Deficitul bugetar poate depăşi 10% din PIB. Potrivit calculelor Consiliului Fiscal, dacă deficitul se va situa între 9,9 şi 10,4% din PIB (113 miliarde de lei), datoria pe cap de locuitor va fi de 5.900 de lei.
Dacă deficitul bugetar va ajunge la 6,7% din PIB (73 miliarde de lei), atunci datoria per locuitor se va situa la 3.900 de lei.
„Există doar trei posibilităţi majore, din experienţa nu numai a noastră, ci şi a altor ţări. Ne spun că există doar trei psoibilităţi de acoperire a deficitului. Cele trei nu sunt exclusive, sunt cumulative. Anume: un împrumut externe, creştere de venituri- aceasta este ordinea în manuale - şi bineînţeles reducerea de cheltuieli publice. Acum, cred că un mix între ele oricum va fi”, a spus cercetătorul Iulian Stănescu, potrivit Mediafax.
La criza financiară precedentă, România a ajuns la un deficit bugetar de 8,5% din PIB în 2009 şi a fost nevoită să împrumute 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană.
Ulterior, salariile bugetarilor au fost tăiate cu 25%, iar nivelul unor taxe – cum a fost TVA-ul – a crescut semnificativ. Pentru 2020, Guvernul estimează un deficit de 6,7% din PIB, considerat un nivel prea optimist de către analişti. Autorităţile exclud, deocamdată, varianta unui împrumut extern.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News