De unde provin de fapt hainele second-hand care sunt aduse din Germania în România la prețuri mici

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

România este inundată de haine second-hand de proveniență Germania, care de obicei sunt vândute la prețuri mici, la kilogram sau uneori chiar la bucată. Mulți se întreabă de unde provin de fapt aceste articole vestimentare, multe dintre ele, de obicei în stare bună. 

Deși mulți ar crede ori sunt greșit informați de unii vânzători că hainele second hand ar proveni din depozitele marilor retaileri din Germania, lucrurile nu stau deloc așa. De fapt în peste 90% din cazuri este vorba despre haine aruncate de oameni. Germania are o infrastructură bine pusă la punct atunci când vine vorba despre colectarea hainelor uzate. Organizațiile non-profit, precum Crucea Roșie Germană sau AWO, gestionează majoritatea containerelor pentru haine uzate. Spre deosebire de alte țări europene, unde rata de colectare este sub 20%, Germania se află printre liderii reciclării textilelor în sensul că acestea sunt preluate, sortate și redistribuite în diverse țări. 

O nouă directivă a Uniunii Europene, cu privire la hainele uzate, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2025,  este percepută în Germania mai degrabă ca o oportunitate de clarificare și educare a populației pentru că deja rata de colectare a hainelor uzate este una foarte mare. 

Johannes Müller, directorul organizației Aktion Hoffnung, subliniază că cetățenii întâmpină dificultăți în a distinge între hainele care pot fi reciclate și cele care trebuie eliminate, pentru că amenzile în cazul în care se greșește containerul unde trebuie aruncate poate ajunge până la 2500 de euro: „Volumul de întrebări primite de la cetățeni a crescut semnificativ în ultima perioadă”, a declarat Müller.

Hainele uzate colectate sunt sortate manual în centre specializate. Aproximativ 15% din donații sunt eliminate ca deșeuri, restul fiind fie revândute ca articole second-hand, fie reciclate pentru a deveni materii prime.

Unde ajung hainele second-hand?

 

O bună parte din hainele colectate în Germania ajung pe piața second-hand din alte țări europene sau din afara UE, cum ar fi statele din Africa sau Asia, unde sunt fie revândute, fie reutilizate. Totuși, un procent considerabil este exportat pentru sortare în țări precum Olanda sau Ungaria, din cauza volumului mare de textile care nu poate fi gestionat local. De aici ajung și în România la prețuri foarte mici. 

Deși Germania este lider în reciclare, noile reglementări evidențiază că mai este mult loc pentru îmbunătățiri. Reducerea poluării textilelor și promovarea unei economii circulare rămân priorități majore pentru următorii ani, iar succesul acestor inițiative depinde de colaborarea dintre cetățeni, industrie și autorități.

Una dintre cele mai mari provocări ale reciclării textilelor este gestionarea hainelor din fibre mixte, precum amestecul de bumbac cu poliester, care sunt dificil de separat și reciclat. În plus, sortarea manuală necesită resurse și timp considerabil. Pentru a eficientiza acest proces, cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Augsburg lucrează la dezvoltarea unor tehnologii bazate pe inteligență artificială, capabile să identifice tipul de material și să optimizeze sortarea.

Pe termen lung, UE propune ca producătorii să fie responsabili pentru costurile colectării și reciclării textilelor și încurajează astfel adoptarea unui design sustenabil și reducerea impactului „modei rapide”.

Nemții nu înțeleg ce aduce nou noua directivă de colectare a hainelor uzate

Începând cu ianuarie 2025, hainele vechi și textilele uzate nu vor mai putea fi aruncate în coșul de deșeuri reziduale din Germania, ca parte a unei directive europene care vizează creșterea reciclării textilelor și reducerea volumului de materiale trimise la incinerare. În timp ce această inițiativă aduce beneficii ecologice evidente, implementarea sa ridică semne de întrebare, mai ales în Germania, unde infrastructura actuală și regulile existente intră uneori în conflict cu noile cerințe.

Ce schimbări aduce directiva?

Noua reglementare impune colectarea separată a textilelor uzate în toate statele membre UE. Acest pas vine pe fondul unor statistici îngrijorătoare: doar 22% dintre textilele uzate din UE ajungeau în sisteme speciale de colectare, restul fiind aruncate sau arse. Prin noile reguli, Uniunea Europeană urmărește să salveze milioane de tone de materiale textile de la distrugere și să încurajeze economia circulară.

Totuși, Germania, care are deja o rată de colectare între 50% și 65%, rămâne într-o poziție aparte. Actualele reglementări permit eliminarea textilelor foarte murdare sau inutilizabile în deșeurile menajere, ceea ce contravine scopului directivei. Această excepție generează confuzie în rândul cetățenilor, care nu știu exact ce trebuie să arunce și ce să doneze.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel