Preşedintele Klaus Iohannis susţine la această oră o conferinţă de presă.
Președintele a anunțat că tema acestei declarații o repezintă legile justiției care au devenit cel mai dezbătut subiect public de când PSD se află la guvernare, ceea ce spune multe despre acest partid.
Iată declarațiile:
-PSD a legiferat într-un mod lipsit de transparență și în ciuda tuturor criticilor venite de la partenerii noștri, de la CSM, de la ONG-uri au legiferat prost, așa cum au dorit.
-Timp de un an și jumătate, prin implicarea românilor care au ieșit în stradă, prin eforturile opoziției și prin efortul meu, am reușit până acum să ferim legile justiției de cele mai nocive modificări. CCR a găsit în patru ocazii diferite neconcordanțe între legile justiției și Constituție, trimitându-le înapoi în Parlament. Mai mult, asupra acestor legi, s-a pronunțat la solicitarea mea și Comisia de la Veneția. A emis o opinie care arată fără echivoc că modificările afectează independenta justiției, eficiența actului de justiției și au un impact negativ asupra luptei anticorupție.
-Asupra acestor legi s-a pronunțat și Comisia de la Veneția. Arată fără echivoc că modificările afectează independența sistemului de Justiție
- Un singur exemplu grăitor: Comisia spune că ansamblul modificărilor afectează independența procurorilor și judecătorilor. Așa ceva în România nu trebuie să se întâmple.
- Legile Justiției trebuie revizuite urgent în Parlament. România este membru cu drepturi depline în UE, dar din acest statut derivă și obligații, inclusiv funcționarea justiției. Este imposibil să construim un sistem de Justiție care contravine normelor europene, care ignoră valorile Europene. O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneția ar echivala cu o îndepărtate de facto de la normele europene.
- Cer Parlamentului să corecteze la toamnă legile justiției. Este imposibil să se meargă mai departe
În privința legii 304 modificată am epuizat toate căile constituționale și sunt obligat să promulg această lege. Asta nu înseamnă că parcursul acestei legi s-a finalizat
- Solicit în mod expres ca imediat ce se reia sesiunea să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar și să le corecteze așa cum solicită cei avizați. Acest pas e imposibil de evitat.
- Această lege ridică multe probleme pe fond. Aceste deficiențe pot afecta exigențele consituționale și standardele europene și internaționale.
- Referitor la legea 303 voi sesiza CCR cu solicitarea fermă de a ține cont de opiniile Comisiei de la Veneția. Țin să atrag atenția parlamentarilor din majoritate că loialitate lor trebuie să fie față de alegători, față de românii care-și dorecs să rămână în UE.
- Nu trebuie să devenim un exemplu negativ, făcând legi ca anumiți lideri politici să scape de dosare.
Stire în curs de actualizare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News