„Dinamica relațiilor bulgaro-române s-a schimbat”, după ce guvernul premierului Kiril Petkov a căzut

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Bulgaria se află în prezent în instabilitate politică după ce guvernul premierului bulgar Kiril Petkov a căzut prin moțiune de cenzură.

Jurnalistul bulgar Vladimir Mitev a explicat ce va urma pentru țara vecină, informează presshub.ro. În urma căderii guvernului, jurnalistul spune că partenerii Bulgariei încep să se îngrijoreze și că există temeri legate de o posibilă creștere a tendințelor pro-rusești.

După schimbarea situației politice externe din regiune, adică după începerea războiului din Ucraina și venirea la putere la Sofia a unui guvern care a avut sprijinul SUA și al Comisiei Europene, dinamica în relațiile bulgaro-române s-a schimbat.

 

O nouă direcție față de România

 

Important este că în categoria schimbărilor a intrat și intensificarea relațiilor diplomatice și politice româno-bulgare.

În epoca lui Borissov, Bulgaria și România încercau să se atragă reciproc pentru o strategie comună în regiunea Mării Negre. România era interesată să vadă intensificarea activității de securitate pe linia NATO, în timp ce părți din elitele politicii externe bulgare păreau interesate de inițiative precum crearea unei macroregiuni europene a Mării Negre, care ar putea stimula cooperarea cu țările de la Marea Neagră.

În cele din urmă, nimeni nu și-a sacrificat interesele pentru ca agenda regională a celuilalt să poată fi realizată. 

Dar situația politicii externe din regiune în ajunul și după începerea războiului din Ucraina și venirea la putere la Sofia a unui guvern care a avut sprijinul SUA și al Comisiei Europene a schimbat dinamica în relațiile bulgaro-române.

Discuțiile privind interconectarea infrastructurii se pare că avansau. În ciuda acestui fapt, s-a mai putut constata că cele două națiuni nu se cunosc, iar dinamica în relațiile lor politice și economice este cauzată mai ales de structurile internaționale în care sunt integrate.

În absența unor centre culturale în cele două capitale și a altor infrastructuri de cooperare culturală, economică și mediatică, cele două națiuni trebuie să găsească încă impulsul interior pentru acest angajament. Așadar, trebuie să vedem în ce măsură și sub ce formă va continua acest angajament bulgaro-român într-o viitoare formulă de guvernare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel