„Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Dezbatere 1

Tradiții românești în diaspora – Ediția I

28 Iunie 2024, 13.00 – 15.00 (ora locală a României)

Moderator: Gabriel NUȚĂ-STOICA, Jurnalist Știridiaspora.ro

ȘtiriDiaspora.ro va organiza prima ediție a dezbaterii ,,Tradiții românești în diaspora’’ în data de 28 IUNIE 2024, în sistem hibrid, începând cu ora 13.00 (ora locală a României).

Evenimentul va fi transmis LIVE pe platformele: DCNewsTV, DCNews și Știri Diaspora, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora.

CONTEXT


Cifrele oficiale publicate de instituțiile statului arată că în diaspora sunt 5.7 milioane de români, însă neoficial există cel puțin 8 milioane. Emigrarea definitivă nu reprezintă o schimbare doar din punct de vedere demografic, ci o realitate umană care afectează atât românii care pleacă peste hotare, cât și societatea pe care o lasă în urmă. Pentru românii din diaspora sentimentul de dor de casă este de cele mai multe ori copleșitor. Astfel, tradițiile și obiceiurile românești, precum sărbătorile religioase, obiceiurile folclorice, gastronomia, folclorul, dansurile și meșteșugurile capătă frumusețe tocmai prin multitudinea datinilor, credințelor și obiceiurilor strămoșești, având puterea, alături de limbă, să aducă laolaltă românii, indiferent de zona geografică de proveniență, pentru a-i face să se bucure împreună și să-și aline dorul de locurile și oamenii dragi.

Sărbătorile și tradițiile reprezintă motivele principale pentru care românii se întorc periodic acasă, dar și motive temeinice de a se întâlni peste hotare, în țările în care trăiesc, pentru a se bucura împreună de cea mai bună formă de românism.

În ultimii ani, diaspora românească a devenit tot mai conștientă de importanța păstrării tradițiilor și obiceiurilor și de necesitatea de a le transmite viitoarelor generații, însă adesea este pusă în fața provocărilor legate de conservarea identității culturale într-un mediu multicultural. Scopul dezbaterii este de a sprijini românii aflați în afara granițelor să redescopere tradițiile și obiceiurile românești și de a crea un climat de permanent dialog și comunicare între autoritățile din România cu românii din diaspora, în ceea ce privește conservarea tradițiilor și menținerea identității culturale.

Autoritățile române pot juca un rol crucial în sprijinirea comunităților românești din afara granițelor în eforturile lor de a promova și păstra tradițiile și cultura națională. În plus, organizarea și participarea la evenimente culturale românești în diaspora contribuie la consolidarea și promovarea tradițiilor și valorilor culturale românești în afara granițelor naționale.

Începând cu luna iunie 2024, Știridiaspora.ro inițiază o serie de dezbateri pe tema tradițiilor românești în diaspora, parte integrată a proiectului „Tradiții românești în diaspora”, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Prima ediție a dezbaterii arată o perspectivă generală asupra tradițiilor și obiceiurilor românești în diaspora și asupra modului în care acestea sunt păstrare. În următoarele dezbateri vom trata punctual aspectele care pun în relief originalitatea tradițiilor, obiceiurilor și sărbătorilor românești, privite ca element identitar fundamental.


TEME DE DEZBATERE

  • Importanța tradițiilor românești în cele mai mari comunități de români din diaspora
  • Rolul educației și al familiei în transmiterea tradițiilor. Cum pot comunitățile românești să inoveze și să adapteze tradițiile pentru a le face relevante în contextul actual?
  • Ce rol joacă evenimentele culturale și educația în promovarea tradițiilor românești în diaspora?
  • Cum pot colabora comunitățile românești din diaspora cu autoritățile locale pentru a susține tradițiile?
  • Care sunt principalele dificultăți în menținerea tradițiilor într-un mediu cultural diferit?
  • Cum pot colabora autoritățile românești cu instituțiile internaționale și cu alte state pentru a promova cultura și tradițiile românești în diaspora?

Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.



LISTĂ INVITAȚI

CUVÂNT DE DESCHIDERE: Flaviu PREDESCU, Scriitor și realizator emisiuni DC News și Știri Diaspora

  • Diana-Ștefana BACIUNA, Secretar de stat Ministerul Culturii
  • Vlad PUFU, Președinte Comisia pentru cultură şi media, Senatul României
  • Valentin-Ilie FĂGĂRĂŞIAN, Vicepreședinte Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Camera Deputaților
  • Radu COSMA, Director Direcţia proiecte pentru diaspora şi comunităţi istorice, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
  • Liviu Sebastian JICMAN, Președinte Institutul Cultural Român
  • Geanina ABUL HAIJA, Președinte Asociația Iordaniano-Română pentru Cultură
  • Luiza DICULESCU, Jurnalist și Responsabil comunicare Grupul Vatra din Torino
  • Valeriu BARBU, Fondatorul Cenaclului românesc de la Roma
  • Gelu VLAȘIN, Scriitor, promotor cultural și jurnalist
  • Ramona Sandrina ILIE, Freelancer și jurnalist cultural pe temele Orientului
  • Lucian ROMAȘCANU, Membru Comisia pentru cultură şi media, Senatul României

Urmărește dezbaterea




Dezbatere 2

Tradiții românești în diaspora – Ediția a II-a

19 Iulie 2024, 13:00 – 15:00 (ora locală a României)

Moderator: Gabriel NUȚĂ-STOICA, Jurnalist Știridiaspora.ro

ȘtiriDiaspora.ro va organiza a doua ediție a dezbaterii ,,Tradiții românești în diaspora’’ în data de 19 IULIE 2024, în sistem hibrid, începând cu ora 13:00 (ora locală a României).

Evenimentul va fi transmis LIVE pe platformele: DCNewsTV, DCNews și Știri Diaspora, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora.

CONTEXT


În ultimii ani, diaspora românească s-a extins considerabil. Pentru românii din diaspora sentimentul de dor de casă este de cele mai multe ori copleșitor. Tradițiile și obiceiurile românești, precum sărbătorile religioase, obiceiurile folclorice, gastronomia, dansurile și meșteșugurile capătă frumusețe tocmai prin multitudinea datinilor, credințelor și obiceiurilor strămoșești, având puterea, alături de limbă, să aducă laolaltă românii, indiferent de zona geografică de proveniență, pentru a-i face să se bucure împreună și pentru a își alina dorul de locurile și oamenii dragi.

De-a lungul timpului, românii de pretutindeni au devenit tot mai conștienți privind atât importanța păstrării tradițiilor și obiceiurilor, cât și de necesitatea de a le transmite viitoarelor generații, însă adesea este pusă în fața provocărilor legate de conservarea identității culturale într-un mediu multicultural.

În acest context, bisericile românești din diaspora joacă un rol esențial în menținerea și promovarea tradițiilor românești în comunitățile de români din străinătate servind nu doar ca lăcașuri de cult, ci și ca spații unde comunitățile de români se reunesc pentru a celebra evenimente importante, pentru a desfășura activități culturale și educative și pentru a păstra vie limba și tradițiile. Prin organizarea de slujbe religioase, prin sărbătorile tradiționale, precum Paștele și Crăciunul, festivalurile culturale, cursurile de limbă română și activitățile dedicate copiilor, bisericile contribuie semnificativ la menținerea unui sentiment de apartenență și identitate națională. De asemenea, tradițiile îi ajută pe românii de pretutindeni să-și mențină legătura cu rădăcinile atât culturale, cât și religioase și să transmită valorile și obiceiurile din generație în generație.

Autoritățile române joacă un rol important în sprijinirea comunităților românești din diaspora în eforturile lor de a promova și păstra tradițiile și cultura națională.

Scopul dezbaterii este de a promova tradițiile românești în diaspora, de a sprijini românii de pretutindeni să redescopere tradițiile, dar și de a crea un climat de permanent dialog și comunicare între autoritățile din România, laice și bisericești cu românii din diaspora privind conservarea tradițiilor și menținerea identității culturale. Dezbaterea va oferi un cadru oportun pentru a împărtăși experiențe, a identifica bune practici și a găsi soluții pentru provocările comune cu care se confruntă românii din diaspora în ceea ce privește păstrarea tradițiilor.

Începând cu luna iunie 2024, Știridiaspora.ro a inițiat o serie de dezbateri pe tema tradițiilor românești în diaspora, parte integrată a proiectului „Tradiții românești în diaspora”, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. A doua ediție a dezbaterii se va concentra pe rolul bisericilor în promovarea și conservarea tradițiilor românești evidențiind importanța lor ca centre culturale și comunitare.


TEME DE DEZBATERE

  • Importanța tradițiilor românești în cele mai mari comunități de români din diaspora
  • Cum sunt păstrate și transmise tradițiile românești către generațiile românilor născuți în diaspora
  • Rolul bisericilor românești din diaspora în conservarea promovarea tradițiilor
  • Importanța slujbelor religioase și a sărbătorilor tradiționale
  • Provocări și oportunități privind menținerea tradițiilor românești într-un mediu cultural diferit
  • Rolul școlilor duminicale și a cursurilor organizate de biserici privind transmiterea valorilor și tradițiilor românești din generație în generație
  • Cum contribuie tradițiile la menținerea unui sentiment de apartenență și identitate în rândul românilor de pretutindeni
  • Implicarea instituțiilor culturale și a organizațiilor din diaspora în susținerea și promovarea tradițiilor românești
  • Cum contribuie autoritățile românești în eforturile privind conservarea și promovarea tradițiilor românești în diaspora?

Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.



LISTĂ INVITAȚI

CUVÂNT DE DESCHIDERE:

  • Flaviu PREDESCU, Scriitor și realizator emisiuni DC News și Știri Diaspora

INVITAȚI

  • Ioan VULPESCU, Vicepreședinte Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masa, Camera Deputaților
  • Marius-Ștefan CIULU, Inspector eparhial Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul Patriarhia Română
  • Maria Floarea POP, Director Institutul Cultural Român din Madrid
  • Gheorghe MILITARU, Preot Paroh Parohia Ortodoxă Română „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Roma – Ostia și Vicar Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei
  • Dinu GÎNDU, Director Institutul Cultural Român de la Lisabona
  • Ana-Maria FLEGLER, Președinte Asociația Germano – Română Litera Bruchsal
  • Paul Iulius NEGOIȚĂ, Preot Parohia ,,Sf. Apostol Andrei" din Buzău
  • Laura Cătălina DRAGOMIR, Purtător de cuvânt Casa Română de Cultură Getafe din Madrid
  • Nicolae CHILCOS, Protopop al Protopopiatului Sicilia și Preot Paroh al Parohiei "Sf. Cuvioasă Melania Romana" din Ragusa
  • Daniel CORÎU, Preot Paroh Parohia Ortodoxă Română "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Tokyo
  • Dana MOLDOVEANU BRANDES, Președinte Asociaţia Vorbitoarelor de Română pentru Interacţiune şi Socializare din Luxemburg
  • George VÂLCU, Preot Paroh Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Antwerpen, Belgia

CONCLUZII & ÎNCHEIERE CONFERINȚĂ:

  • Luiza DICULESCU, Jurnalist și Responsabil comunicare Grupul Vatra din Torino

Urmărește dezbaterea




Dezbatere 3

Tradiții românești în diaspora – Ediția a III-a

20 August 2024, 13:00 – 15:00 (ora locală a României)

Moderator: Gabriel NUȚĂ-STOICA, Jurnalist Știridiaspora.ro

ȘtiriDiaspora.ro va organiza a treia ediție a dezbaterii ,,Tradiții românești în diaspora’’ în data de 20 AUGUST 2024, în sistem hibrid, începând cu ora 13:00 (ora locală a României).

Evenimentul va fi transmis LIVE pe platformele: DCNewsTV, DCNews și Știri Diaspora, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora.

CONTEXT

Românii din diaspora păstrează legături strânse cu țara și depun eforturi considerabile pentru a își menține identitatea culturală. Cu toate acestea, păstrarea tradițiilor care asigură identitatea națională de către românii plecați în străinătate reprezintă o adevărată provocare. Aflați în afara granițelor țării, aceștia tind să adopte cultura și tradițiile locale din dorința de a se integra, iar provocarea și mai mare este de a reuși să transfere elemente de identitate românească către generațiile tinere. Cifrele oficiale publicate de instituțiile statului arată că în ultimii 14 ani aproape jumătate de milion de copii români s-au născut în afara țării. Astfel, cu cât apar mai multe generații ale celor plecați, cu atât asimilarea identității naționale de către identitatea locală a țării în care locuiesc este mai profundă și oarecum firească. Vor reuși copiii românilor plecați în străinătate să păstreze identitatea națională, tradițiile și obiceiurile? De aici pornim dezbaterea.

În acest context, educația joacă un rol crucial în păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor culturale, mai ales în rândul copiilor și tinerilor din diaspora. Prin diverse forme de educație formală și informală, comunitățile românești pot asigura transmiterea valorilor culturale și a identității naționale către generațiile viitoare. Printr-o combinație de școli cu predare în limba română, introducerea în curricula școlară a unor elemente de cultură a României, perpetuarea tradițiilor și a obiceiurilor specifice prin evenimente special organizate, românii din diaspora pot contribui la continuitatea culturală a noilor generații și pot întări legăturile cu rădăcinile lor naționale.

În acest sens, Știridiaspora.ro a lansat în luna iunie o serie de întrebări care au vizat identificarea percepției generale legate de posibilitatea perpetuării tradițiilor și obiceiurilor românești în rândul diasporei prin elemente care țin de educație. Concluzia generală este aceea că majoritatea românilor de pretutindeni susțin existența școlilor românești în diaspora pentru păstrarea identității culturale, dar preferă ca programa să urmeze sistemul educațional al țării de reședință pentru o mai bună integrare. Totuși, consideră importantă includerea elementelor de cultură românească.

Scopul dezbaterii este de a promova tradițiile românești în diaspora, de a sprijini românii de pretutindeni să redescopere tradițiile, dar și de a crea un climat de permanent dialog și comunicare între autoritățile din România cu românii din diaspora privind conservarea tradițiilor și menținerea identității culturale.

Începând cu luna iunie 2024, Știridiaspora.ro a inițiat o serie de dezbateri pe tema tradițiilor românești în diaspora, parte integrată a proiectului „Tradiții românești în diaspora”, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. A treia ediție a dezbaterii se va concentra pe rolul educației în promovarea și păstrarea tradițiilor românești în rândul noilor generații de copii născuți în diaspora.

TEME DE DEZBATERE

  • Rolul educației în promovarea și conservarea tradițiilor românești în diaspora. Cum poate sistemul educațional formal să contribuie la păstrarea tradițiilor?
  • Cum pot fi integrate elementele de cultură și tradiții românești în curriculumul școlilor din diaspora?
  • Cum pot copiii români din diaspora să își mențină identitatea culturală în timp ce se integrează în țara gazdă?
  • Rolul familiei și al comunității în sprijinirea unui echilibru sănătos între identitatea românească și cea locală; Principalele modalități prin care familiile pot transmite tradițiile și obiceiurile românești copiilor din diaspora
  • Principalele obstacole întâmpinate de copiii din diaspora în învățarea și menținerea tradițiilor românești
  • Vor reuși generațiile viitoare să păstreze o legătură strânsă cu România și să perpetueze tradițiile românești? Sunt suficiente doar vacanțele petrecute în România pentru a crea o legătură de suflet și a întări identitatea națională care să trezească dorința perpetuării tradițiilor și obiceiurilor românești?
  • Importanța tradițiilor românești în diaspora
  • Provocările și soluții în păstrarea tradițiilor românești în diaspora
  • Cum pot autoritățile române să sprijine comunitățile din diaspora în eforturile lor de păstrare a tradițiilor?
  • Implicarea autorităților în crearea de programe educaționale care să includă elemente de cultură și tradiții românești
  • Programe guvernamentale și inițiative educaționale privind promovarea și conservarea tradițiilor românești în diaspora
  • Rolul instituțiilor culturale românești în diaspora în promovarea culturii și tradițiilor românești în diaspora
  • Exemple de succes ale parteneriatelor public-private în conservarea tradițiilor românești
  • Rolul evenimentelor culturale, festivalurilor și activităților extracurriculare în menținerea identității culturale și în promovarea tradițiilor

LISTĂ INVITAȚI

  • Victor IONESCU, Director General Ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse
  • Radu COSMA, Director Direcţia proiecte pentru diaspora şi comunităţi istorice, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
  • Valentin-Ilie FĂGĂRĂȘIAN, Vicepreședinte Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Camera Deputaților
  • Ștefan PĂLĂRIE, Membru Comisia pentru învăţământ, Senatul României
  • Liviu JICMAN, Președinte Institutul Cultural Român
  • Prof. univ. dr. Dumitru BORȚUN, Doctor în filosofie şi Profesor universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA Bucureşti
  • Bogdan GĂVAZĂ, Fondator Școala Românească de la Haga
  • Carmen Elena NASTASĂ, Director Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamț
  • Claudia PUIU BARRAUD, Jurist și Consilier pentru politici și strategii publice și Președintele Centrului Franco-Român de cooperare economică și culturală Bordeaux din Franța
  • Anca CHEAITO, Președinte Asociația România-Levant
  • Alina DOBRESCU, Fondatoare Biblioteca Prichindeilor din Croația și Președintele Asociației Românilor din Republica Croația
  • Ana-Maria CUCIUREANU, Președinte Asociația Femeilor Românce din Grecia
  • Cristina CHIRIAC, Președinte CONAF și Fondator Flori de Ie

Urmărește dezbaterea




Dezbatere 4

Tradiții românești în diaspora – Ediția a IV-a

26 Septembrie 2024, 15:00 - 17:30 (ora locală a României)

Moderator: Gabriel NUȚĂ-STOICA, Jurnalist Știridiaspora.ro

ȘtiriDiaspora.ro va organiza a patra ediție a dezbaterii ,,Tradiții românești în diaspora’’ în data de 26 SEPTEMBRIE 2024, în sistem hibrid, începând cu ora 15:00 (ora locală a României).

Evenimentul va fi transmis LIVE pe platformele: DCNewsTV, DCNews și Știri Diaspora, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora.

CONTEXT

Migrația românilor către diversele colțuri ale lumii a transformat diaspora românească într-o comunitate dinamică și diversă. În acest context, tradițiile și obiceiurile au devenit un pilon esențial în păstrarea identității naționale și culturale. De la dansuri și muzică populară la meșteșuguri, gastronomie și obiceiuri legate de sărbători, aceste elemente oferă o legătură puternică cu rădăcinile românești. Cu toate acestea, trăirea într-un context multicultural aduce provocări și întrebări legate de modul în care aceste tradiții pot fi păstrate, adaptate sau chiar reinventate. În diaspora, românii se confruntă de cele mai multe ori cu dilema de a-și păstra autenticitatea sau de a se integra în noile culturi, iar acest echilibru devine cu atât mai delicat pentru generațiile tinere, născute sau crescute în afara granițelor țării.

Tradițiile și obiceiurile joacă un rol esențial în menținerea unei conexiuni vii între românii plecați în străinătatea și cei rămași acasă, oferind ocazia de a reuni comunități din întreaga lume și de a le reconecta cu moștenirea culturală unică. Fie că vorbim despre sărbătorirea Crăciunului, Paștelui, Dragobetelui, Zilei Naționale a României sau a altor sărbători importante, românii din diaspora se străduiesc să mențină legătura cu țara de origine prin respectarea obiceiurilor și tradițiilor moștenite. De asemenea, meșteșugurile tradiționale, obiceiurile, dansurile folclorice și gastronomia reprezintă o parte esențială a patrimoniului cultural românesc, fiind transmise din generație în generație. În diaspora, păstrarea acestor tradiții este adesea un mod prin care comunitățile românești se conectează cu rădăcinile lor, își afirmă identitatea culturală într-un context global și își alină sentimentul de dor.

În ultimii ani, tot mai multe comunități de români din diaspora au început să organizeze și să promoveze tradițiile și cultura națională în străinătate. De la festivaluri de muzică, dansuri populare și culinare, la ateliere de meșteșuguri tradiționale românești, expoziții și evenimente dedicate folclorului, românii din diaspora demonstrează că legătura cu rădăcinile este la fel de puternică și în afara granițelor. Această mișcare de conservare și promovare a tradițiilor are o dublă semnificație: pe de o parte, ajută la menținerea identității românești printre emigranți, iar pe de altă parte, oferă o fereastră pentru alte culturi să descopere specificul românesc.Totuși, această inițiativă nu este lipsită de provocări. Procesul de adaptare a tradițiilor la contextul modern și multicultural al diasporei ridică întrebări legate de autenticitatea acestor manifestări, dar și de relevanța lor pentru noile generații de români născuți în străinătate.

Începând cu luna iunie 2024, Știridiaspora.ro a inițiat o serie de dezbateri pe tema tradițiilor românești în diaspora, parte integrată a proiectului „Tradiții românești în diaspora”, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. A patra ediție a dezbaterii se va concentra asupra modului în care tradițiile culturale și artistice românești sunt păstrate, transmise și reinterpretate în comunitățile românești din diaspora. Totodată, vom analiza provocările și oportunitățile cu care se confruntă românii din diaspora în eforturile lor de a păstra și promova identitatea culturală și modul în care tradițiile românești pot rămâne relevante într-o lume aflată în continuă schimbare.


TEME DE DEZBATERE

  • În ce măsură sunt afectate tradițiile românești de contactul cu alte culturi și care sunt soluțiile pentru a păstra autenticitatea lor? Cum pot fi integrate tradițiile românești într-un nou context cultural fără a pierde esența identității noastre naționale?
  • Cum sunt celebrate și adaptate tradițiile legate de sărbători și ce rol joacă acestea în menținerea identității culturale?
  • Rolul organizațiilor românești din diaspora în menținerea vie a tradițiilor și obiceiurilor în rândul comunităților de români
  • Rolul evenimentelor culturale, festivalurilor și atelierelor în menținerea identității culturale și în promovarea tradițiilor
  • Cum se raportează tinerii născuți în diaspora la tradițiile românești și care sunt principalele strategii prin care le putem transmite patrimoniul cultural?
  • Cum pot fi promovate meșteșugurile tradiționale românești într-un mediu multicultural?
  • Impactul dansurilor folclorice în păstrarea identității culturale. Cum sunt adaptate și conservate dansurile tradiționale românești în diaspora?
  • Rolul festivalurilor culinare în păstrarea identității naționale. Cum se transformă rețetele și obiceiurile culinare românești în diaspora?
  • Cum pot politicile europene să sprijine păstrarea și promovarea tradițiilor culturale în cadrul comunităților românești din diaspora? Ce inițiative pot fi implementate pentru a asigura continuitatea tradițiilor culturale, inclusiv în contextul diversității culturale europene?
  • Cum pot acționa autoritățile române pentru a susține mai eficient păstrarea și promovarea tradițiilor românești în diaspora?

LISTĂ INVITAȚI

  • Natalia Elena INTOTERO, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse
  • Mihai CHIRICA, Primar Municipiul Iași
  • Adina STOLERU YOUSSEF, Șef Serviciu Diaspora Primăria Municipiului Iași
  • Virgil Ştefan NIŢULESCU, Director Muzeul Naţional al Ţăranului Român
  • Vlad PUFU, Președinte Comisia pentru cultură şi media, Senatul României
  • Cristina POPESCU, Director General Romfilatelia
  • Mălina VÎRTEJANU, Președinte Belfast Intercultural Romanian Community din Irlanda de Nord
  • Doina IȘFĂNONI, Cercetător Etnolog Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti’’
  • Elisabeta CIOATĂ-BURDUJA, Președinte Centrul de Cultură Italo-Românească APS-Torino
  • Victor NEGRESCU, Vicepreședinte Parlamentul European
  • Liviu HOPÂRTEAN, Preşedinte Arthis - Casa de Cultură Belgo-Română
  • Eugen TERTELEAC, Președinte Asociația Românilor din Italia
  • Ica TOMI, Preşedinte Asociaţia Salva din Spania
  • Maria GRAPINI, Europarlamentar
  • Keresztes DEMELZA, Asistent cultural, revenită în țară după 10 ani în diaspora
  • Dorina BURLACU, Chef culinar
  • Paulina POPOIU, Director Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

CONCLUZII & ÎNCHEIERE CONFERINȚĂ

  • Flaviu PREDESCU, Scriitor și realizator emisiuni DC News și Știri Diaspora

Urmărește dezbaterea




Dezbatere 5

Tradiții românești în diaspora – Ediția a V-a

10 Octombrie 2024, 14:00 - 16:00 (ora locală a României)

Moderator: Gabriel NUȚĂ-STOICA, Jurnalist Știridiaspora.ro

ȘtiriDiaspora.ro va organiza a cincea ediție a dezbaterii ,,Tradiții românești în diaspora’’ intitulată ,,România, un loc al diversității și al valorilor’’, organizată în data de 10 OCTOMBRIE 2024, în sistem hibrid, începând cu ora 14:00 (ora locală a României).

Evenimentul va fi transmis LIVE pe platformele: DCNewsTV, DCNews și Știri Diaspora, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora.

CONTEXT

România este o țară cu o istorie și o cultură profund înrădăcinate în obiceiuri și tradiții populare care variază de la o regiune istorică la alta. Aceste tradiții includ ritualuri legate de sărbători religioase, meșteșuguri, muzică tradițională, dansurile populare și multe altele care au fost transmise din generație în generație, constituind esența identității naționale și a valorilor comunităților locale.

În contextul migrației masive, milioane de români s-au stabilit în străinătate, formând comunități puternice. Deși diaspora românească s-a integrat în noile țări de reședință, tradițiile și obiceiurile au continuat să joace un rol important în viața românilor de pretutindeni, iar păstrarea și promovarea acestora constituie un factor important. Pe de-o parte, prin intermediul tradițiilor se menține legătura străbună cu înaintașii, iar pe de alta, prin reactualizarea lor se deschid noi raporturi, împrospătându-se întâlnirile intracomunitare, dar și în afara comunității, a conaționalilor care trăiesc în diferite țări de pe mapamond. De asemenea, tradițiile prin diversitatea lor caracteristică fiecărei zone a României, conturează o imagine omogenă României, în exterior, întregind, dar sub forma variației de obiceiuri, motto-ul Uniunii Europene - „unitate în diversitate”.

În cele mai multe cazuri, bisericile, organizațiile culturale și centrele comunitare românești au devenit locuri centrale pentru celebrarea acestor tradiții prin intermediul numeroaselor evenimente pe care le organizează. Cu toate acestea, păstrarea autentică a acestor tradiții se confruntă cu provocări în diaspora, de la influențele culturale externe la adaptările necesare mediului urban și multicultural. Totodată, românii din diaspora își doresc să fie conectați la valorile străvechi, dar și la actualitatea spirituală din țară, considerându-se, pe foarte bună dreptate, părtași la modernizarea României de astăzi.

Începând cu luna iunie 2024, Știridiaspora.ro a inițiat o serie de dezbateri pe tema tradițiilor românești în diaspora, parte integrată a proiectului „Tradiții românești în diaspora”, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. A cincea ediție a dezbaterii va explora modul în care tradițiile românești din regiunile istorice au fost adaptate și păstrate în comunitățile de români din diaspora, modul în care pot fi transmise noilor generații și care sunt principalele provocări cu care se confruntă comunitățile românești din afara țării în păstrarea identității culturale. Totodată, se va discuta despre importanța și impactul pe care aceste tradiții îl au asupra românilor din diaspora și despre cum ele pot contribui la construirea unui sentiment de apartenență și comunitate în străinătate.


TEME DE DEZBATERE

  • Care sunt cele mai reprezentative tradiții din diferitele regiuni ale României și cum sunt acestea reflectate în diaspora?
  • Dansuri populare, muzică tradițională, port popular și meșteșuguri. Cum sunt acestea păstrate în comunitățile românești din diaspora?
  • Provocări în păstrarea tradițiilor românești în diaspora
  • Diaspora românească, promotor al patrimoniului cultural românesc în mediul internațional
  • Rolul centrelor de cultură în promovarea tradițiilor și obiceiurilor
  • Ce rol joacă organizațiile și asociațiile românești din diaspora în promovarea și păstrarea tradițiilor regionale?
  • Ce măsuri pot lua autoritățile române pentru a sprijini comunitățile din diaspora în conservarea tradițiilor?
  • Cum sunt celebrate sărbătorile tradiționale din diverse regiuni în comunitățile românești din diaspora? Există evenimente specifice care reunesc comunitățile în jurul acestor tradiții?
  • Tezaure culturale românești în diaspora
  • Cum percep tinerii din diaspora tradițiile regionale? Există o tendință de reîntoarcere la rădăcini sau de distanțare față de acestea?

LISTĂ INVITAȚI


CUVÂNT DE DESCHIDERE: Flaviu PREDESCU, Scriitor și realizator emisiuni DC News și Știri Diaspora


  • Diane DOBREAN, Director Centrul Cultural "Valentin Uritescu" Cugir
  • Alina Petronela SULICU, Manager Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila
  • Andreea EMBER, Manager monumente istorice în cadrul Centrului Monumentelor Naționale din Franța și Președinte Asociația RO Solidaritate din Franța
  • Mioara MORARU, Președinte Asociaţia Culturală Româno-Italiană „PROPATRIA”
  • Laura Elisabeta PANAITESCU, Etnolog și Coordonatoarea Departamentului de Tradiții și Valorificare a Obiceiurilor Folclorice Centrul Cultural "Dunărea de Jos" Galați
  • Daniela FLOROIAN, Bibliotecar Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
  • Ionela Maria SCURTU-CARDOȘ, Membru Fondator Asociația Centrul Cultural Balada din Gijón – Asturias, Spania
  • Nora Maria VASILESCU, Scriitoare stabilită în SUA și Membru în echipa consulului onorific din Connecticut
  • Andreea COSMA, Colaborator Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”
  • Ecaterina PÎSLARIU, Președinte Asociația Ansamblul Traistuta din Cremona, Italia

Urmărește dezbaterea




Dezbatere 6

Tradiții românești în diaspora – Ediția a VI-a

18 Octombrie 2024, 13.00-15.00 (ora locală a României)

Moderator: Gabriel NUȚĂ-STOICA, Jurnalist Știridiaspora.ro

ȘtiriDiaspora.ro va organiza a șasea ediție a dezbaterii ,,Tradiții românești în diaspora’’ în data de 18 OCTOMBRIE 2024, în sistem hibrid, începând cu ora 13:00 (ora locală a României).

Evenimentul va fi transmis LIVE pe platformele: DCNewsTV, DCNews și Știri Diaspora, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora.

CONTEXT

În ultimii ani, diaspora românească s-a extins considerabil devenind un pilon important în menținerea identității naționale, iar tradițiile și obiceiurile joacă un rol esențial în menținerea unei legături vii și autentice cu rădăcinile noastre și capătă frumusețe tocmai prin multitudinea datinilor, credințelor și obiceiurilor strămoșești, având puterea, alături de limbă, să aducă laolaltă românii, indiferent de zona geografică de proveniență, pentru a-i face să se bucure împreună și să-și aline dorul de locurile și oamenii dragi.

În acest context, Știridiaspora.ro a iniţiat începând cu luna iunie 2024 o serie de dezbateri pe tema tradițiilor românești în diaspora, parte integrată a proiectului „Tradiții românești în diaspora”, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Dezbaterile au adus laolaltă voci din comunitățile de români din afara granițelor țării, reprezentanți ai societății civile, ai organizațiilor culturale, ai autorităților române și membri ai Parlamentului European și au oferit perspective valoroase asupra modului în care tradițiile românești sunt păstrate, transmise și reinterpretate în comunitățile de români din întreaga lume.

Până în prezent, cele cinci ediții anterioare ale dezbaterii au pus în lumină diverse aspecte legate de păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești în diaspora. Dezbaterile au evidențiat rolul crucial al bisericilor ca centre culturale și comunitare în conservarea acestor tradiții și rolul educației în promovarea și păstrarea tradițiilor românești în rândul noilor generații de copii născuți în diaspora. De asemenea, au fost discutate provocările cu care se confruntă românii din diaspora în efortul lor de a-și menține identitatea culturală. Un alt aspect central al dezbaterilor a fost modul în care tradițiile din regiunile istorice ale României au fost adaptate la viața din diaspora, aducând cu ele nu doar specificul fiecărei zone, ci și o parte din sufletul autentic al României, regăsit în comunitățile de români din întreaga lume.

În final, cea de-a șasea ediție a dezbaterii ,,Tradiții românești în diaspora’’ se concentrează asupra construirii unei viziuni colective asupra viitorului tradițiilor românești în diaspora și își propune să răspundă la întrebarea: Cum putem nu doar să le păstrăm, ci să le îmbogățim și să le facem relevante pentru noile generații care trăiesc în afara granițelor țării?. De asemenea, vor fi analizate rezultatele dezbaterilor anterioare, precum și soluțiile concrete propuse pentru a asigura continuitatea tradițiilor în diaspora, într-un context global aflat în continuă schimbare unde legătura cu rădăcinile noastre devine mai importantă ca niciodată.


TEME DE DEZBATERE

  • Importanța tradițiilor românești în comunitățile de români din diaspora
  • Soluții pentru continuitatea și relevanța tradițiilor românești în diaspora
  • Importanța evenimentelor culturale, festivalurilor și activităților extracurriculare în menținerea identității culturale și în promovarea tradițiilor
  • Rolul educației în promovarea tradițiilor românești. Cum pot școlile românești din diaspora să contribuie la păstrarea și promovarea tradițiilor românești? Ce inițiative educaționale pot fi implementate pentru a aduce tinerii mai aproape de cultura și tradițiile românești?
  • Biserica românească – centru cultural și comunitar în diaspora
  • Rolul autorităților românești, instituțiilor culturale și al asociațiilor românești din diaspora în păstrarea și promovarea tradițiilor în susținerea și promovarea tradițiilor românești în diaspora
  • Provocări și oportunități privind menținerea tradițiilor românești într-un mediu cultural diferit

LISTĂ INVITAȚI


CUVÂNT DE DESCHIDERE: Flaviu PREDESCU, Scriitor și realizator emisiuni DC News și Știri Diaspora

  • Valentin-Ilie FĂGĂRĂŞIAN, Vicepreședinte Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Camera Deputaților
  • Liviu Sebastian JICMAN, Președinte Institutul Cultural Român
  • Ioan VULPESCU, Vicepreședinte Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masa, Camera Deputaților
  • Lucian ROMAȘCANU, Membru Comisia pentru cultură şi media, Senatul României
  • Alina DOBRESCU, Fondatoare Biblioteca Prichindeilor din Croația și Președintele Asociației Românilor din Republica Croația
  • Marius-Ștefan CIULU, Inspector eparhial Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul Patriarhia Română
  • Maria Floarea POP, Director Institutul Cultural Român din Madrid
  • Alin IARCA, Preot paroh Parohia Ortodoxă Română Pescara
  • Claudia PUIU BARRAUD, Jurist, Consilier pentru politici și strategii publice și Președinte Centrul Franco-Român de Cooperare Economică și Culturală Bordeaux din Franța
  • Geanina ABUL HAIJA, Președinte Asociația Iordaniano-Română pentru Cultură
  • Ana-Maria CUCIUREANU, Președinte Asociația Femeilor Românce din Grecia
  • Bogdan GĂVAZĂ, Fondator Școala Românească de la Haga
  • Liviu HOPÂRTEAN, Preşedinte Arthis - Casa de Cultură Belgo-Română
  • Giani Mircea FLORESCU, Președinte Asociația Socio-Culturală Romanați, Spania
  • Ana-Maria FLEGLER, Președinte Asociația Germano – Română Litera Bruchsal
  • Cristiana UZUNĂ, Membră a Baroului Madrid
  • Camelia MORDA BACIU, Fondator Revista Timpul din Italia
  • Narcisa LUNGU, Pictoriță stabilită în Italia

Urmărește dezbaterea

Știri din secțiunea: Dezbateri

1
Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel