O deputată din Luxemburg și-a cerut scuze public, după ce a spus că cerșetorii români au stricat orașul și că a fost la un pas să-i dea "un șut în fund" unuia dintre ei

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Controversă în Luxemburg, după ce o deputată a făcut mai multe afirmații cu privire la "cerșetorii români". Simone Beissel a fost nevoită să-și ceară scuze public și să șteargă clipul de pe pagina sa de socializare în care spunea că a fost la un pas să-i dea "un șut în fund" unuia dintre ei.  

Simone Beissel, deputat al Partidului Democrat din Luxemburg, și-a atras un val de critici, după ce spus, într-o emisiune, că a fost la un pas să lovească un cerșetor, arătând cu degetul spre "cerșetorii români" care "scuipă și pipăie" oamenii pe stradă dacă nu primesc bani. 

Controversele legate de declarațiile sale nu au dispărut nici după ce a șters imaginile de pe rețelele de socializare, iar criticile continuă să fie exprimate în spațiul public, scrie publicația luxemburgheză Le Quotidien.

simone-beissel

Simone Beissel, deputată din partea Partidului Democrat din Luxemburg

 

Centre pour l'égalité de traitement - CET (Oficiul pentru Egalitatea de Tratament, n.r.) se declară șocat de afirmațiile deputatei Simone Beissel (DP), care au vizat în mod special cerșetorii de origine română. Declarațiile deputatei Beissel, făcute în timpul unei emisiuni la Apart TV, au stârnit numeroase reacții negative. Deși a prezentat scuze pentru alegerea cuvintelor și tonul folosit, CET consideră că afirmațiile sale sunt extrem de problematice.

Organizația condamnă acuzațiile aduse de Beissel întregii comunități etnice rome, considerând că ele contribuie la consolidarea stereotipurilor și prejudecăților care pot duce la discriminare. CET subliniază rolul important al personalităților publice în combaterea discriminării și promovarea egalității, solicitând o mai mare responsabilitate din partea acestora.

Ce a spus deputata din Luxemburg despre cerșetorii români

 

Potrivit publicației Virgule, deputata PD, o formațiune social-liberală, a participat la o emisiune alături de fosta deputată europeană Astrid Lulling (CSV). În timpul unei ediții din ianuarie, discuția dintre Lulling și Beissel despre interzicerea cerșetoriei a scăpat de sub control.

În cadrul emisiunii, Beissel a explicat cum situația s-a deteriorat în orașul Luxemburg din cauza cerșetoriei organizate de romii care au emigrat în Luxemburg de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Aceștia din urmă "scuipă și pipăie" oamenii pe stradă dacă nu primesc bani de la trecători, spune Beissel. Ea a mai spus că obișnuia să nu le dădea bani cerșetorilor, ci mâncare. La un moment dat, când i-a dat unui cerșetor un croissant iar acesta i l-a aruncat înapoi, deputata spune că a fost la un pas să-i dea acestuia cu piciorul în fund. "Aproape i-am dat un șut în fund", a spus Beissel.

Astrid Lulling, partenera de discuție, a adăugat o declarație șocantă: "De ce nu interzicem cerșitul pentru cei care nu sunt luxemburghezi?"

Ulterior, Beissel și-a cerut scuze pe pagina sa de Facebook pentru declarațiile care erau "nepotrivite atât ca ton, cât și ca alegere a cuvintelor". Ea a scris ulterior pe Facebook că "împărtășește complet demnitatea ființei umane, respectul față de ceilalți și angajamentul față de cei mai slabi din societatea noastră".

simone-beissel-deputata-luxemburg-emisiune

Cerșetorii români, o problemă la nivel de Guvern 

 

Criticile nu se opresc la deputata Simone Beissel. Ministrul Afacerilor Interne, Léon Gloden, este de asemenea supus oprobriului public pentru declarațiile sale legate de cerșetori. Deputatul socialist Georges Engel l-a interpelat pe Gloden, solicitând dovezi pentru afirmațiile făcute la postul de radio 100,7, în care ministrul susținea că "limuzinele germane înmatriculate în Belgia descărcă cerșetorii pe bulevardul Royal în fiecare dimineață".

Engel amintește că legislația luxemburgheză conține deja dispoziții penale și reglementări locale care sancționează cerșetoria agresivă sau intruzivă. Introducerea interdicției complete a cerșetoriei în anumite zone ale capitalei nu ar trebui să distragă atenția de la necesitatea combaterii discriminării și a prejudecăților.

Ministrul Léon Gloden admite că dovezile sale se limitează la un pachet de plângeri primite de orașul Luxemburg, trimise de locuitorii locali, comercianții și trecătorii. Întrucât întrebarea era adresată și ministrului Justiției, Elisabeth Margue, deputatul socialist a fost informat că nici ministerul nu avea cunoștință de astfel de declarații sau denunțuri care să alimenteze teza depozitelor organizate de cerșetori de către marile limuzine germane.

Nu a fost deschisă nicio investigație asupra temeiului juridic al articolelor existente, mai scriu jurnaliștii de la Le Quotidien.

 

----------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy  

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel