.
Ce spune legea germană
Cel mai mare sindicat din Germania, Verdi, are un punct de vedere ferm în această chestiune: "Nu este "modern" să lucrezi șapte zile pe săptămână. Asta e din Evul Mediu", au declarat reprezentanții sindicatului pentru sursa citată.
La prima vedere, legea germană interzice orice formă de muncă duminica și în zilele de sărbători legale, deși numeroase excepții sunt prevăzute în Legea privind timpul de lucru. Pe lângă serviciile de urgență și de salvare, spitalele, centrele de asistență medicală și de îngrijire, excepțiile includ activitățile culturale și sportive, precum și sectorul ospitalității.
O altă excepție notabilă de la această regulă este reprezentată de brutării, care au voie să deschidă duminica timp de trei ore - motiv pentru care, dacă doriți să vă luați pâine proaspăt coaptă duminică dimineața, s-ar putea să găsiți adesea o coadă lungă la brutăria locală.
Pentru a ilustra cât de serios poate fi luată această regulă în Germania, au existat chiar cazuri de brutării care au fost date în judecată, pentru că au vândut pâine, prea mult timp, duminica.
Cu toate acestea, magazinele nu sunt scutite de această regulă și, singura modalitate prin care pot deschide, în mod legal, duminica este așa-numita verkaufsoffener Sonntag.
În majoritatea statelor federale, magazinele au voie să deschidă între patru și opt duminici pe an, iar statele pot decide când ar trebui să fie acestea. Cu toate acestea, zilele alese trebuie să fie legate de o ocazie relevantă - cum ar fi un festival local, o piață, un târg comercial sau un eveniment similar. De asemenea, deschiderile de duminică trebuie să fie recunoscute ca o excepție de la regula generală, iar deschiderile de duminică care au fost deja aprobate pot fi adesea anulate ulterior de către instanțe.
Cât de strict este aplicată această regulă?
Comercianții cu amănuntul, care încalcă regulile și deschid duminica, se pot trezi cu amenzi, cuprinse între 500 și 2.500 de euro. Însă rigurozitatea aplicării legii poate varia foarte mult de la o regiune la alta.
În Berlin, de exemplu, puteți găsi încă o mulțime de magazine de noapte deschise duminica. Deși acest lucru este ilegal din punct de vedere tehnic, autoritățile din capitală par să adopte o abordare mai relaxată în ceea ce privește aplicarea legii decât în alte state.
De exemplu, în Bavaria, stat tradițional catolic, legea este mult mai strict aplicată.
Este posibil ca legea să se schimbe?
Un sondaj realizat de publicația germană Spiegel în 2017 a arătat că 61% dintre germani își doresc să poată face cumpărături duminica, iar această dorință este împărtășită de industria comerțului.
De exemplu, Asociația Germană a Comerțului, care reprezintă aproximativ 400.000 de companii independente, a criticat vehement, în mai multe rânduri, refuzul Germaniei de a ceda în ceea ce privește problema deschiderii magazinelor duminica și a susținut că această deschidere este populară și în rândul personalului, mulți vânzători apreciind munca într-o atmosferă mai relaxată.
În cea mai recentă declarație pe această temă, asociația a afirmat că, mai ales după ce a urmărit impactul economic al pandemiei, mulți comercianți cu amănuntul ar beneficia foarte mult de posibilitatea de a deschide duminica.
"Este remarcabil faptul că în nicio altă țară din UE deschiderea magazinelor duminica nu este atât de restricționată ca în Germania", a declarat asociația. "Chiar și în țările UE puternic catolice, precum Italia și Polonia, cumpărătorii pot face cumpărături în general duminica. Același lucru este valabil și pentru Franța, deși aceștia acordă o mare importanță culturii și socializării."
Cu toate acestea, chiar dacă există o dorință larg răspândită în unele medii de a permite comerțul cu amănuntul duminica, o modificare a constituției ar necesita acordul a două treimi din parlamentul german. De asemenea, există în continuare o opoziție puternică față de schimbarea regulii din partea multor grupuri de lucrători și sindicate.
Sindicatul Verdi, care depune în mod regulat plângeri împotriva statelor și organizațiilor care încearcă să se abată de la restricțiile privind comerțul duminica, a declarat că odihna în a șaptea zi a săptămânii este încă foarte importantă pentru lucrători.
---------------------------
Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru: https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv
Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,
Echipa ȘtiriDiaspora
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News