Anul acesta, mulți români din diaspora se confruntă cu decizia dificilă de a rămâne departe de casă din cauza costului prohibitiv al biletelor de avion. Ilinca, o tânără în vârstă de 23 de ani din Iași, studiază în Olanda și se confruntă pentru prima dată cu impasul de a nu putea reveni acasă de Crăciun din cauza costului exorbitant al călătoriei.
Biletul de avion, cu un cost estimat de 500 de euro, depășește bugetul tinerei, iar programul riguros al facultății nu îi permite să beneficieze de oferte mai accesibile. Ilinca mărturisește cu regret că nu poate petrece Crăciunul alături de membrii familiei sale, sentiment împărtășit de mulți alți români aflați în situații similare.
Presiune financiară asupra celor care vor să petreacă sărbătorile alături de familie
Majoritatea călătoriilor către România din diaspora sunt programate în intervalul 15-31 decembrie, perioadă în care se desfășoară aproape 80% din zborurile către țară. Statisticile arată că cei mai mulți călători vin din Italia, Spania, Belgia, Marea Britanie și Germania, cu o durată medie a șederii de 9 zile.
Cosmin Marinof, director al unei agenții de turism, explică creșterea semnificativă a prețurilor prin incapacitatea companiilor aeriene de a face față cererii sporite din această perioadă:
„Nu sunt suficiente avioane pentru câtă cerere este și nu este ceva care se poate mări. Stocul de locuri nu este ceva ce se poate mări așa cum mărești producția de cartofi.
În 24 decembrie avionul care pleacă la de la Londra la București are același număr de locuri ca pe 7 decembrie. Doar că în 7 decembrie este cerere mai mică și pe 24 decembrie mai mare. Tot atâtea locuri sunt. Dacă nu se poate mări capacitatea, atunci logic prețurile cresc.”, spune el.
Adina Vălean, comisar european pentru transporturi spune că variațiile tarifelor sunt o tendință obișnuită în industrie, mai ales în perioadele festive. Ea evidențiază că, deși nu există un mecanism de intervenție asupra prețurilor, aceasta este o problemă cunoscută și că fluctuațiile ridicate ale tarifelor în perioada sărbătorilor sunt în conformitate cu trendurile industriale.
Astfel, în aceste condiții, mulți români din diaspora se văd nevoiți să renunțe la petrecerea Crăciunului acasă cu rudele sau să caute alternative mai accesibile pentru a se revedea cu familia în această perioadă festivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News