„Caudry recherche médecin”, poate fi citit pe un panou publicitar la intrarea în satul francez din departamentul Nord. Puteți înlocui „Caudry” cu alte sute de nume de sate franceze în căutarea disperată de un medic. Potrivit asociației primarilor din mediul rural francez, peste 6.000 sunt căutați.
Primarii francezi fac tot posibilul pentru a atrage un medic de familie. Internetul este plin de videoclipuri în care locuitorii încearcă să demonstreze că un tânăr doctor ar fi fericit în satul lor. Unele municipalități vor să angajeze un medic și să plătească un salariu frumos. Normandia Barneville-Carteret promite chiar un apartament cu vedere la mare, un iaht privat și două cine pe lună în restaurantul local cu o stea Michelin.
Beaurieux caută și el. Acolo nu există restaurant vedetă sau port de agrement, dar primarul a construit acolo un nou centru medical în urmă cu trei ani. S-au mutat kinetoterapeuți, asistente și stomatologi, dar cabinetul medicului de familie a rămas gol de trei ani. Primarul Jean-Paul Coffinet ridică obloanele la apăsarea unui buton. Dulapul este plin de cutii. Conține dosarele pacientului anteriorului medic, domnul Cornu, care acum se bucură de pensionare în Auvergne. Noul medic va avea deja destui pacienți. „Cornu a fost medic al școlii vechi”, spune Coffinet. „A lucrat de la 8:00 până la 22:00”.
„Tinerii medici nu vor să lucreze zile atât de lungi. Pentru a înlocui un medic bătrân, aveți nevoie de doi tineri. Vor să petreacă timp cu familia lor, să aibă un hobby și să aibă un weekend liber, dacă este posibil”.
Dar, de asemenea, o viață în mediul rural francez nu face pe toată lumea să viseze. „Totuși, viața este foarte bună aici”, spune Coffinet, care de trei ani încearcă să vândă atracțiile satului său studenților la medicină. „Avem un supermarket, o brutărie, un coafor, o școală cu șapte clase, un catering, un garaj, un magazin de haine, un oficiu poștal”, rezumă el. „Reims este la doar 20 de minute cu mașina și Center Parcs. Acesta chiar nu este un sat adormit”, promite el.
Dar cei 2 ani de chirie gratuită, 9 ani de muncă fără taxe și o primă de pornire de 30.000 de euro nu au convins încă un medic să se stabilească în Beaurieux.
Lipsa de medici este cauzată de lipsa absolvenților de medici
Lipsa de medici este cauzată de lipsa absolvenților de medici. Pentru cauză, trebuie să ne întoarcem cu câteva decenii. Criza petrolului din anii 1970 a crescut costurile guvernamentale. Parisul era îngrijorat în special de numărul excesiv de rețete, în mare parte plătite de stat. Pentru a reduce aceste cheltuieli, a trebuit să se reducă numărul de medici. Și pentru a avea mai puțini medici, mai puțini aveau voie să absolve. Așa că Franța a introdus un numerus clausus, care limitează numărul de locuri în pregătirea medicală. De la 8.281 de studenți noi în 1978, a scăzut la 3.500 în 1993.
Dar această măsură nu a ținut cont de un factor important: populația îmbătrânește. Pe măsură ce grupul mare de baby boomers a crescut, problema a devenit mai acută. Vârsta medie a medicilor de familie este, de asemenea, în creștere. Din 2020, mai mulți medici de familie se pensionează decât se alătură alții noi. Pentru a umple acest gol, președintele Emmanuel Macron a anunțat recent că medicii vor putea continua să lucreze după pensionare fără a-și pierde pensia.
Un medic român a ajuns în Revin
Unele sate apelează la vânători de capete, care caută candidați în țară și în străinătate. În 2018, o mână de sate din Ardene de la granița cu Franța au făcut același lucru. Orașul Revin a fost norocos. Un medic român a ajuns acolo în această vară. Alți trei medici – unul spaniol, unul haitian și unul scoțian – plănuiesc să se îndrepte, de asemenea, în Ardenele franceze odată ce le vor fi aprobate diplomele.
Primarul din Beaurieux primește în mod regulat apeluri de la vânători de capete care își oferă serviciile. „Ei cer câteva mii de euro, fără nicio garanție de succes”, spune Coffinet, care ține barca.
Cei 900 de locuitori ai satului sunt nevoiți să apeleze la medicii generaliști din zonă. Următorul locuiește la 20 de kilometri distanță, dar și agenda lui devine plină.
Ca urmare a deficitului, mulți oameni se prezintă la serviciile de urgență cu afecțiuni „minore”.
Medicii de familie sunt liberi să aleagă unde se stabilesc
Dar îmbunătățirea este în vedere. Numerus clausus a fost ridicat de anul trecut, permițând mai multor medici să absolve din 2028. Rămâne de văzut dacă se vor stabili apoi în locuri precum Beaurieux. Spre deosebire de, de exemplu, kinetoterapeuții sau moașele, medicii de familie sunt liberi să aleagă unde se stabilesc. Drept urmare, în marile orașe sau în sudul țării sunt mult mai mulți medici decât în „deșerturile medicale” din nord sau centru, unde problema este cea mai acută.
Există un alt motiv pentru distribuția inegală: originea socială și geografică. O mare parte a studenților la medicină provin dintr-o clasă socială privilegiată. Peste 40% dintre ei au părinți din acea clasă superioară, abia 2% au fermieri ca părinți. În timp ce primul grup trăiește în mare parte în zonele urbane, fermierii trăiesc mai des în zonele rurale. Și potrivit cifrelor Ministerului francez al Sănătății, șansa ca un medic să se stabilească în mediul rural este de până la trei ori mai mare dacă își are rădăcinile acolo.
În Beaurieux, toată lumea se alătură căutării. „Monsieur le maire, am trimis câteva e-mailuri săptămâna trecută. Dar nici nu mai răspund”, suspină farmacistul Véronique Grumelart. Ea face, de asemenea, un argument pentru „satul plin de viață și viața bună de aici”. Ei își dau seama că este un război de licitații între sate. Există, de asemenea, o cerere de medici generaliști în orașe. „Ei absolvă și au de ales. Pentru noi, este aproape ca un bilet de loterie”. Aveau un astfel de bilet câștigător la câteva sate distanță. Un cuplu de tineri medici a sosit recent acolo. „Dar ei au crescut în acel sat. Sperăm și noi la astfel de copii ai locului”, spune primarul.
Doi tineri din Beaurieux studiază medicina, dar doresc să se specializeze mai departe și, prin urmare, nu vor umple cabinetul gol, nou-nouț. „Dacă medicii străini vor să vină aici, îi primim cu brațele deschise. Snack barul de după colț are cartofi prăjiți foarte gustoși, de altfel”, spune primarul Coffinet.
--------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News