Decizia CJUE afirmă că autoritățile publice din statele membre pot interzice angajaților să poarte simboluri religioase în numele neutralității. Cu toate acestea, instanța subliniază că astfel de restricții trebuie aplicate în mod egal tuturor angajaților și în limitele cadrului juridic al fiecărui stat membru.
Decizia de marți a stârnit temeri privind posibilele restricții severe, inclusiv interzicerea purtării cruciulițelor și a petrecerilor de Crăciun. CJUE susține că o astfel de interdicție nu este discriminatorie atât timp cât este aplicată în mod general și nediscriminatoriu întregului personal al administrației respective și se limitează strict la ceea ce este necesar.
Administrațiile publice pot permite angajaților să poarte semne vizibile ale credințelor lor, atât timp cât nu discriminează
Cu toate acestea, decizia CJUE lasă loc și pentru permisivitate, subliniind că administrațiile publice pot permite angajaților să poarte semne vizibile ale credințelor lor, fie că sunt de natură religioasă sau filozofică, într-un mod general și nediscriminatoriu.
Decizia CJUE vine în contextul unei creșteri a temerilor privind o aplicare draconică a restricțiilor asupra simbolurilor religioase. Avocata reclamantei, care a susținut că semne discrete ale convingerilor erau tolerate, a subliniat ambiguitatea hotărârii instanței.
Decizia provoacă îngrijorare în rândul musulmanilor, organizația Femyso descriind-o ca o potențială încălcare a libertății de religie și de exprimare. Aceasta a subliniat că astfel de interdicții, în special asupra vălului islamic, sunt adesea motivate de discursuri islamofobe.
Curtea a recunoscut marja de apreciere a instanțelor naționale în gestionarea echilibrului între drepturile individuale și neutralitatea serviciului public. Totuși, îngrijorările rămân cu privire la potențialul impact asupra femeilor musulmane, susținând că hotărârea ar putea legitima marginalizarea acestora într-un context în care islamofobia este în creștere.
Organizația Femyso a făcut apel la incluziune la locul de muncă, susținând ca toți angajații să poată participa pe deplin fără frica discriminării, inclusiv tinerii musulmani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News