Varianta care devine dominantă în California ar putea fi asociată cu o rată mai mare de infectare şi chiar mortalitate, spun cercetătorii de la UC San Francisco, într-un studiu realizat pentru a determina factorii din spatele unui număr crescut de îmbolnăviri şi decese după vacanţa de iarnă, relatează Los Angeles Times.
Aceştia spun că un cluster de mutaţii caracteristice variantei mutante californiene indică faptul că este o tulpină îngrijorătoare, la un nivel comparabil cu „cele din Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia”.
„Diavolul este deja aici. Aş vrea să nu fie aşa, dar ştiinţa e ştiinţă”
Alţi experţi sunt îngrijoraţi de coexistenţa mai multor variante care pot deveni mai periculoase împreună, crescând eficienţa virusului în răspândirea la un mare număr de oameni. Varianta britanică şi mai transmisibilă a virusului, B.1.1.7., se propagă şi în California, dr cercetătorii americani atrag atenţia asupra unei tulpini rivale apărute local.
Dr. Charles Chiu, cercetător în boli infecţioase şi medic la UCSF, spune că cel mai probabil tulpina californiană va deveni dominantă în statul California până la sfârşitul lunii viitoare.
Chiu, care a coordonat o echipă de mai mulţi specialişti, între care geneticieni şi epidemiologi pentru a analiza noua variantă, numită B.1.427/B.1.429, a avertizat, potrivit Adevărul: „Diavolul este deja aici. Aş vrea să nu fie aşa, dar ştiinţa e ştiinţă”.
Varianta californiană poate produce îmbolnăviri mai grave
Variantele britanică şi californiană sunt echipate cu capacităţi sporite, or posibilitatea unei circulaţii simultane în cadrul aceleiaşi populaţii înseamnă o probabilitate mai mare a unei noi explozii a infectărilor şi deceselor, deschizând calea unui „scenariu de coşmar” - cele două variante să se combine într-o singură gazdă umană şi să dea naştere unei tulpini încă şi mai periculoase.
Noile dovezi care arată că varianta californiană poate produce îmbolnăviri mai grave în timp ce scade eficienţa unor vaccinuri, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru eforturi de a scădea rata transmiterii, prin măsuri sanitare sporite şi accelerarea imunizării.
Noua analiză este revizuită de departamentele de sănătate publică din San Francisco şi statul California, care a colaborat la studiu, urmând ca acesta din urmă să fie publicat pe site-ul MedRxiv, care transmite date despre cercetări pre-print. Rezultatele studiului nu arată că tulpina locală este principalul factor din spatele numărului mare de infecţii şi decese din toamnă şi iarnă - sunt comitate în care acest număr era deja ridicat înainte de apariţia noii tulpini, iar în altele s-au produs îmbolnăviri concomitente, provocate de o tulpină sau alta.
Totuşi varianta locală a avut contribuţia ei ,spune şi Dr. Bruce Walker, imunolog şi director al Institutului Ragon din Boston care a numit printre factori şi faptul că oamenii au călătorit, s-au reunit în vacanţe şi au mers în restaurante.
Transmisibilitate de între 19 şi 24 %
Într-o perioadă de cinci luni, începând din 1 septembrie, tulpina californiană numită şi 20C/L452R a ajuns să fie responsabilă pentru peste 50% de probe pozitive la coronavirus care au fost analizate genetic.
Prin comparaţie cu alte tulpini preponderente la început de toamnă, noua variantă pare a avea o abilitate crescută de transmitere, spune Chiu.
Dovezile privind infecţiozitatea sporită vin din mai multe surse, deşi nu se pot face estimări exacte deocamdată prin prisma datelor existente.
Probele colectate din mai multe comitate din stat, folosind mai multe metode, sugerează o transmisibilitate de între 19 şi 24 % în unele medii, în timp ce în altele precum focare izbucnite la aziluri de bătrâni arată o rată a transmiterii de şase ori mai mare decât în cazul altor variante.
Produce şi mai multe daune în corpul celui infectat
În plus, cercetătorii au identificat tipare ale expansiunii noii variante de-a lungul mai multor comitate din stat, şi anume faptul că prezenţa tulpinii locale s-a asociat cu rate crescute de infectare, în special în sudul Californiei, unde contaminările cu tulpini diferite au coexistat în mai mare măsură în cursul unei explozii de noi cazuri.
Testele de laborator au arătat că încărcăturile virale ale noii variante erau de două ori mai mari în probele pozitive ale celor infectaţi cu noua tulpină, spre deosebire de celelalte.
Una din cele trei mutaţii cuprinse în noua tulpină (toate afectând proteina spike ce se ataşează de celule), L452R, s-a dovedit a fi capabilă să adere mai puternic la receptorul prin care virusul pătrunde în celule, o adaptare care n-a fost observată la celelalte tulpini îngrijorătoare.
Mai mult, cercetătorii de la UCSF au descoperit că de una singură această mutaţie nu e doar mai contagioasă, ci produce şi mai multe daune în corpul celui infectat, potrivit testelor de laborator. O variantă de coronavirus care ar avea doar această mutaţie ar fi capabilă să invadeze mai eficient 40% din ţesutul pulmonar al unui pacient, spre deosebire de alte tulpini în circulaţie. În plus, varianta mutantă din laborator s-a dovedit de trei mai infecţioasă decât tulpinile sălbatice.
Tulpina californiană are o capacitate „moderată dar semnificativă” de a neutraliza anticorpii
Testele de laborator au arătat şi că tulpina californiană are o capacitate „moderată dar semnificativă” de a neutraliza anticorpii - tot în raport cu tulpinile în circulaţie. În laborator, eficienţa vaccinurilor contra ei a fost redusă la jumătate.
Deşi eficienţa anticorpilor a variat în funcţie de probă şi în unele cazuri a scăzut sub cea dovedită pentru tulpina africană, Chiu spune că impactul noii tulpini asupra imunizării va creşte în timp, dacă aceasta continuă să circule.
Walker, un cercetător care nu a fost implicat în studiu, a spus că deşi mutaţiile pot crea slăbiciuni în structura virusului, fiind mai contagioase dar cu o virulenţă diminuată, tulpina californiană nu pare să fie caracterizată de aceste puncte slabe.
Varianta californiană ar fi mai virulentă
Studiul a semnalat faptul că varianta californiană ar fi mai virulentă, observaţiile bazându-se pe graficele a 324 pacienţi spitalizaţi la UCSF. Deşi este vorba de un număr mic de pacienţi, cercetătorii au descoperit că 21% din pacienţii infectaţi cu tulpina B.1.427/B.1.429 au fost mai susceptibili de a fi internaţi la terapie intensivă, iar riscul de moarte a crescut pentru ei de 11 ori. Riscul s-a menţinut în ciuda diferenţelor de vârstă, gen şi origine.
Aceste rezultate trebuie să fie însă probate pe un număr mai mare de pacienţi, datele nefiind concluzive privind rata mortalităţii în cazul acestei variante. Alţi factori pot interveni în riscul de mortalitate, precum presiunea asupra sistemului sanitar care nu poate trata la fel de eficient pacienţii şi astfel aceştia să moară.
Studiul a fost condus de cercetători din mediul academic în colaborare cu sistemul de sănătate publică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News