Dispar benzi de circulație de pe Iuliu Maniu, cel mai aglomerat bulevard din București 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

O schimbare majoră se pregătește pe unul dintre cele mai importante și aglomerate bulevarde ale Bucureștiului. Consiliul Local al Sectorului 6 a aprobat, miercuri, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru reamenajarea Bulevardului Iuliu Maniu, pe tronsonul cuprins între Strada Lujerului și Valea Cascadelor. Proiectul, în valoare de 46,2 milioane de lei (inclusiv TVA, adică aproximativ 9,3 milioane de euro), promite o transformare completă a profilului stradal, în favoarea pietonilor, bicicliștilor și a spațiilor verzi.

Concret, din peisajul urban va dispărea o parte din benzile de circulație auto. Aleea colectoare va fi transformată într-un spațiu partajat, dedicat pietonilor, bicicliștilor și, ocazional, autospecialelor pentru intervenție sau aprovizionare. În locul asfaltului dominat de mașini, bulevardul se va îmbrăca în granit, piste de bicicletă iluminate inteligent, mobilier urban modern și zone verzi generoase.

Proiectul este gândit pentru a încuraja „deplasările sustenabile” și pentru a reduce traficul auto – un obiectiv ambițios, având în vedere că Iuliu Maniu este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai congestionate bulevarde din București, în special la orele de vârf.


Cum va arăta 

Potrivit documentelor aprobate de Consiliul Local, spațiile pietonale vor fi pavate cu granit, iar iluminatul public va fi extins prin montarea de stâlpi stradali de-a lungul promenadei. Mai mult, pista de biciclete va beneficia de un sistem de iluminat integrat direct în asfalt, un element de noutate pentru infrastructura urbană din București.

Pe lângă infrastructura pentru mobilitate alternativă, proiectul aduce în prim-plan și o serie de intervenții menite să transforme complet estetica zonei. Se vor crea pocket parc-uri – spații verzi de mici dimensiuni, ideale pentru relaxare, iar mobilierul urban va fi adaptat nevoilor comunității: bănci, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete și zone de socializare.

Un accent puternic este pus pe componenta ecologică a intervenției: extinderea spațiilor verzi, reamenajarea peisageră cu plante autohtone, sisteme moderne de irigații și gestionare a apelor pluviale. Aceste elemente nu doar că vor îmbunătăți aspectul bulevardului, dar vor contribui și la reducerea temperaturilor urbane și la îmbunătățirea calității aerului.

Lucrările vor dura aproape doi ani

Durata estimată pentru realizarea acestui proiect ambițios este de 20 de luni, din care cinci luni sunt alocate pentru proiectare și două luni pentru organizarea șantierului. Așadar, bucureștenii din Sectorul 6 ar putea vedea transformarea finalizată abia în cursul anului 2026.

Deși traficul auto va fi afectat pe durata lucrărilor – și cel mai probabil și după finalizarea acestora – autoritățile locale mizează pe o schimbare de mentalitate în rândul cetățenilor: mai puține mașini, mai multă mișcare, mai multă grijă față de mediu.

„Reamenajarea peisageră şi extinderea spaţiilor verzi vor spori calitatea mediului urban, oferind o estetică plăcută şi contribuind la biodiversitate prin reintroducerea speciilor autohtone. Zonele de relaxare, pocket parcurile şi mobilierul modern vor transforma bulevardul într-un spaţiu atractiv şi multifuncţional, care răspunde nevoilor comunităţii pentru socializare”, se arată în referatul de aprobare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel