Desființare Secție Specială. Dana Gîrbovan: Se dorește controlul asupra justiției

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

Judecătorul Dana Gîrbovan precizează că prin desființarea SIIJ se dorește controlul asupra justiției și revenirea la vechile practici de presiune asupra magistraților, această structură de parchet fiind singura aflată în afara controlului politic.

„Prin desființarea SIIJ se dorește, din nou, controlul asupra justiției. Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) este singura structura de parchet complet în afară controlului politic. Acesta e motivul pentru care politicul dorește cu ardoare desființarea sa. Șefii PICCJ, ai DNA și ai DIICOT, precum și șefii de secție ai acestora, unde se vor întoarce dosarele cu magistrați dacă SIIJ va fi desființată, sunt numiți politic, de către Președintele României la propunerea Ministrului Justiției”, a scris judecătorul Dana Gîrbovan pe Facebook.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) mai precizează că este inadmisibil că se ignoră motivul principal pentru care SIIJ a fost creată: modul în care dosarele cu magistrați erau instrumentate „devenise o presiune reală asupra judecătorilor”.

Desființare SIIJ. Gîrbovan: "Procurorii au anchetat judecătorii"

 

„Este deja de notorietate că în repetate rânduri procurori DNA au anchetat judecători pentru că nu au fost de acord cu soluțiile pronunțate, că au încălcat secretul deliberarii judecătorilor, că au deschis din oficiu dosare judecătorilor și le-au ținut deschise cu anii. În fostul CSM, de exemplu, aproape toți membrii aveau dosare la DNA. Raportul Inspecției Judiciare - și el ignorat, în ciuda faptului că a fost validat de Plenul CSM - este dovadă clară în acest sens. Este inadmisibil că nu se discuta despre motivele pentru care o parte importantă a judecătorilor au susținut înființarea SIIJ, iar explicația nu poate fi decât una singură: se dorește revenirea la vechile practici de presiune asupra judecătorilor și, implicit, de control asupra justiției”, mai spune magistratul.

Memorandumul elaborat de Ministerul justiției ignoră opiniile exprimate de judecătorii Înaltei Curți de Casatiei și Justiției, ai Curții de Apel București sau ai altor curți de apel din țară, dar prezintă trunchiat și, punctual, chiar eronat poziția Comisiei de la Veneția cu privire la SIIJ, mai atrage atenția șefa UNJR.

Ludovic Orban a declarat, vineri, că propunerea făcută de ministrul Justiției Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă soluția desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), este una corectă. Măsură se află și în programul de guvernare, a punctat premierul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel