Dieta mediteraneană reduce cu 24% riscul de boli cardiovasculare la femei. Ce trebuie să consumăm

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Dieta mediteraneană reduce cu 24% riscul de boli cardiovasculare la femei. Ce trebuie să consumăm / Foto: Unsplash
Dieta mediteraneană reduce cu 24% riscul de boli cardiovasculare la femei. Ce trebuie să consumăm / Foto: Unsplash

Urmarea îndeaproape a unei diete mediteraneene poate reduce riscul de boli de inimă și de deces al unei femei cu aproape 25%, potrivit unei noi analize a 16 studii.

Publicitate

"Acest studiu se adaugă la ceea ce se știe deja despre beneficiile cardiovasculare ale dietei mediteraneene, dar reiterează și mai mult faptul că aceasta poate fi la fel de benefică la femei precum se știe că este la bărbați", a declarat autorul principal Sarah Zaman, profesor asociat la Westmead Applied Research Centre din cadrul Universității din Sydney, într-un e-mail.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile de inimă sunt ucigașul numărul unu al femeilor și bărbaților din întreaga lume. Boala arterelor coronariene ucide de două ori mai multe femei decât cancerul de sân în Marea Britanie, în timp ce în 2020, unul din cinci decese în rândul femeilor din Statele Unite a fost din cauza bolilor de inimă.

 

O alimentație în stil mediteranean este bună pentru inimă



Cu toate acestea, puține studii privind inima au analizat în mod specific femeile, a spus Zaman.

"Se știe de mult timp că o alimentație în stil mediteranean este bună pentru inimă, dar este încurajator să vedem că această cercetare sugerează că, atunci când analizăm femeile separat de bărbați, beneficiile rămân", a declarat Victoria Taylor, dietetician senior la British Heart Foundation, într-un comunicat. Ea nu a fost implicată în acest studiu.

Analiza, publicată miercuri în revista Heart, a combinat studiile privind dieta mediteraneană, separând detaliile despre femei de cele despre bărbați. Femeile au primit puncte pentru un aport mai mare de alimente benefice, cum ar fi legumele și fructele, cerealele integrale, legumele, nucile și fructele de mare, și un aport mai mic de carne roșie și procesată, toate acestea făcând parte din dieta mediteraneană.

 

Analiza dietei mediteraneene



Femeile care au urmat cel mai îndeaproape dieta mediteraneană au avut un risc cu 24% mai mic de boli de inimă și un risc cu 23% mai mic de deces prematur decât femeile care abia au urmat dieta, a constatat studiul. De asemenea, a existat o scădere a deceselor cauzate de accident vascular cerebral, dar nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic, potrivit studiului.

"Sunt încântată să văd, în sfârșit, date despre femei, deoarece aceste date fie nu sunt prezentate, fie sunt subdimensionate în studiile anterioare pentru a funcționa la fel de bine la femei și bărbați", a declarat cardiologul Dr. Roxana Mehran, care nu a fost implicată în studiu. Mehran, profesoară de medicină, conduce Centrul de Cercetare Intervențională Cardiovasculară și Studii Clinice de la Mount Sinai School of Medicine din New York.

Cercetătorii au rulat numărul pe bărbați și au găsit aproape aceleași rezultate: "A existat un risc cu 22% mai mic de boli de inimă și un risc de deces cu 23% mai mic la bărbați", a spus Zaman.

"În consecință, acesta a fost un "studiu de reafirmare", demonstrând că beneficiile observate pentru dieta mediteraneană la bărbați și femei rămân robuste din punct de vedere statistic atunci când exclusiv femeile sunt considerate ca un subgrup major", a spus el prin e-mail conform CNN Health.

 

Alimente recomandate in dieta mediteraneana

 

Nutriționistii nu pot să menționeze exact ce alimente aparțin dietei mediteraneene. Acest lucru este parțial neclar din cauza faptului că dieta poate varia în funcție de țara aflată în această parte a lumii.

Însă, în mod cert, ar trebui să te bazezi pe aceste alimente mediteraneene sănătoase și neprocesate:

- Legume: varză, spanac, roșii, broccoli, ceapă, varză de Bruxelles, conopidă, morcovi, castraveți etc.

- Fructe: banane, mere, portocale, căpșuni, pere, struguri, pepeni, curmale, smochine, piersici etc.

- Nuci și semințe: nuci, migdale, nuci de macadamia, caju, alune, semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac etc.

- Tuberculi: cartofi, napi, igname, cartofi dulci etc.

- Leguminoase: mazăre, fasole, linte, arahide, leguminoase, naut etc.

- Cereale integrale: orez brun, ovăz integral, secară, grâu integral, porumb, orz, hrișcă, pâine integrala și paste.

- Pește și fructe de mare: sardine, somon, păstrăv, macrou, ton, creveți, crab, stridii, scoici, midii etc.

- Ierburi si condimente: busuioc, menta, usturoi, rozmarin, scortisoara, salvie, nucsoara, piper etc.

- Grasimi sanatoase: ulei de masline extravirgin, masline, avocado si ulei de avocado.

Alimentele intregi, formate dintr-un singur ingredient, reprezinta cheia pentru o stare de sanatate buna.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel