De la pâine la hârtia igienică: Diferența dintre prețurile din Marea Britanie și prețurile din cinci țări europene

Alexandra Curtache |
Data publicării:
De la pâine la hârtia igienică: Diferența dintre prețurile din Marea Britanie și prețurile din cinci țări europene / Sursa foto: freepik.com
De la pâine la hârtia igienică: Diferența dintre prețurile din Marea Britanie și prețurile din cinci țări europene / Sursa foto: freepik.com

BBC a comparat prețul a 23 de produse alimentare și nealimentare din Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Spania și Olanda. Vezi care e cea mai scumpă și care este cea mai ieftină țară când vine vorba de prețul cumpărăturilor de zi cu zi.

 

Hârtia igienică, untul și ketchup-ul sunt mai scumpe în Marea Britanie în comparație cu unii dintre cei mai mari vecini europeni. Dar Marea Britanie este cea mai ieftină pentru scutece și pizza congelată, au constatat analiștii de consum Circana.

Într-un studiu realizat de BBC s-au comparat prețul a 23 de produse alimentare și nealimentare în Franța, Germania, Italia, Spania și Olanda. 

 

Germania are cele mai ieftine produse



Datele au sugerat despre cumpărătorii din Marea Britanie că plătesc în mod obișnuit 3,80 lire sterline pentru un sul de hârtie igienică, în timp ce un pachet comparabil costă 2,66 lire sterline în Italia și 2,87 lire sterline în Germania.

Conservele de pește - cum ar fi tonul - costă de obicei 1,62 lire sterline în Marea Britanie, dar costă 3,15 lire sterline în Italia și 2,51 lire sterline în Spania.

Dar datele au arătat, de asemenea, că produse precum pâinea, ouăle și uleiul de gătit au fost în mare parte mai ieftine în Regatul Unit.

După ce au adunat costurile de achiziționare a tuturor acestor produse, Germania a ieșit cea mai ieftină, iar Franța cea mai scumpă.

 

Supermarketurile din Marea Britanie au redus prețul unor produse precum pâinea și untul

 

Bugetele gospodăriilor britanice sunt presate, în condițiile în care prețurile generale ale alimentelor rămân cu 19% mai mari decât în urmă cu un an.

Principalele supermarketuri din Marea Britanie au negat că ar fi obținut profituri suplimentare din cauza prețurilor ridicate și multe dintre ele au redus deja prețul unor produse precum pâinea și untul. Dar Ananda Roy de la Circana crede că retailerii pot merge mai departe.

"Perspectiva ca gospodăriile din Marea Britanie să continue să plătească mai mult decât plătesc deja, chiar dacă inflația se stabilizează, este de nesusținut pentru mulți", a declarat vicepreședintele senior global al diviziei de perspective strategice de creștere.

"Pe măsură ce prețurile materiilor prime scad în mod constant, există un potențial pentru comercianții cu amănuntul și branduri de a face mai mult pentru consumatorii greu încercați din Marea Britanie", a adăugat dl Roy.

 

Costurile alimentelor din Marea Britanie sunt cu aproximativ 7% sub media UE



Un studiu recent al Oxford Economics a constatat că costurile alimentelor din Marea Britanie sunt cu aproximativ 7% sub media UE. Dar aceasta acoperă o mare varietate de țări.

"În timp ce în Marea Britanie ne confruntăm cu prețuri mai mari pentru anumite produse de zi cu zi, în același timp plătim mai puțin decât omologii noștri europeni pentru altele", a declarat dl Roy.

Cu toate acestea, încercarea de a compara costul alimentelor între țări este "super complexă", a declarat William Woods, care se ocupă de piața europeană a produselor alimentare în calitate de analist pentru Bernstein.

Există o serie întreagă de factori care pot afecta motivul pentru care prețurile alimentelor pot fi diferite.

Nivelul de concurență este important. În Germania, mai mult de 40% din piață este reprezentată de supermarketurile de tip discount, cu produse mai ieftine cu marcă proprie. Există, de asemenea, diferențe în ceea ce privește obiceiurile alimentare și nivelurile de producție alimentară care trebuie luate în considerare.

Marea Britanie importă aproximativ 40% din produsele sale alimentare

 

Brexitul nu a ajutat. Apoi, mai există și politica. Cu alte cuvinte, impozitarea, subvențiile și reglementările. În Franța, de exemplu, o protecție mai mare pentru producători ar putea determina unele prețuri mai mari ale alimentelor în magazine, a spus dl Woods.

Roy și echipa sa de la Circana au analizat prețul pe unitate pe baza unor ambalaje de dimensiuni comparabile din întreaga categorie.

Inflația prețurilor la alimente, adică ritmul în care se schimbă prețurile, afectează toate țările europene.

Roy a declarat că în ultimele săptămâni inflația a scăzut în Germania, Olanda și Spania, unde prețurile au crescut mai devreme decât în Marea Britanie. El se așteaptă ca Marea Britanie să urmeze acest exemplu în următoarele câteva luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel