EXCLUSIV  Diaspora își face partid. Mario Mocan: Zeci de mii de membri. Prima țintă: Alegerile europarlamentare

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Diaspora românească își face partid. Mario Mocan, unul dintre promotorii protestului Diasporei din 10 august, a acordat un interviu pentru Stiridiaspora.ro. El spune ca ideea înființării unui partid politic a pornit ca urmare a dorinței membrilor din grupul Diaspora Europeană, care au susținut puternic și protestul de acum o săptămână din Piața Victoriei.

Mario Mocan a plecat de 11 ani din România. Trăiește în Luton, după ce o lungă perioadă a locuit în Londra. 

"Ideea creării unui partid a pornit de la membrii grupului nostru de pe facebook. Oamenii chiar asta își doresc. Am pus și un vot online la care au participat foarte mulți oameni din Diaspora prin care și-au arătat intenția de a crea un partid care să ne reprezinte. Au fost mii de oameni care au spus "da" pentru un partid politic și doar vreo trei sute care au fost împotrivă. Ideea a pornit de doar câteva zile, până să participăm la protestul din 10 august nu au existat astfel de gânduri. Noi am spus inițial că suntem apolitici și că nu ne gândim la înființarea vreunui partid politic, dar grupul 'Diaspora europeană', cel care ne-a susținut la protest și de unde a plecat această idee a manifestației din țară a cerut crearea unui partid. Ei asta își doresc și noi asta vom face," a spus Mario Mocan.

Ce nume va avea partidul? 

"Noi avem deja vreo 10-15 variante pentru numele partidului, dar totul se va decide democratic. Va fi de asemenea un vot online pentru deciderea numelui. Totul va fi foarte transparent și votul va fi unul democratic. Va fi și un vot pentru doctrină, ca să vedem unde ne situăm. Părerea mea personală este că ar trebui să fim un partid de centru și asta pentru că ne aflăm într-o pătură socială unde oamenii au joburi obișnuite. Foarte mulți susținători sunt oameni cu joburi normale. Maximum 20-30 % vor fi intelectuali, cred eu," a spus Mario Mocan.

Structura centrală a partidului 

"Structura centrală a partidului ar urma să fie la Cluj-Napoca. Cea de-a doua filială importantă ar urma să fie la Londra. Există și posibilitatea ca ele să fie inversate, deocamdată nu știm sigur. Noi fiind din Diasporă, cred că grupul va decide mai mult spre partea aceasta de Diasporă. O să fie din nou un vot. Noi nu avem experiență în politică și nu putem decide deocamdată statut și modalitate de lucru în interiorul partidului, de alegere a președinților și a celor din functiile de conducere, dar într-o săptămână sau două totul va fi mult mai clar, va prinde contur mult mai bine. Am făcut deja un calcul și sunt foarte multe lucruri de rezolvat, astfel că vom face câte un vot, poll online, pe zi sau maximum la două zile," a continuat Mocan.

Finanțarea 

"În ceea ce privește finanțarea, vom fi sprijiniți de oameni. Cel mai probabil va exista o cotizație de la membri, ori donații la început și apoi cotizații, vom vedea. Am putea merge pe modelul "Patreon" pentru câțiva administratori ai grupului, vom vedea sunt mult mai multe variante. Totul va fi transparent, pentru că așa ne dorim noi să fie lucrurile. Am avut oferte de la diverse persoane mai vizionare, cu bani mai mulți dar nu vrem să facem nici un fel de compromis în acest sens. Totul trebuie să fie într-o democrație perfectă. La ora aceasta, nu cred că există așa ceva în nici un partid românesc."

Obiectivul imediat, alegerile europarlamentare 

"Primul obiectiv este trimiterea a cel puțin trei persoane care să candideze la alegerile europarlamentare. Trebuie să ne mișcăm destul de repede, dar nu este ceva sigur. Depinde și de oameni, cum se vor mobiliza. Apoi, vom acționa ca orice partid. Prioritatea va fi reprezentată de alegerile parlamentare, nu locale. La locale totul va fi mai greu, pentru că noi suntem din diaspora și oamenii nu ne cunosc. Cel mai probabil vom candida doar pentru parlamentare, pentru senatori și deputați pentru că susținerea, în proporție de 70-80 % vine din Diaspora. 

La reacția care este acum, eu cred că partidul nostru va număra câteva zeci de mii de membri. Sunt optimist și am încredere în acest grup. Așa am fost și la București. Când am spus că vom merge la protest în România, pe data de 10 august, nimeni nu ne dădea nici o șansă. Toți spuneau că vom fi o mie sau două mii de oameni. Ați văzut câtă lume a fost la protest, deci eu zic că avem susținere puternică," a încheiat Mario Mocan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel