Nicolae Furtună a făcut această declarație luni, într-o emisiune a TVR Moldova, unde a vorbit despre evoluția pandemiei.
„Nu vreau să fiu judecat şi să nu par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur. Oameni care se chinuiau, în stadii terminale de cancer, în stadii avansate de diabet zaharat, cu patologii cardiovasculare. Acest lucru s-a întâmplat şi în Italia, şi în Franţa, din nefericire, şi în Republica Moldova”, a spus Nicolae Furtună.
Epidemiologul șef al R. Moldova a precizat că 99 % din decesele înregistrate sunt persoane care au avut cel puţin o comorbitate, iar peste 70% din decese sunt persoane care au avut cel puţin 2 comorbităţi.
Peste 40.000 de cazuri și 1.074 de decese din cauza Covid-19 în R.Moldova
Furtună spune că o treime din decesele din Republica Moldova, cauzate de coronavirus, vizează persoane care sufereau de diferite grade de obezitate.
„Patologia cardiovasculară predomină, persoanele cu diabet zaharat sunt vulnerabile, de când spunem noi că obezitatea este factor de risc pentru maladiile netransmisibile şi pentru alte maladii. În COVID, obezitatea a jucat un rol decisiv. Mai mult de 1/3 din persoanele care au decedat aveau diferit grad de obezitate. Din COVID trebuia să facem multe concluzii, inclusiv astea”, a mai spus șeful ANSP.
Republica Moldova a înregistrat până luni peste 40.000 de cazuri de Covid-19 și 1.074 de decese.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News