Deputata PSD de Mureş Dumitriţa Gliga susţine că cei aproximativ 100.000 de şoferi români care lucrează în spaţiul comunitar încep să evite cursele spre Franţa după atacurile cu arme albe îndreptate împotriva unor conaţionali şi că declaraţiile privind îngrijorarea din partea Ministerului Afacerilor Externe şi ale personalului Ambasadei României la Paris nu sunt suficiente pentru ca aceştia să se simtă în siguranţă.
"Am transmis astăzi (luni, n.r.) o interpelare ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pe tema riscurilor majore de securitate la care sunt expuşi şoferii profesionişti români pe teritoriul Republicii Franceze (...) Cei aproximativ 100.000 de şoferi români care lucrează în spaţiul comunitar încep să evite cursele spre Franţa, sau chiar simpla tranzitare a ţării, pentru că nu se simt în siguranţă pe teritoriul acestui stat. Şi, mai grav, nu simt deloc că ţara lor îi apără şi îi protejează în vreun fel, ceea ce mi se pare deopotrivă trist şi inacceptabil", a arătat Dumitriţa Gliga într-o postare pe Facebook.
Ea întreabă ce demersuri concrete au fost iniţiate de MAE, în cooperare cu alte instituţii ale statului român şi cu partenerii francezi, pentru a stopa valul de agresiuni la care sunt supuşi şoferii români pe teritoriul Republicii Franceze.
Mihai Spătaru a fost ucis cu o sabie, chiar sub ochii soţiei sale
De asemenea, Gliga a solicitat să i se răspundă ce măsuri au fost implementate de misiunea diplomatică în Republica Franceză pentru a oferi un surplus de siguranţă şoferilor profesionişti români care operează pe aceste rute, dar şi care sunt demersurile iniţiate pentru ca vinovaţii de comiterea celor două atacuri armate asupra şoferilor români să fie identificaţi şi traşi la răspundere.
Deputata a amintit că, în urmă cu aproape o lună, într-o parcare de pe autostrada A28 din Franţa, între oraşele Abbeville şi Amiens, un şofer de camion român, Mihai Spătaru, a fost ucis cu o sabie, sub ochii soţiei sale, de hoţii pe care-i surprinsese în timp ce încercau să fure mărfuri din semiremorca autotrenului.
După două săptămâni, în ziua de 6 iunie, un alt şofer de camion român, Vasile Marian, a fost victima unui atac cu arme albe, tot într-o parcare de pe o autostradă din Franţa, dar a reuşit să se salveze şi să-şi salveze şi un coleg, şofer pe un autotren înmatriculat în Belarus, a adăugat ea.
"Aceste două întâmplări sunt doar cele mai cunoscute, mai mediatizate, însă, pe forumurile şi grupurile lor, şoferii români de camioane spun că, din păcate, pe teritoriul Republicii Franceze, astfel de atacuri armate asupra şoferilor est-europeni în general şi asupra românilor în special, se produc în mod constant, în ultimul timp, cu precădere în zona Pas de Calais. Sunt informată despre faptul că Ambasada României la Paris a cerut autorităţilor franceze explicaţii despre cele întâmplate, în ambele cazuri, despre lentoarea cu care a acţionat, pare-se, Jandarmeria Franceză. Am citit că dumneavoastră, personal, v-aţi exprimat "îngrijorarea" şi că urmăriţi situaţia securităţii şoferilor români în Franţa şi în întreaga comunitate europeană. Domnule ministru, permiteţi-mi să fiu de părere că îngrijorarea dumneavoastră şi a personalului Ambasadei României la Paris nu sunt suficiente", susţine Dumitriţa Gliga, potrivit Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News