Născută pe 28 mai 1946, Delia Budeanu a fost un reper al eleganței și profesionalismului pe micile ecrane, iar zâmbetul său cald și prezența ei vor rămâne adânc întipărite în memoria telespectatorilor.
După ce a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București în anul 1969, Delia Budeanu a început o carieră remarcabilă în televiziune. Debutul său a avut loc în 1970, la TVR, în cadrul programului 2, unde prezenta emisiuni de muzică simfonică, iar în scurt timp a devenit o prezență familiară la știrile postului național. Între 1970 și 1998, a fost crainic de televiziune la Televiziunea Română, fiind una dintre cele mai iubite și respectate figuri ale acelei perioade.
Trupul Deliei Budeanu va fi depus duminică, la ora 16.30, la Mănăstirea Cașin din București, iar înmormântarea va avea loc luni, la Mănăstirea Ghighiu.
Contribuția la televiziune și literatură
Delia Budeanu a marcat decenii la rând televiziunea din România, fiind cunoscută pentru rafinamentul său. După retragerea din TVR, a continuat să își urmeze pasiunea pentru media, realizând între anii 2008 și 2012 emisiuni culturale la Antena 2 și Money Channel, sub titluri precum „Oamenii timpului nostru” și „Întâlnirile Deliei Budeanu”.
Pe lângă cariera sa în televiziune, Delia Budeanu a avut și o latură literară bine conturată. În vara acestui an, a publicat cea de-a doua carte a sa, „Jurnal. Rațiune și sensibilitate”, la Editura Curtea Veche, oferind cititorilor o incursiune personală în gândurile și trăirile sale. Lansarea acestei cărți a fost un moment important în viața sa, reflectând profunzimea și sensibilitatea unui om care a înfruntat numeroase provocări.
Greutățile vieții și lupta cu boala
Delia Budeanu a trecut prin momente grele în viață, dintre care cel mai notabil a fost lupta sa cu cancerul. În 1993, a fost diagnosticată cu o formă gravă de cancer la intestinul subțire, dar a reușit să învingă boala, ceea ce a impresionat profund atât apropiații, cât și publicul. În 2002, într-un interviu memorabil, a povestit cu zâmbetul pe buze cum a trecut peste boală alături de soțul său, Radu Budeanu.
„Am avut un război infernal pe care l-am trecut alături de Radu, soțul meu. Am avut un cancer infernal. Știți cum am trecut de acest cancer? Neluând în seamă diagnosticul.”, mărturisea ea.
Pierderile personale și iubirea vieții sale
Un alt moment devastator din viața Deliei Budeanu a fost pierderea soțului său, Radu Budeanu, un jurnalist strălucit cu care a avut o relație de 19 ani. După moartea sa, Delia a trăit o perioadă dificilă și a descris acești ani ca un „tunel întunecat”. Dar treptat și-a regăsit pacea și echilibrul.
„Când soțul meu, Radu Budeanu, a pierit, doi ani mi-au trebuit să înțeleg că el nu mai este. Am urât lumina soarelui. Am urât tot ce era viu. Am citit mult despre lumea de dincolo. Încercam să mă duc după el cândva. Și cum altfel decât prin lectură? Am citit mult despre acest domeniu. După doi ani în care am fost într-un tunel înfiorător, am simțit brusc că sunt bine. M-a ajutat enorm fiul meu
Privind înapoi, aș schimba tot, mai puțin cei 19 ani de căsătorie cu Radu. Acești ani i-aș lăsa intacți”, spunea Delia Budeanu într-un interviu.
Mesaje de adio
După anunțul morții sale, numeroase personalități din media, dar și sute de oameni care o cunoșteau de la televizor au transmis mesaje de condoleanțe pe Facebook. Printre acestea, cunoscutul prezentator TV Dan Negru a postat un mesaj emoționant pe rețelele sociale, amintind cuvintele pe care Delia i le-a spus în urmă cu mulți ani:
„Când vor trece anii peste tine, o să-ți găsești liniștea. Atunci o să-ți găsești și eleganța.
Eram în biroul lui Titus Munteanu care era directorul TVR pe atunci și mă pregăteam să prezint Festivalul Mamaia. Cătălin Botezatu îmi pregătea câteva ținute pe care urma să le îmbrac pe scenă și Delia Budeanu ne privea dintr-un colț al biroului. Era deja o legendă a televiziunii și avea pacea interioară din care-i strălucea eleganța. Au trecut anii… Am ajuns la 53 și încep să-mi găsesc liniștea.”, a scris pe Facebook Dan Negru.
Trupul Deliei Budeanu va fi depus duminică, la ora 16.30, la Mănăstirea Cașin din București, iar înmormântarea va avea loc luni, la Mănăstirea Ghighiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News