La delfinariul din orașul port Constanța de la Marea Neagră, antrenori români și ucraineni se lasă ghidați de delfini, în ciuda barierelor lingvistice.
Anul trecut, delfinariul a primit patru delfini și trei lei de mare alături de antrenorii și medicii lor, care au fugit din cauza bombardamentelor din orașul Harkov, situat în estul Ucrainei.
"Acum avem mai mulți colegi ... colegi ucraineni și colegi delfini ucraineni", a declarat dresorul român Mona Mândrescu pe marginea bazinului, după un spectacol la mijlocul dimineții pentru sute de elevi încântați.
"Ne înțelegem foarte bine, vorbim aceeași "limbă". Este cel mai bun lucru care li se putea întâmpla delfinilor noștri", spune ea.
România este una dintre cele aproximativ paisprezece țări din Uniunea Europeană care au delfinarii și animale marine captive
Delfinariul din Constanța, care face parte dintr-un muzeu mai amplu de științe naturale și dintr-un complex de cercetare, găzduiește din 2010 delfinii femele Ni Ni Ni și Chen Chen.
În Harkov, delfinariul local a încercat să își mute delfinii și leii de mare imediat ce au început bombardamentele în februarie anul trecut.
Delfinii - Kiki, Maya, Marusia și Veterok - și leii de mare - Alex, Mary și Zosya - au fost mutați imediat la Odessa, unde au așteptat timp de două luni ca oficialii români și ucraineni să finalizeze caruselul de documente necesare pentru a-i aduce în UE.
Animalele au ajuns la Constanța la începutul lunii mai și au fost puse în carantină timp de o lună înainte de a fi prezentate celor doi delfini rezidenți.
Atât delfinii, cât și dresorii se înțeleg de minune
"A fost o experiență nouă pentru noi și pentru animalele noastre, deoarece suntem diferiți, ei au două fete foarte bătrâne și foarte frumoase, noi avem animale foarte tinere, la început a fost o deconectare", a declarat Elena Komogorova, liderul echipei ucrainene. "Dar acum ... suntem foarte buni prieteni - la fel și cu echipa noastră".
Animalele au început să se prezinte împreună la sfârșitul lunii iunie, înotând cu dresorii, sărind prin cercuri și făcând echilibristică cu mingi. Leii de mare se amestecă cu publicul.
"Vrem ca ei să rămână cu noi cât mai mult timp posibil", a declarat managerul delfinariului, Iulian Călin. "Sunt oameni muncitori și delfini deștepți și ne dorim ca ei să rămână cu noi pentru că formăm o familie frumoasă.", conform presei străine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News