De la Dunăre, la tripla graniță dintre Ucraina, Moldova și România: O sută de militari ai Forțelor Aeriene spaniole lucrează deasupra solului românesc

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Trupele române întăresc misiunea de menținere a păcii a NATO în Kosovo / Foto: Captură video youtube
Trupele române întăresc misiunea de menținere a păcii a NATO în Kosovo / Foto: Captură video youtube

De la Dunăre, la tripla graniță dintre Ucraina, Moldova și România: Cheia geostrategiei globale. Această enclavă este crucială pentru serviciile de informații, pentru economia europeană și pentru supraviețuirea a mii și mii de refugiați ucraineni și a copiilor lor.

Ángel Expósito, împreună cu o echipă de la La Linterna, s-a deplasat la granița dintre Ucraina, Republica Moldova și România pentru a vedea care este situația la câțiva kilometri de cel mai grav război din ultimii ani dintre Ucraina și Rusia, în urma invaziei celei din urmă asupra celei dintâi în urmă cu aproximativ un an și jumătate.

 

România, crucială pentru supraviețuirea a mii și mii de refugiați ucraineni



După vizita la centrul de refugiați din Galați, echipa La Linterna, condusă de Expósito, a traversat Dunărea în "una dintre acele triple frontiere ale lumii”. Cu un singur pas spre un punct sau altul, traversezi trei țări în fața legendarului și poeticului fluviu Dunărea: Ucraina, România și Moldova. Și puțin mai la sud, Marea Neagră.

În ultimul an și jumătate, această enclavă a fost crucială pentru serviciile de informații, pentru economia europeană și pentru supraviețuirea a mii și mii de refugiați ucraineni și a copiilor lor. Și, de asemenea, pentru geostrategie globală.

Spania este mărginită la est, cu țările baltice, cu marginea Pactului de la Varșovia, cu Dunărea, cu Marea Neagră și așa mai departe, până la malul mediteranean al Orientului Mijlociu.

La baza NATO de la Borcea: "Noi garantăm securitatea"

 

Baza aeriană de la Borcea, situată foarte aproape de Marea Neagră, găzduiește cei mai buni pe care îi avem în lume, o sută și ceva de militari ai Forțelor Aeriene spaniole.

"Misiunea, motivul pentru care spaniolii sunt aici, este de a colabora cu restul țărilor aliate pentru a garanta securitatea colectivă a Alianței și cu misiuni de poliție aeriană, pentru a putea intercepta și identifica orice încălcare a spațiului aerian", explică locotenent-colonelul Tobarra, din cadrul Escadrilei a 12-a.

"Avem șapte F-18, este un avion multifuncțional care face misiuni aer-aer și aer-sol, iar în acest moment misiunile pe care le facem în această operațiune sunt eminamente aer-aer, deși efectuăm și misiuni de antrenament pentru ca toate echipajele să fie antrenate în toate rolurile pe care le avem", conform presei spaniole.

 

În jur de o sută de militari ai Forțelor Aeriene spaniole lucrează în spațiul aerian deasupra solului românesc



"Din fericire, lucrăm în spațiul aerian deasupra solului românesc și suntem la o distanță prudentă, suntem vigilenți, dar din fericire nu am fost nevoiți să facem uz de el până acum", spune șeful detașamentului de la Viespe.

Expósito explică în "El Paseíllo de El Tron" că baza se află la 10 minute de un F-18, la 10 minute de granița cu Ucraina, pe malul Mării Negre, cu Crimeea puțin mai departe. Geografia acestei zone este deosebit de complexă, spune locotenent-colonelul, este ca în Orientul Mijlociu.

"Geografia nu ne afectează prea mult pentru misiunile pe care le îndeplinim, suntem afectați de vreme, care este destul de schimbătoare, dar odată ce suntem în aer, misiunile de interdicție și de poliție pe care le îndeplinim și geografia nu ne afectează prea mult", răspunde militarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel