"Sunt onorat, în calitate de membru al secțiunii bilaterale Italia-România, că am putut să reprezint țara noastră (n.r. Italia) într-un stat, România, care este atât de profund legat de Italia și de Romagna", a declarat deputatul italian din partea Partidului Democrat. Di Maio este membru al Camerei Deputaților din Italia din 2018.
„În țara noastră trăiesc peste un milion de români, care reprezintă cea mai mare comunitate străină din Italia, puternic înrădăcinată și în Romagna. Consolidarea relațiilor noastre bilaterale înseamnă să lucrăm la relațiile economice, culturale, sociale", a continuat deputatul Marco Di Maio.
Deputatul italian Di Maio, misiune în România: "Mi-am dorit să fiu acolo și datorită integrării puternice a comunității românești"
În acest sens, în cadrul întâlnirilor, Di Maio a avut ocazia să se întâlnească și cu șefii Confindustria România și cu instituțiile italiene prezente la București: de la ambasadă la Institutul pentru Comerț Exterior. „Există multe și variate oportunități pentru companiile noastre', a spus el, 'și ne putem baza pe un sistem de sprijin instituțional de ultimă oră. Relații pe care le voi pune, ca întotdeauna, la dispoziția antreprenorilor noștri interesați", a explicat deputatul italian.
În cadrul întâlnirii cu secretarul de stat pentru afaceri europene și cu președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat, Marco Di Maio a abordat criza din Ucraina și rolul Europei: "Ne aflăm la o răscruce istorică și este timpul să facem proiectul european mai puternic prin reformarea instituțiilor și prin conferirea unei mai mari legitimități acestora. Cetățenii europeni trebuie să poată alege în mod direct "guvernul" Europei".
În acest context, vizita la sediul sistemului ucrainean de primire a refugiaților din București, amenajat la Romexpo, a fost foarte semnificativă. Mii de oameni pe săptămână sunt încă îngrijiți aici, cu ajutorul voluntarilor, al organizațiilor umanitare, al psihologilor și al asistenților sociali. „Un sistem eficient, nu întâmplător și în relații frecvente cu protecția civilă italiană, care a fost prima din lume care a folosit structurile românești pentru a acorda primul ajutor colectat pentru populația ucraineană. Sistemele de protecție civilă din Italia și Emilia-Romagna reprezintă un punct de referință".
Di Maio: românii sunt în fruntea Europei la securitate cibernetică
Împreună cu ambasadorul Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni, și cu vicepreședintele Copasir (comisia parlamentară care se ocupă de serviciile de securitate și informații), deputatul Marco Di Maio s-a întâlnit cu directorul general al Agenției Naționale de Securitate Cibernetică, care se va ocupa și de crearea Agenției Europene de Securitate Cibernetică: "Aceasta este o problemă foarte delicată, care necesită investiții noi și substanțiale în infrastructură, formare și pentru a crea o conștientizare mai largă“
„Cu românii, care sunt în fruntea Europei în acest domeniu, am explorat o serie de ipoteze de colaborare cu agenția noastră de securitate cibernetică, cu universitățile noastre, cu companiile noastre. Pe lângă faptul că este o necesitate pentru a ne proteja securitatea națională, activele sistemului nostru de producție: este un subiect care trebuie abordat cu fermitate la nivel național și de către instituțiile locale, cărora le vom pune la dispoziție informațiile și expertiza pe care le-am dobândit", a conchis deputatul italian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News