De unde a venit fake-news-ul alarmist rostogolit de românii din Germania? Sute de oameni au ieșit din case, speriați de cutremur

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Sute de oameni au ieșit noaptea din case, speriați că urmează un cutremur. Poliția germană caută sursa după o informație falsă despre un cutremur în Kölnberg. Există indicii că sesizarea ar proveni din comunitatea românească.

În noaptea de miercuri spre joi, o alertă falsă de cutremur a speriat oamenii din NRW. Tot în Köln, aproximativ 500 de locuitori ai complexului de clădiri înalte "Kölnberg" și-au părăsit apartamentele de teamă și s-au adunat afară, în spații deschise.

Vezi mai multe: Mai mulți români din Germania au ieșit din case, azi-noapte, după o știre falsă despre un eventual cutremur

Poliția a ieșit și i-a liniștit pe rezidenți.

De unde a venit fake-news-ul alarmist rostogolit de românii din Germania?

 

Avertismentul s-a răspândit prin intermediul rețelelor de socializare, în special în comunitatea românească, a precizat poliția din mai multe orașe. Poliția din Köln a explicat că în complexul de locuințe înalte de pe "Kölnberg" locuiesc multe persoane de origine română. Ei nu au putut confirma dacă locuitorii de pe stradă erau de fapt în majoritate români, deoarece nu au fost luate date personale, potrivit t-online.de.

Legătura cu cutremurul din România?

 

După cum a explicat un purtător de cuvânt al poliției din Köln, marți după-amiază a avut loc un cutremur cu magnitudinea 5,6 în sud-vestul României. Acesta a precizat că nu este încă clar dacă avertismentul privind cutremurul din România are legătură cu raportul fals din Köln. "Acesta este, desigur, un raport fals absolut rușinos", a spus el. "Pe fondul cutremurului din Siria și Turcia, este bineînțeles clar că oamenii sunt sensibili și reacționează în consecință."

2. -imagine fara descriere- (mesaj-ormani.png)

Poliția: "Acesta este, desigur, un raport fals absolut rușinos"

 

Geologul Stefan Stürmer, care conduce site-ul "earthquake news", a declarat pentru WDR că rapoartele false despre cutremure se pot răspândi rapid din cauza nivelului ridicat de conștientizare a subiectului. Un videoclip de pe site-ul web wetteronline.de, ar fi putut, de asemenea, să contribuie la răspândirea raportului fals, relatează WDR. Potrivit site-ului, a fost difuzat un videoclip despre pericolele generale ale cutremurelor din Germania, care a fost însoțit de un sunet de avertizare al unei sirene.

Sute de oameni au ieșit din case, speriați de cutremur

 

Nu este posibil să se facă o prognoză precisă a cutremurelor, a subliniat Sebastian Busch, șeful departamentului de geofizică al Serviciului de Stat pentru Cutremure din Renania de Nord-Westfalia, pentru agenția de presă dpa. Experții pot lucra doar cu probabilități statistice, dar nu pot spune că va avea loc un cutremur într-o anumită regiune în noaptea următoare.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel