Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au identificat o metodă de semnalizare care transformă celulele în celule tumorale agresive, ceea ce ar putea ajuta la depistarea precoce a cancerului. Acest studiu este cel mai amplu și oferă o vedere sistematică a modului în care mutațiile în genele cancerului modifică comportamentul celulelor corpului.
Metoda de semnalizare controlează transformarea stratului celular superior al pielii și mucoaselor, numitele celule epiteliale. În timp ce cancerul progresează, celulele își încep propriul program și devin invazive, a explicat echipa de cercetare de la Universitatea din Zurich, anunță swissinfo.ch.
Importanța descoperirii acestei căi de semnalizare ar putea ajuta la detectarea și tratamentul precoce al pacienților cu cancer de piele, colon, vezică urinară și esofagian.
Programul de semnalizare TNF-α specific cancerului se corelează cu agresivitatea tumorilor: mai exact cu cât este mai activ, cu atât sunt mai mici șansele pacientului de supraviețuire. Activitatea programului de semnalizare ar putea servi și ca biomarker pentru evaluarea prognosticul pacienților cu carcinoame epiteliale. Echipa de cercetători a analizat până acum 150 de gene canceroase.
Potrivit comunicatului de presă, acesta este cel mai mare studiu care oferă o vedere sistematică a modului în care mutațiile în genele cancerului modifică comportamentul celulelor corpului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News