EXCLUSIV  Din România în SUA, via lagărul de refugiați din Italia după ce plăteai o avere. Un român a povestit cum se pleca din țară în perioada comunistă

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Steve Bonica a povestit cum se pleca din România în perioada comunistă
Steve Bonica a povestit cum se pleca din România în perioada comunistă

Steve Bonica, un român plecat când avea doar 18 ani în Statele Unite ale Americii, a povestit, în emisiunea Diaspora în direct, câți bani a trebuit să plătească familia sa pentru a renunța la cetățenia română și pentru a le fi emise pașapoarte. Comuniștii le-au confiscat lucrurile sau le-au cumpărat la prețuri de nimic. El povestește și care era traseul celor care își doreau să părăsească țara în acei ani. 

Steve Bonica a povestit ce însemna să pleci din țară în România anilor 80.

"Am început să visez la America încă de la 12-13 ani. Când aveam vârsta de 15 ani, părinții au depus actele pentru emigrare legală. A fost multă tergiversare, multă hărțuire. Despre ce vorbim, despre ce nu vorbim? În anul 1982 ni s-a aprobat plecarea definitivă din țară. La sfârșitul anului am fost deposedați de cetățenia română. A fost singura modalitate de a ni se permite plecarea din țară. Ni s-a confiscat tot ce am avut. Tot ce am avut practic a fost achiziționat de stat la prețuri infime.

Dau un exemplu: casa trebuia să o vindem la privat. Aveam cumpărător la 185.000 lei și nu ni s-a permis. Statul a cumpărat-o cu 27.000 lei.

Pentru ieșire am avut și un cost, era 6.000 lei de persoană pentru renunțarea la cetățenie pentru toți cei peste 14 ani. Am fost patru în casă, eu cu sora mea cea mare, părinții. De patru ori am plătit suma de 6.000 lei doar pentru a obține renunțarea la cetățenie", spune românul.

Din în România în SUA, via lagărul de refugiați din Italia

 

El povestește cum familia sa a trecut mai întâi prin lagărul de refugiați din Italia, înainte de ajunge în America. 

"Nu doar atât. Am mai avut de plătit încă pe atâta pentru a obține pașapoartele care erau valabile doar șase luni și pentru că au tergiversat procesul ieșirii a trebuit să prelungim pașapoartele de patru ori, tot cu câte 6000 de lei de bucată.

În total am plătit 30.000 lei de patru ori. 120.000 lei am plătit ca să putem ieși din țară și am ajuns în lagărul de refugiați în Italia. Am stat acolo 2 săptămâni, după care am ajuns în Statele Unite ca și apatrizi. Nu am avut dreptul să părăsim Statele Unite, să plecăm nicăieri pentru că nu aparținea nici unei țări.

În iulie 1984 am plecat și prima noastră vizită a mea și a sorei mele în România a fost abia în 1992", a mai spus Steve Bonica în emisiunea Diaspora în direct.  

Descoperă această poveste și alte întâmplări legate de plecarea familiei lui Bonica în SUA, în emisiunea de mai jos:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel