"Nu numai că avem un declin demografic, dar, în viziunea mea, problema nu este reducerea populaţiei, ci crearea unor dezechilibre mari între cele trei grupe mari de persoane - până la 14 ani, între 15 şi 64 de ani şi peste 65 de ani, dacă avem în vedere strict ceea ce înseamnă spaţiul economic", a afirmat Tudorel Andrei, la conferinţa naţională "Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă".
El a semnalat discrepanţele foarte mari între judeţe în ceea ce priveşte declinul demografic, mai ales la nivelul ultimilor 10 ani.
Ce populație are România și câți sunt plecați peste hotare
"Dacă avem în vedere populaţia după domiciliu suntem aproape 22 de milioane. (...) Din punct de vedere al rezidenţei, cei care sunt în ţară şi cei care sunt plecaţi în străinătate, dar mai puţin de un an, suntem 19 milioane", a explicat preşedintele INS.
Potrivit acestuia, anul acesta s-au înregistrat circa 170.000 de naşteri, cu mult mai puţine decât în perioada de dinainte de 1989.
Tudorel Andrei a precizat că declinul demografic s-a înregistrat pe fondul migraţiei şi al numărului mai mic de naşteri raportat la cel al deceselor.
Preşedintele INS a semnalat că a crescut foarte mult vârsta medie a populaţiei în România. "Dacă la începutul anilor '90 vârsta medie era în jur de 34 de ani, s-a ajuns acum ca vârsta medie a populaţiei să fie de peste 42 de ani", a informat el.
Fundaţia Regală Margareta a României a organizat vineri cea de a VI-a ediţie a conferinţei naţionale "Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă".
Câți români sunt plecați în străinătate. Ce date oficiale ale România
Secretarul de stat Gheorghe Florin Cârciu, şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a declarat că autoritățile numără 5,7 milioane de români în afara granițelor țării, însă admite că această cifră este "cu siguranță" mai mare, în principal din cauza modului în care țările raportează aceste statistici.
"În ultimii ani, din 2007 mai exact, migrația românească a crescut puternic în afara granițelor. Astăzi, potrivit celor mai recente date oficiale pe care le avem, pentru că recensământul nu e terminat, numărăm 5,7 milioane de români în afara granițelor. Când spun această cifră, nu numărăm comunitățile istorice", a precizat şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în cadrul conferinței "Exploatarea românilor pe piața muncii din Germania - cum pot fi protejați aceștia", organizată de Blocul Naţional Sindical (BNS), împreună cu reţeaua Faire Mobilitaet, confederaţia sindicală DGB şi Friedrich Ebert Stiftung.
"Această cifră este o cifră oficială pe care am obținut-o de la Ministerul Afacerilor Externe și este vorba de numărătoarea pe care au făcut-o oficial statele în care se regăsesc românii. Cu siguranță, avem cel puțin 8 milioane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News