EXCLUSIV  Departe de România, aproape de un vis. Cum a devenit Zanzibar "acasă" pentru doi români: "Am fugit pur și simplu" - VIDEO

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Povestea româncei care s-a stabilit în Zanzibar (Foto ilustrativ. Sursa: Freepik)
Povestea româncei care s-a stabilit în Zanzibar (Foto ilustrativ. Sursa: Freepik)

De la stresul din București la viața în Zanzibar. O româncă a povestit cum și-a transformat visul în realitate.

Pandemia din 2020 a fost pentru mulți o perioadă de incertitudine și restricții, dar pentru Cosmina Bernicu și familia sa a reprezentat momentul decisiv în care au luat o hotărâre curajoasă: să își înceapă o nouă viață în Zanzibar. A fost un vis mai vechi care a acum e posibil.  

"Da, a fost un vis al nostru cu mulți ani în urmă. Noi călătoream foarte mult înainte să ajungem în Zanzibar. Nu era o destinație pe care nu o cunoșteam în momentul în care am ajuns aici. Pentru că ne făcusem foarte multe vacanțe în Zanzibar și ne îndrăgostisem de locul ăsta. Un bilet doar dus pentru 40 de zile, în pandemie, în august 2020, am fugit pur și simplu, am evadat din București. A fost primul zbor. Atunci era lockdown. Aici nu erau restricții, nu erau măști. Ne-am bucurat încă din prima zi de libertate. Nu aveau absolut nicio restricție. Era și destul de dificil să impui restricții pentru că viața aici se desfășoară în general afară, în natură și foarte puțin în casă", a povestit Cosmina Bernicu în emisiunea Departe de România, realizată de jurnalistul Gabriel Nuță-Stoica.  

Cosmina și soțul ei aveau deja un plan pe termen lung de a se retrage în Zanzibar la pensie, unde cumpăraseră un teren în 2018-2019. Cu toate acestea, ritmul vieții din România și obligațiile profesionale îi împiedicau să își transforme visul în realitate.  

"Era un proiect pentru la pensie, pentru că amândoi lucram, aveam joburi. Și ne era greu să ne rupem din rutină ca să începem o viață de la zero într-o destinație atât de exotică. Dar veneam foarte des în vacanță, cel puțin o dată, de două ori pe an tot veneam și făceam pași mici cu acel teren", a explicat Cosmina.  

Cum e viața de imigrant român în Zanzibar

  

Mutarea într-o insulă exotică nu este lipsită de dificultăți. Pentru a locui legal în Zanzibar, este necesar să ai un loc de muncă sau să îți deschizi o afacere. Cosmina explică faptul că, deși Zanzibar este o destinație paradisiacă pentru turiști, viața de imigrant implică multe provocări administrative.  

"Ca turist este foarte paradisiac și peisajele sunt incredibile, dar ca imigrant, ca să poți să stai aici legal, trebuie ori să fii angajat, ori să ai un business. Motiv pentru care trebuie să începi o afacere și atunci lucrurile se complică. Dar în afară de aceste probleme administrative, e relaxant, e o viață liberă. Mâncarea este foarte sănătoasă, mâncăm tot timpul sezonier. Aici, ce se face, ce se coace în sezon se consumă. Nu avem acces la produse de import sau în cazul în care avem, sunt foarte scumpe și nu merită consumate. Gustul celor de aici este incredibil. Toți turiștii care vin aici sunt uimiți de cât de gustoase sunt fructele și legumele", mai spune Cosmina.  

În ceea ce privește costul vieții, acesta este adaptat puterii de cumpărare locale. "Dacă consumi local și mănânci fructe și legume de aici, viața nu este scumpă. Dacă îți dorești produse de import, atunci trebuie să plătești prețul, pentru că suntem o insulă", explică ea.  

Legislația protejează populația locală  

 

Ca în orice altă țară, și în Zanzibar este nevoie de documente pentru a obține rezidența și pentru a lucra legal. Procesul nu este unul simplu și necesită răbdare.  

"Trebuie să îți documentezi foarte bine situația, pentru că trebuie să știi de la început ce tip de rezidență îți dorești și ce activitate vrei să desfășori aici. Nu este foarte ușor, pentru că legislația locală își protejează cumva populația și tu, ca străin, nu poți să te angajezi într-o meserie unde există deja populație locală calificată", a explicat Cosmina.  

Comunitatea românească din Zanzibar este în creștere, numărând aproximativ 1.000 de membri. Deși până acum nu există un restaurant românesc pe insulă, acest lucru ar putea fi o oportunitate de afacere pentru viitor.  

"Practic pandemia ne-a dat un șut și ne-a împins de la spate. Și ne-a oferit acest timp ca noi să ne gândim și să ne dăm seama de fapt ce ar fi trebuit să facem de mult", a concluzionat Cosmina.  

Urmărește emisiunea integrală

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel